banner137
banner25

Türkiye'nin tek kispet ustası!
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin en önemli unsurlarından biri olan kispet maharetli bir ustanın elinden çıkıyor.

Yağlı güreşlerde güreşçinin üzerinde bulunan tek kıyafeti olan kispet, ülkemizde sayılı ustalarından elinde hayat buluyor.Her yıl Kırkpınar güreşlerine katılacak olan pehlivanlara özel olarak dikim yapan ve 10 yıldan buyana kispet dikim işini yapan Uğur Kesen bu yılda Edirne’ye gelerek tezgahını açtı.Samsun’dan gelerek ihtiyaç sahibi pehlivanların kispet ihtiyaçlarını karşılayan ve verilen siparişlerin yanında anlık ihtiyaçlarıda gideren usta Uğur Kesen işi 40 yıllık kispet ustası Çanakkale’nin Biga İlçesindeki İrfan Şahin’den devraldığını belirterek “bu işi şu an yapan yok.İrfan usta bırakınca ondan devraldık ve devam ediyoruz”dedi.

İyi bir kispetin özelliklerini sıralayan Uğur usta “iyi bir kispet hafif olmalı.Rahat olmalı.Eskiden manda derisinden yapılan kispetler 8-10 kg geliyordu.Bizim dana derisinden yaptığımız kispetler ise 2 kg civarında geliyor.Pehlivanlarımız bundan memnun”dedi.

Kispet yapımının zor bir iş olduğunu ifade eden Uğur Kesen üç gün gibi bir sürede kispeti tamamladığını ve teslim ettiği belirtti.

Yağlı güreşin en önemli unsurlarından biri olan kispetin sağlam olmaması ve güreş esnasında yırtılması ise güreşçinin yenik sayılmasına neden oluyor.Bu nedenle kispetin dikiş yerlerinin sağlam olması gerektiğini söyleyen usta Uğur Kesen “güreş camiası birbirini görüyor ve duyuyor.Birine kötü yaptığımda duyulur ve hepsine iyi yapmak zorundayım.Kispette en zayıf nokta bacak arası denilen yerin olduğu noktadır.Yaptığımız yeni modellerde güreşçiler iç kazık denilen oyunu bunda yapamıyorlar.Bu çok tutuldu.Kasnak denilen yer sert olması ve pehlivanın en çok önem verdiği yer burasıdır.Sert olacak ki pehlivan buradan tutamasın”diyerek geneklere sahip çıktıklarını ve eski kispetlerin özü ile oynamadan yeni modeller geliştirdiklerini belirtti.

Eski pehlivanların iri cüsseli olduğu için manda derisi kispet giydiklerini ve pehlivanı taşıyabildiğini aktaran Kesen “şimdiki pehlivanlar hafif olduğu için hafif kispeti tercih ediyor”diyerek iyi bir kispetin bakımı yapılırsa iki yıl kullanılabildiğini ve fiyatının 400 ila  600 TL arasında değiştiğini söyledi. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30