banner137
banner25

Şentop “yargı gökten yere inecek”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Türkiye'de, 1982 Anayasası ruhunu teslim etmediği sürece, Türkiye'nin anayasa ile ilgili problemi çözülmeyecektir" dedi.
 
Şentop, Edirne Barosu tarafından Edirne Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen "Türkiye'de Demokratikleşme Süreci ve Yeni Anayasa" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'de millete hesap verecek kurumların oluşturulması gerektiğini söyledi.
 
Türkiye'nin gerçekten demokratik bir devlet olabilmesi için, anayasanın tek başına bir iktidar alanı olmaktan çıkarılması gerektiğini belirten Şentop, Türkiye'nin anayasanın zihniyet dünyası ile sorunları olduğunu anlattı.
 
Mustafa Şentop, "Türkiye'de, 1982 Anayasası ruhunu teslim etmediği sürece, Türkiye'nin anayasa ile ilgili problemi çözülmeyecektir. Bu bakımdan bir anayasa değişikliği değil de başından beri bir yeni anayasa öneriyoruz. Anayasanın maddelerinin birçoğu aynı kalsa da bu ruh değiştiği zaman, anayasa ile Türkiye'nin sorunu da çözülmüş olur" diye konuştu.
 
Türkiye'de hesap verebilirliğin önemli olduğunu kaydeden Şentop, yargı mensuplarının birbirini seçtiği bir sistemde hesap verme mekanizmasının bulunmadığını belirtti.
 
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) teftiş edilemediğini dile getiren Şentop, "Teftiş Kurulu, HSYK'ya bağlı. Müfettişler oraya bağlı çalışıyor. Dediğimiz sistemde hesap verme, hesap sorma imkanı yok. Burada millete dayanmayan bir yapı, organizasyon yargı da olsa, kurulmaması lazım. Kendi içinde kooperatif sistem ve dünyanın hiçbir yerinde yok" dedi.
 
Mustafa Şentop, hakimliği kurumsal bir mesele olarak gördüklerini ifade ederek, "Bunun sebebi de benim kanaatime göre darbecilik dönemine dayanıyor. Bunu aşmamız lazım artık. Hakimler de insandır. Biz zaten verdiğimiz öneride 'yüce' ve
 
'yüksek' kelimelerini çıkarttık. 'Yüce Divan' yok, 'Yüksek Mahkeme' yok. HSYK yok. Oradaki 'yüksek' ve 'yüce' ifadelerini hakimler ve savcılar gerçek zannettiler. Kendilerini yüksek, yüce, dokunulmaz varlıklar zannetmeye başladılar. Biz yargıyı gökten yere indiriyoruz" şeklinde konuştu
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30