banner78
banner25

Öztrak
Trakya turuna çıkan CHP’nin kurmayları Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve Erdoğan Toprak İl Başkanlığında gazetecilerle bir araya gelerek gündeme ilişkin durum değerlendirmesinde bulundu.
Partisinin il başkanlığında açıklamalarda bulunan Genel Başkan Yardımcısı Öztrak Ak Parti hükümetine yüklenerek ülkenin içinde bulunduğu durumu çarpıcı örneklerle açıklayarak ülkenin borç batağına sürüldüğünü rakamlarla ifade etti.
Keşan ve Havsa Belediye Başkanlarının katıldığı basın açıklamasında CHP’li Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin olmaması dikkat çekerken, Belediye Başkan adaylığına adı geçen Şükrü Ciravoğlu ve Nejat Gencan’ın katılması dikkatlerden kaçmadı.Toplantıya Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Sakarya Milletvekili Engin Baykoç, İl Başkanı Avukat Teoman Özdöl ve Merkez İlçe Başkanı Avukat Harika Türkay ve bazı CHP liler katıldı.
Öztrak açıklamasında Türkiye'nin bir yıl içinde ödeyeceği dış borçların 2013'ün ilk ayında 7 Milyar Doları geçtiğini belirterek “dış borç107.6 Milyar Dolar'a çıkmış. Buna uzun vadeli borçlardan kısa vadeye geçen yani yine önümüzdeki bir yıl içinde ödememiz gerekenleri de eklersek toplam önümüzdeki yıl ödememiz gereken borç 156 Milyar Dolar. Yine buna 67 Milyar Dolar'lık cari açığı da eklediğimizde ekonomide önümüzdeki bir yılda çarkların dönebilmesi için bulmamız gereken para 217 Milyar Dolar. Bunu söylediğimizde hükümet hemen döviz rezervleriyle övünmeye başlıyor, "100 Milyar Dolar'ı geçtik" diyor. Burada bir gerçeği milletimizle paylaşmak istiyorum. Merkez Bankası kasası 28.3 Milyar Dolar rezervle 2002 yılında AKP iktidarına emanet edildi. Aynı dönemde ülkenin kısa vadeli dış borcu 16.4 Milyar Dolar, cari açığı ise, sadece 626 Milyon Dolar'dı. Yani her 100 Dolarlık borç ve cari açık için Merkez Bankası kasasında 166 Dolar rezerv bulunuyor. Bu yılın Ocak ayında ise, Merkez Bankası kasasında 125 Milyar Dolar rezerv, buna karşılık 107.5 Milyar Dolarlık kısa vadeli dış borç ve 46.8 Milyar Dolarlık da cari açık var.”dedi.
Türkiye’nin her geçen gün irtifa kaybettiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak “Birleşmiş Milletler daha bir kaç gün önce her yıl yayınladığı insani gelişmişlik endeksinin 2012 sonuçlarını açıkladı. Tablo gerçekten hazmedilebilir gibi değil, Türkiye 186 ülke arasında insani gelişmişlik bakımından 90'ncı sırada. Son veriler, 2011'de neredeysek 2012'de de orada kaldığımızı gösteriyor. Ama 5 yıllık bir dönemde ne oldu diye baktığımızda insani gelişmişlik sıralamasında ilerlemek bir yana bir basamak gerilemişiz”diyerek Türkiye’de tarımında bitirilmek istendiğini ve bunun en somut örneğinin dışa olan bağımlılığımızla karşımıza çıktığını belirtti.
Tarımda kendi kendine yeten bir ülke olmaktan çıktığımızı belirten Öztrak “Türkiye, artık karnını doyurmak için Arjantin'den Mısır, Ukrayna'dan Buğday, Şili'den Angus ithal ediyor. En son Gürcistan’dan saman ithal ettik ve bir de bunu törenle besicilere dağıttık. AKP elinde Türkiye, kendi samanını bile üretemez duruma düşmüştür”dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ise açıklamasında yaşanan sürece dikkat çekti ve “en son dün gördüğümüz manzara içimizi sızlatmıştır. Bu ülkede Cumhuriyet Bayramı'nı milli bayramı kutlayanları Türk Bayrağı taşıyanların üstüne polis gücüyle gidilirken, Türkiye'de belli kesimleri yaptığı toplantılara Türk Bayrağı sokulmuyor. Bunu sayın Başbakan üzüntüyle izlediğini söylüyor. Başbakanlık makamı üzüntü duyma yeri değil, çözüm üretme yeridir. Terör örgütü kendi bayrağını bir yerde artık legal hale getirmiştir”dedi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan her iki Genel Başkan Yardımcısının konuşması esnasında CHP Merkez İlçe Başkanı Harika Türkay ve Sakarya Milletvekili Engin Baykoç ellerinde bulunan Türk bayrağını açarak son günlerde yaşananlara dikkat çekti ve tepkilerin dile getirdiler.
Konuşmaların ardından bir gazetecinin "göz göre göre bölünüyor muyuz?" sorusuna da,"Şu anda bizim yol haritamızı net ortaya koyduk. Genel merkez olarak açıklamamızı yaptık. Bunun üzerine söyleyecek çok şeyimiz yok" şeklinde cevap verdiler.
Sancılı bir süreçten geçtikleri gerekçesi ile konuşamadıkları açıkça görülen Genel Başkan Yardımcılarının yüzlerindeki ifadeler ise ülkenin içinde bulunduğu durumu açıkça ortaya koydu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak “Söyleyeceğimizi söyledik. Bu ülkenin ay yıldızlı ay bayrağına sahip çıkması lazım. O oldu, bu oldu diye sürdürmenin bir anlamı yok. Biz sizden doyurucu bir şey alamadık denildi. Bu süreci kanunsuz ilan eden parti hangi parti. Bu partinin genel başkanı şu anda yürütülmekte olan sürecin kanunsuz olduğunu, bu millete söylemiştir. Daha doyurucu olarak ne bekliyorlar. Bakın arkadaşlar, CHP'den doyurucu bir açıklama alamıyoruz, hükümetin bu süreçte izlediği politikayı eleştirme cesaretini gösterememenin tezahürüdür. Biz çok açık söylüyoruz: Gidin hükümeti eleştirin. Biz bu sürecin kanunsuz olduğunu ve bu süreci yürütenlerin kanun önünde hesap vereceğini söyledik”diyerek toplantıyı sonlandırdı.
 
 
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30