banner137
banner25

Kispet'in tek ustası!

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin en önemli unsurlarından biri olan kispet maharetli bir ustanın elinden çıkıyor.

Her yıl Türkiye’nin değişik illerinde düzenlenen çok sayıda yağlı güreş organizasyonuna katılan ve pehlivanın güreş esnasında ayağına giydiği kispeti diken usta Uğur Kesen,geçen yıl olduğu gibi bu yılda 654’ncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin kayıt noktasında tezgahını açarak pehlivanların ihtiyaçlarını karşılamaya başladı.İlk defa güreşecek olan pehlivanlara pırpıt adı verilen kalın bezden kispet,profesyonel güreşçilere ise dana derisinden kispet dikimi yapan Türkiye’nin tek ustası Uğur Kesen bu yılda her zaman olduğu gibi verilen siparişleri karşılamaya çalışıyor.

Geçen yıllarda yalnız olduğundan dolayı siparişleri yetiştirmekte zorlanan kispet ustası Uğur Kesen bu yıl yetiştirdiği kardeşinide yanına alarak,mesleği devam ettireceğinin mesajını veriyor. 11 yıldan buyana kispet dikim işini yapan Uğur Kesen işi 40 yıllık kispet ustası Çanakkale’nin Biga İlçesindeki İrfan Şahin’den öğrendiğini ve onun sayesinde bugünlere geldiğini söylüyor.

Pehlivan camiası tarafından tanınan,bilinen ve aranan isim olan Uğur Kesen bu yılki Kırkpınar yağlı güreşlerinin bir hayli heyecanlı olacağına inandığını söyleyerek “bu yıl aşırı bir istek oldu.Biz hazırlığımızı yapmıştık zaten.Bize verilen siparişleri yaparak bugün teslim için buraya geldik”diyerek kispetin el emeğinin çok olduğunu ve iki günde bir kispeti ancak tamamladıklarını kaydederek mesleği kardeşi Ebubekir Kesen’e devrettiğini söyledi.

Ebubekir Kesen ise ağabeyinden gördüğü mesleği en iyi şekilde sürdüreceğini söyleyerek beş yıldan buyana işi yaptığını ve çırak olduğunu kaydetti.

İyi bir kispetin en önemli özelliği rahat olmalı.Eskiden manda derisinden yapılan kispetler 8-10 kg gelirken bugünlerde işlemsi daha kolay olduğu gerekçesi ve hafif olmasından dolayı dana derisi tercih ediliyor ve 2 kg civarında geliyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tayfun sert 6 yıl önce

KISMET almak istiyorum bu işe geçmişte gönül vermiştim tekrar başlamak istiyorum fiyatlar nedir SAYGILAR

Avatar
Muhammet can 5 yıl önce

Abi ben 30 kilo boy138 kıspet yeşil kaç para

Avatar
Saim kaya 2 yıl önce

Kilo 32 boy138 meşin kişner fiyat nedir

banner30