banner137
banner25

Kakava ateşi büyük coşku ile yandı!
Edirne'de her yıl baharın gelişi nedeniyle 5 Mayıs'ta gerçekleştirilen ve Roman vatandaşların yoğun katılımıyla yakılan Kakava ateşi yine büyük bir coşku ile yakıldı.
Tüm Türkiye’de kutlanan ancak Edirne’de finali olarak kabul edilen büyük ateşin Edirne il protokolü tarafından yakılması ile başlayan Kakava coşkusu yoğun katılımla Sarayiçi alanında gerçekleşti.
Sarayiçi alanında Edirne Belediyesi tarafından oluşturulan büyük odun ve dalların il protokolü tarafından tutuşturulması ile başlayan kakava coşkusu çok sayıda vatandaşın katılımıyla başladı.Saat 18:00 da başlayan Kakava şenliklerinin ateşini Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi başta olmak üzere CHP Edirne Milletvekilleri Recep Gürkan ve Kemal Değirmendereli tarafından yakıldı.Sarayiçi olarak bilenen alanda başlayan şenlikler, halk oyunları ekiplerinin gösterisi ve pilav dağıtımı ile sürdü.
Roman vatandaşların baharı karşılamak üzere kutladıkları şenliklere Japonya’dan gelen turistlerde büyük ilgi gösterdi.Edirne Belediyesi tarafından organize edilen Kakava şenliklerinde geleneksel kıyafetlerini giyen Roman kızları gelen fotoğraf sanatçılarına bol bol fotoğraf çektirirken işi ticarete döktükleri istedikleri paralarla kendini gösterdi.5- 10 TL para ödeyene fotoğraf makineleri karşısında poz veren Roman kızları günün en karlı isimleri arasında yer aldı.
Kakava ateşine ilişkin açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi “5 Mayıs gerçekte Romanların bayramı, Roman kardeşlerimizin bayramı. 5 Mayıs denince Roman kardeşlerimizin tüm insanların olduğu gibi baharı karşılama, yeni yıla arınarak, temizlenerek girme ve bahar temizliği yapma, mutlu olma anlamı taşıyan bir etkinlik. Orta Asya'dan gelen bir etkinlik Yıllar öncesinde mezarlıkta kutlanan bir etkinlikti. Biz Roman kardeşlerimizle beraber bu işi alıp Sarayiçi'ne getirerek çağdaş şekilde kutluyoruz”dedi.
Edirne Valisi Hasan Duruer ise Kakava şenliklerinin her yıl kutlandığını belirterek “Roman vatandaşlarımızın Edirneli vatandaşlarımızın müşterek kutladıkları bayramdır. Tunca Nehri'nde suya giriyorlar, dilekler tutuluyor, eğleniliyor. Hep birlikte bayram havası içinde bu şenlikleri birlikte kutluyoruz"dedi.
Romanların başı olarak bilinen Çeribaşı Fikri Ocak ise “Kakava Şenlikleri tüm ülkemize hayırlı olmasını tememni ediyorum. Dostluk ve kardeşlik getirmesini diliyorum. Herkesi önümüzdeki yıllarda Edirne'ye kutlamalara bekliyoruz"dedi.
2 tona yakın odundan yapılan ve üzerine dökülen benzin ile tutuşturulması kolay hale getirilen Kakava ateşi yaklaşık 2 saat süre ile alev alev yandı.Kora dönüşmesini bekleyen çok sayıda vatandaş daha sonra ateşin üzerinden üç defa atlayarak dilekler tuttu ve yeni yılın uğur getirmesi ve gelen bahar mevsiminde sağlık ve mutluluk getirmesini dilediler. Ateşin üzerinden atlayan genç,yaşlı, kadın, erkek çok sayıda vatandaş inançları doğrultusunda bir geleneği de yad ettiler. Gece boyunca devam edecek olan eğlenceler Roman mahallelerinde sabaha kadar sürecek.Eğlencenin doruğuna ulaşan romanlar daha sonra günün ışıması ile birlikte Sarayiçi alanına gelerek burada 6 Mayıs sabahı günahlarından arınmak amacıyla nehre girip nehirden aldıkları su ile el ve yüzlerini yıkayacaklar.
 
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30