banner78
banner25

Anadil günü kutlandı!
Bulgaristan’ın Kırcaali kentinde bulunan “Ömer Lütfi” Kültür Derneği ve Türk Kültür ve Sanat Derneği’nin organizasyonuyla gerçekleşen 21 Şubat Uluslararası Anadili günü etkinlikleri Kırcaali’de bulunan dernek salonunda yapıldı. Türk Müziği ve Edebiyatı Gecesi olarak düzenlenen geceye Türkçe sevdalıları başta olmak üzere T.C. Filibe Başkonsolosluğu Konsolos vekili İmren Çamlıklı, Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenler Derneği Başkanı Harun Bekir, “Ömer Lütfi” Kültür Derneği Başkanı Seyhan Mehmet ve “Recep Küpçü” Edebiyat Kulübü üyeleri resmi konuk olarak katıldılar.
Bulgaristan’ın değişik bölgelerinde kutlanan ana dili günü etkinlikleri hafta boyunca devam edecek olan etkinliklerle sürecek.
Eski Türkçe müfettişi Harun Bekir’in Anadili ile ilgili sunumuyla başlayan programda
“Ömer Lütfi” Derneği’ne bağlı “Kadriye Latifova” Çocuk Folklor Ekibi’nde yer alan çocuklar Türkçe konulu şiirler okudular. Derneğin canlı orkestrası eşliğinde küçük solistler Duygu Ali, Emre Ahmed ve sevilen ses yetenekleri Mert Hüseyin, Behiye Ahmet ve Bayram Bayram söyledikleri türkü ve şarkılarla seyircilere neşeli anlar yaşattılar.
Ayrıca Haskovo bölgesinden ünlü şair Bayram Kuşku, yerlilerden Haşim Semerci, “Recep Küpçü” Edebiyat Kulübü Başkanı Durhan Ali ve Resmiye Mümün de birer şiiriyle programa renk kattılar.
Programın sonunda çocuklara birer kitap armağan edilerek Türkçe okumalarının gelişmesi sağlandı.
Bilindiği gibi Bulgaristan’da Türkçe eğitim yok.Ancak seçmeli ders olarak İngilizce gibi seçilerek okuyabiliyorlar.Minik çocukların Türkçelerini bu kadar iyi kullanabilmeleri ve iyi, derecede şarkı söyleyebilmeleri başta evlerinde anne ve babadan aldıkları eğitimle karşılanırken, okulda ve dernek çatısı altında aldıkları eğitimlerle bu seviyeye getirilebiliyor.
Etkinlik sonunda konuşma yapan T.C. Filibe Başkonsolosluğu Konsolos vekili İmren Çamlıklı’da Türkçenin önemine vurgu yaparak, “okullarda sadece konuşmak yetmiyor.Ana dili konusunda eğitim almaları çok önemli.Biz kendilerinin Türkçe eğitim almalarından yanayız.Kendilerini yazılı ve sözlü olarak ana dilerinde ifade etmeleri çok önemli”diyerek vurgu yaptı.
Ömer Lütfi Derneği başkanı Müzekki Ahmet ise Bulgaristan’da Türkçe eğitim olmamasının sıkıntısını yaşadıklarını belirterek bu konuda dernek olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını ve çocukların eğitimini gerçekleştirdikleri bu tür faaliyetlerle de pekiştirdiklerini aktardı.
Uluslararası Anadil Günü UNESCO tarafından 17 Kasım 1999'da 21 Şubat olarak belirlenmiş ve her yıl üye ülkeler tarafından çok dilliliği yaşatmak için kutlanmaktadır.
 
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30