banner137
banner25

Ağa Selim
Bu yıl 652 ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesinde geleneksel hale getirilen ağa yemeği özel bir restoranda düzenlenen gecede verildi.

Ağa Seyfettin Selim tarafından verilen yemeğe Kırkpınar’a emek veren gazeteciler ve Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile Kırkpınar eski ağalarından Alper Yazoğlu katıldı.

Yemekte gazetecilere açıklamalarda bulunan 652 nci Kırkpınar ağası Seyfettin Selim yağlı güreşlerin kaderine terk edildiğini belirterek Federasyon başkanının dik durmadığını ifade etti.

Basın toplantısında konuşan Ağa Selim Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile birlikte uyum içerisinde çalıştıklarını belirterek “daha iyi bir Kırkpınar yapmak için el birliği ile çalışıyoruz.Ankara’ya gittiğimizde gerek Bakanlarımıza gerek Başbakanımıza Kırkpınar’ı anlatmaya çalışıyoruz.Kırkpınar ağalığı daha iyi nasıl yapılır,benden sonra gelecek olanlar nasıl yapar hep bunları konuşuyoruz”dedi.

Kendisinin ağa olduğu yıldan buyana her yıl okul yaptırdığını belirten Ağa Selim “sadece Kırkpınar ağalığı yapmıyoruz.Okullar yaptırıyorum.Okulları kendi adıma değil yapıp devletime bağışlıyorum.Kendimi Ata sporuna destek vermesi gereken biri olarak görüyorum kendimi.Biz burada yakışanı yapmaya çalışıyoruz”dedi.

 

“Pehlivan dediğin çıkar gücü ile güreşir”

 

Kırkpınar yağlı güreşlerinin seyrinin kendisini tatmin etmediğini her fırsatta dile getiren Ağa Selim “çıkarsın gücünle güreşirsin.Ne kadar ekmek o kadar köfte.Ne kadar gücün varsa o gücünü alnının son terine kadar hak edersin, yenilirsin adam gibi alkışlanırsın.Buna da şu anda pehlivanlarımızın yüzde 90 ı sahip çıkıyor”dedi.

 

“Ağa yakışan birisi olmalı”

 

Ağalık konusunda yeniden aday olup olmayacağı yönünde yöneltilen soruları cevaplayan Ağa Selim kendisinden iyi birisinin çıkıp ağalığı istediğini gördüğü zaman ağalığı bırakacağını aksi halde devam edeceğini anlatan Selim “ağalık para vererek ağa olunan bir şey.Tabi çok para vermek Belediye Başkanımızın hoşuna gider.Bizim amacımız Kırkpınar’a hizmet yapacak ve yakışacak biri olması.Yakışacak birisi olacak.Bizden öncesini gördünüz.Adem Tüysüz’ü gördünüz.Böyle ağalık olmaz”diyerek ağalığın çok para vererek yapılmayacağını daha fazla katkıya ihtiyacı olduğunu ifade etti.

 

“Federasyon başkanı dik durmadı”

 

Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin konuşması sırasında araya giren ve Federasyonun Kırkpınar’a sahip çıkmadığını belirten Ağa Selim Federasyonu yanlarında göremediklerini belirterek “Orada bizim Federasyon başkanımız dik durmadı.Bu senede aynı olay.Hükümet bize destek veriyor.Federasyon başkanımız geçen sene seçim ayağına bizi sattı.Hükümetten yana bir sıkıntımız yok.”şeklinde konuştu.

 

Sedefçi “spora siyaset karıştırıyorlar”

 

Düzenlenen yemekte konuşan Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi Kırkpınar’ın tüm yükünü Edirne Belediyesinin çektiğini belirterek 400 personelinin bu iş için hizmet verdiğini ancak yalnız bırakıldıklarını ileri sürdü.

Devletin ve Federasyonun yanlarında olmadığını ifade eden Başkan Sedefçi “tüm gücü burada harcayan biziz.Türkiye şampiyonluğu yapıyorsunuz,tüm yükü çekiyorsunuz, burada başpehlivan çıkıyor ama Devletin,federasyonun kurumların hiç katkısı yok.Katkı olan tek şey ağalık bedeli,sattığımız biletten sağlanan gelir ve tanıtım fonundan gelen 100 bin TL para var.Harcanan para 2 milyon TL.Bu parayı biz harcıyoruz,halkımızın cebinden çıkıyor.Toplam gelir 600 bin TL.Bu eğer Türkiye şampiyonası ise buna sahip çıkılması gerekir”dedi.

Federasyon başkanı Hamza Yerlikaya ile ilişkilerinin iyi olmadığını belirten Sedefçi “benim kendisine kırgınlığım yok.Bugün programda konuşması vardı.Ama Hamza Yerlikaya beni dikkate almadığı halde, telefonlarıma çıkmadığı halde ben adam gibi adamlığımı yaptım ve ona konuşma hakkı verdim ancak kendisi ortalıkta yok”dedi.

Siyasetin spora karıştırılmasının doğru olmadığını  ifade eden Sedefçi “önceden zembil kapan güreşe geliyordu.Türkiye şampiyonasında önüne gelen güreşmemeli diye konuşmuştuk.Federasyon başkanımız buna olumlu bakmıştı.Buraya dereceye giren güreşçiler gelsin dedik.Bu biraz böyle devam etti.Bir kaç yerde oldu.Ancak iş Kırkpınar’a dayandı,güreşçilere baskı yaptılar ve siyaset devreye girdi federasyon başkanımız geri adım attı.Ben bu geleneklerin yaşamasını istiyorum.Eğer burada siyaset devreye girerse bunlar bozulur”dedi. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30