banner78
banner12

“Yiğidi öldür ama hakkını yeme”, Sezar’ın hakkını Sezar’a” gibi söylenecek birçok özlü söz var…

Son günlerde bir yiğidin Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in adeta hakkının yenmeye çalışıldığını görür gibiyim.Edirne’ye gelmeden önce ve geldikten kısa bir süre sonra emekliliğine az kalan bir kişiyi Edirne’ye gönderdikleri için aslında zaman içinde eleştirdik. “Edirne’de bu kısa süre içinde ne yapacak ki?”dedik.Dedik demesine de,geldiği günden bu yana kendine görev edindiği hizmeti,kısa süre içinde gece gündüz demeden yapma gayreti içine girdi.

Belki görev süresi uzun olsa,üç,dört yıl burada kalmış olsa gerdire gerdire,çalışacak ayak basmadık yer bırakmayacak ve Edirne’nin geçmişte yaşadığı sıkıntıların aşılması için uğraş verecekti.Kentte Belediye Başkanının Vali ile atıştığı,Oda ve Borsa başkanları ile arasının bozuk olduğu, bir masaya sadece protokol için oturdukları bir noktadan,bugün gelinen nokta açıkça görülüyor.Herkes sadece ortak bir paye için Edirne sedası için elini taşın altına sokmuş durumda.

Bunda en önemli etken bir lokomotif görevi gören elbette Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’dir.Bürokrat olmanın verdiği avantajı ve dezavantajı bir arada yaşayan biri.Edirne Valisi olmak veya bir başka ilde Vali olmak elbette büyük bir şey ama; unutmamak lazım ki deveden büyük fil var….

Vali Şahin, Edirne’ye geldiği günden buyana toplumun herkesimi ile sıcak ilişki içinde olmaya çalıştı ve çalışıyor.Sevilen, sempati duyulan en önemlisi saygısıyla toplumda yer bulan biri.Ama her şeyden önce insan…

Elbette hatası olabilir,bu hatalarıda bilerek yada bilmeyerek yapmış olabilir.Fakattt Vali olması asabiyle oturduğu koltuğun sorumluluğu büyük…Espri yapsa bir insan olarak sıkıntı.Bir şeyi insan olarak eleştirse sıkıntı.Neden? Çünkü o Vali…Hiç mi Dursun Ali Şahin gibi konuşamaz,yazamaz,düşünemez?Ama başında o titri oldukça meslek hayatı boyunca kimi zaman sorun olacak,kimi zaman ise mükafatını alacak.

Yaptığı açıklamalarla gündeme gelen bir Vali o!Gündem yaratan,her açıklaması geniş yankı bulan içi,dışı bir adam o!

Son yaptığı açıklamada da bizzat yanında bulunan ve haber haline getirten biri olarak Vali Şahin’in son yaşanan bu olumsuzlukları hak etmediğini düşünüyorum.Söylediği “kin” kelimesi belki o an içindeki duygunun dışa vurumu ama söylediklerini sizlerle harfiyen paylaşarak bilgilenmenizi isterim.

Soruyu yöneltmem sonrasında aldığım cevap aynen bu! “Mescid-i Aksa’nın içinde bizzat savaş tatbikatı yapan o eşkıya ruhlu insanlar orada Müslümanları katlederken bizde onların burada sinagoglarını yapıyoruz.Bizde onların burada “içimde bir kinle söylüyorum”, mezarlıklarının çevresini ve etrafını değiştiriyoruz, projelerini kurula gönderiyoruz.Kültür Varlıkları kurulundan tescilini bekliyoruz.Bizim yaklaşımımız nerede onların yaklaşımı nerede?Havranın kullanımı sadece bulunduğu gibi müze olarak tescil edilecek.Ama içine bir sergileme ,vitrinleme yapılmayacak” dedi.

Evet; “kin” kelimesi o an İsrail askerlerinin Mescidi Aksaya girmesi ile alakalı bir durum.Burada her şey çok normal.Yahudilere veya Musevilere söylenen bir söz yok!Devamında ise burasının bir müze olarak kullanılması sözü var.İşte her şey burada kopuyor.Bazı basın ve yayın organları haberi istediği gibi işleyip,süslerken bazılarıda özünde bırakarak yorumu kamuoyuna bıraktı.Vali Şahin aslında ibadete açılmayacağı ile ilgili tek bir kelime dahi etmedi. “Müze olacak”dedi.Neden? Çünkü arka kısımda kalan tuğlalı olan yer İl Özel İdaresi tarafından sergi salonu olarak kullanılacaktı ve buda çok normal bir şeydi.

Valinin müze açıklaması bunu anlatmaktaydı.Büyük Havra için ise ibadet yapılmaması gibi bir durum söz konusu değildi,çünkü başından beri onarım işi bu yüzden yapılmaktaydı ve Yahudi lobisinden de önemli bir destek almaktaydı.

Hükümet elinde bir enstrüman gibi Edirne’deki Sinagog’u İsrail lobisine karşı kullanmakta.

Edindiğim bilgiler beni yanıltmıyorsa Vali aslında resmi yazışmaları dile getirmiş ama hükümet tarafından yalnız bırakılmıştı ve kendisini ifade etmesi dahi istenmeden “konuyu uzatma,dallandırma ve kes”denircesine uyarılmıştı.Vakıflar Genel Müdürlüğü zaten bu konuda resmi yazılarında buna yer vermekteydi.Müze olacak ama neresi? Tabiî ki arka kısımda kalan yer.Valimizde bunu dile getirmişti.Mescidi Aksa olayı sonrasında iş dahada büyüdü ve hükümet bunu bir koz gibi kullanma yoluna aslında gitmedi değil!.

İşin özü bu! Belki hükümetler için vali harcamak çok kolay.Ortaya asker gibi sürüp yeri geldiğinde “pimi çek ve bırak”demekte çok kolay.Yani harcamak çok kolay.Ama bir Valiyi bir ile başarılı olsun diye göndermek çok zor.Çünkü başarı o kentteki sivil dinamikler ve toplumun aynası olmuş kişilerle sağlanır.Valimizde bunu şu an çok iyi başarmış durumda.

Belediye Başkanı Recep Gürkan bile CHP kanadı hemde tepe noktası Valinin bu açıklamasını eleştirirken,Başkan Gürkan partisinin görüşüne ters düşeceğini bile bile Valisine sahip çıkıyor.Neden mi? Edirne için Edirne…

Ankara’dan atıp tutmak kolay.Edirne’yi yorumlamak kolay.Gelinde bizi bize sorun ve artık Edirne üzerinde küçük hesaplarınızı yapmayın.Angaranın ağabeyleri…. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.