banner137
banner25

Yalçın

Gerek yaz tatillerini gerekse Ramazan bayramını Türkiye’de ailelerinin yanında geçirmek için ülkemize gelen gurbetçilerin dönüş yolculuğu başladı.

Dün başlayan dönüş yolculuğunda çok sayıda gurbetçinin sınır kapılarına aynı anda akın etmesi gümrük kapılarında yığılmalara neden oldu.Özellikle Dünyanın en büyük kara sınır kapısı olan Kapıkule’de;gümrük işlemleri personel tarafından tam kapasite ile yapılmasına rağmen gün boyu araç kuyruklarında uzamalar ve gümrük sahasında yığılmalar yaşandı.Bulgaristan tarafında da işlemlerin rutin olarak yapılmasının ardından araçlarda araa yapılması işlemlerin yavaşlamasına neden oldu.Dün Kapıkule sınır kapısında saha içerisinde işlemleri yapılmış bin civarında araç beklerken, yol üzerinde yaklaşık 5 km araç kuyruğu oluşmuştu.

Gurbetçilerin yoğun olarak Kapıkule gümrük kapısını tercih etmelerinden kaynaklanan yığılmalar yaşansada diğer gümrük kapıları İpsala,Hamzabeyli ve Pazarkule sınır kapılarında araç yoğunluğu yaşanmadı.

Trakya Gümrükleri Bölge Müdürü Müslüm Yalçın yapmış olduğu toplantıda daha önceleri gurbetçilerin gümrük sahasındaki yoğunluğu görebilmeleri için saha içine kameralar koyduklarını,görüntüleri izleyen gurbetçilerin yoğunluk durumuna göre diğer sınır kapılarına yönelmelerini sağladıklarını belirtmişti.

Trakya Gümrükleri Bölge Müdürü Müslüm Yalçın yaptığı açıklamada kamera sayısını arttırarak dünyada bir ilke imza attıklarını ve konulan kameralar ile sorumluluk sahalarında bulunan tüm gümrük sahalarını 24 saat izlenecek şekilde kameralarla donattıkların ve bunları interbet ortamından kullanıma açtıklarını belirtti.

Yalçın yaptığı açıklamada “bizler özellikle Trakya’daki bütün gümrük kapılarında canlı yayın başlattık.Gurbetçi vatandaşlarımız artık www.trakya.gtb.gov.tr yazarak canlı kameralar üzerinden gitmek istedikleri gümrük sahasında yoğunluk durumunu görerek karar verebilecekler.Benim tek istediğim bu sistem üzerinden bilgisayar veya cep telefonlarından bakarak müsait olan gümrük kapılarımıza yönelmeleri”dedi.

Öte yandan son 24 saatte Kapıkule gümrük kapısından 6 bin aracın çıkış işlemini yaptıklarını,Bulgaristan tarafının da ilk defa bu kadar sayıya cevap verebildiğini belirterek “bize kalsa biz 20 bin aracın işlemini yaparak Bulgaristan tarafına salarız.Ancak oranın kapasitesini biliyoruz v e bu yüzden karşılıklı görüşerek onlarında kapasitesi doğrultusunda araçlarımızı gümrük sahamızdan salıyoruz”şeklinde konuştu.

Şu an için gümrük kapılarımız Kapıkule’de saha içinde bekleyen 450 civarında araç olduğu, yol üzerinde araç kuyruğu bulunmadığı, İpsala’da 3,Pazarkule’de 1,Hamzabeyli  sınır kapısında ise 30 araçlık bir kuyruğun bulunduğu belirtildi.

Yetkililer önümüzdeki haftalarda dahada artması beklenen kuyruklar için tedbirlerini aldıklarını ve  araçları peron sistemine göre saldıklarını ancak gurbetçilerin mutlak surette yola çıkmadan önce veya yoldayken kameralar üzerinden kontrollerini yaparak buna göre boş olan gümrük kapılarına yönlenmelerinin kendileri için yararlı olacağını kaydettiler.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30