banner137
banner25

Vali Şahin
 Edirne halkının yıllardır olumlu bir adım atılmasını beklediği tarihi binalardan 600'ünün lazerle röleveleri çıkarılacak. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, bunun önemli bir çalışma olduğunu ve Türkiye'de görülmemiş bir örnek olacağını kaydetti. Şahin, “Önümüzdeki ay getirilecek 500 bin Lira değerindeki “Lazer” cihazıyla, 6-7 ayda bütün röleveleri çıkartacağız. Bunların içinde tehlike arzeden, yıkılması gereken varsa, Kültür Varlıkları Kurulu'na müracat edip bu binaların yıkılmasını sağlayacağız ve yıktıracağız” şeklinde konuştu.

EDİRNE'DE KAYITLI 1397 TARİHİ BİNA VAR

Vali Şahin Edirne halkının yıllardır çözüm beklediği ve her gün yüzlerce turistin bir şekilde mutlaka yanından geçtiği tarihi binalarla ilgili beklenen adımı attıklarını belirtti. Edirne'de şu anda kayıtlı 1397 tarihi bina olduğunu ve bunların 600'ünün konak tipi olduklarını dile getiren Şahin; “Bu binalar zamanında Rumlar'a, Yahudiler'e, Ermeniler'e, bir kısmı da Türkler'e ait olan binalar. Tabi ki bunların sahipleri var. Bu binaların 90 tanesi şu anda s.o.s. veriyor. Hele bunların içinde 10 tanesi var ki, bu kışı zor geçirirler” ifadelerini kullandı.

RÖLEVELER LAZERLE ÇIKARILACAK

Önümüzdeki ay içinde 500 bin Lira civarında bir fiyatı olan ve 10 mimarın işini yapan Lazer cihazıyla 600 binanın rölevelerini çıkarmaya başlayacaklarını açıklayan Şahin; “Bu alet 10 mimarın yaptığı işi yapıyor. 600 eserin de rölevelerini çıkarttıracağım, karar verdim ve bu büyük bir çalışma olacak. Bunu her yerde övünerek söylüyorum. Belki de Türkiye'de görülmemiş bir şey olacak. İnşallah 6-7 ayda bütün röleveleri çıkartıp bunların içinde tehlike arzeden, yıkılması gereken varsa, Kültür Varlıkları Kurulu'na müracat edip bu binaların yıkılmasını sağlayacağız ve yıktıracağız” şeklinde konuştu.

“TABELAYLA UYARI İLKEL METOD”

Belediye'nin bazı tarihi binalara astığı “Bina yıkılma tehlikesi nedeniyle karşı kaldırımı kullanın” tabelasını da “ilkel metod” olarak yorumlayan Vali Şahin; “Zaten biliyorsunuz bazı binaların üstüne Belediye levhalar koyarak 'Bina yıkılma tehlikesi dolayısıyla karşı tarafı kullanın” gibi yazılarla önlem alıyor. Bunlar tabi artık çok ilkel metodlarla alınan önlemler. Ama biz bunların rölevelerini çıkardıktan sonra gereken binaların yıkımını gerçekleştireceğiz. Hem bir mezbeleliği hem kötü görünümü ortadan kaldıracağız” dedi. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30