banner137
banner25

Türkiye'nin en büyük ateşi yakıldı!

Edirne'de her yıl baharın gelişi nedeniyle 5 Mayıs'ta gerçekleştirilen ve Roman vatandaşların yoğun katılımıyla yakılan Kakava ateşi Sarayiçi alanında yine büyük bir coşku ile yakıldı.

Tüm Türkiye’de kutlanan ancak Edirne’de bir başka atmosferde kutlanan Kakava ateşi için Türkiye’nin dört bir yanından binlerce yerli ve yabancı turist gelerek bu anı ölümsüzleştirmek ve fotoğraf karelerinde yer vermek için büyük çaba sarf ettiler.

Kakava ateşi saat 18:30’da Edirne İl protokolünün ellerine verilen ateşleyicilerle yakıldı.2.5 ton kuru meşe odununun kullanıldığı Kakava ateşinin yakılması öncesinde halka seslenen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan kendisinin bugün izinli sayıldığını ve geçen yıl olduğu gibi bu yılda meclis üyelerinden Roman olan Erkan Makas’a vekilliği verdiğini ve ateşi yine kendisinin yakacağını kaydetti.

Kakava ateşi Edirne Valisi Dursun Ali Şahin,Edirne Belediye Balkanı Recep Gürkan ve diğer protokol üyeleri tarafından yakıldı.

Roman vatandaşların baharı karşılamak üzere kutladıkları şenliklere Japonya’dan gelen turistlerde büyük ilgi gösterdi.Edirne Belediyesi tarafından organize edilen Kakava şenliklerinde geleneksel kıyafetlerini giyen Roman kızları gelen fotoğraf sanatçılarına bol bol fotoğraf çektirdiler.

Romanların başı olarak bilinen çeribaşı Fikri Ocak ise yaptığı açıklamada Kakava ateşinin yıllardan buyana yandığını ve yanmaya devam edeceğini belirterek “ben ölsem bile yerime üniversite mezunu gençleri yetiştirip onların yakmasını sağlayacağım.Bu ateş asla ve asla sönmeyecek”dedi.

Kakava etkinliklerine 8’nci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın eşi Semra Özal’da katıldı.Özal’ın korumaları basının görüntü almasına izin vermezken Semra Özal programın tamamını aracın içinden seyretti ve sonrasında aracı ile alandan uzaklaştı.

Kakava ateşine dair açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; Roman vatandaşların bin yıldır sürdürdüğü bir geleneği bugün Edirne olarak sürdürdüklerimi belirterek “bütün dünyada Hıdırellez ateşi 6 Mayıs günü yanacak.Ancak Roman vatandaşlarımızın Kakava ateşi geleneği var.Kakava aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine geçici olarak gidi.Onu asil olarak aldırmak için çabalarımız devam ediyor.Bin yıllık bir kültürün yansıması bu.Biz bugün Edirne’nin yöneticileri ve Roman meclis üyemle beraber bu ateşi yaktık.Baharın gelişini müjdeledik.Mutluyuz,guruluyuz”dedi.

Kakava ateşi yaklaşık 2 saat süre ile alev alev yandı.Kora dönüşmesini bekleyen çok sayıda vatandaş daha sonra ateşin üzerinden üç defa atlayarak dilekler tuttu ve yeni yılın uğur getirmesi ve gelen bahar mevsiminde sağlık ve mutluluk getirmesini dilediler. Ateşin üzerinden atlayan genç,yaşlı, kadın, erkek çok sayıda vatandaş inançları doğrultusunda bir geleneği de yad ettiler. Gece boyunca devam edecek olan eğlenceler Roman mahallelerinde sabaha kadar sürecek.Eğlencenin doruğuna ulaşan romanlar daha sonra günün ışıması ile birlikte Sarayiçi alanına gelerek burada 6 Mayıs sabahı günahlarından arınmak amacıyla nehre girip nehirden aldıkları su ile el ve yüzlerini yıkayacaklar.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30