banner137
banner25

Tabyalar'da top mermisi bulundu!

Bir süreden buyana onarımı devam eden ve her gün yeni bir tarihi objenin gün yüzüne çıktığı Hıdırlık Tabya Restorasyonunda bu defa patlamamış top mermisi bulundu.

Düşman kuvvetlerine karşı şehrin savunmasında önemli rol oynadığı bilinen ve 55 gün gibi uzun bir süre Şükrü Paşa Komutasında işgale karşı direnen Hıdırlık Tabya’da gün geçmiyor ki yeni bir obje gün yüzüne çıkmasın.

Onarım çalışmaları sırasında geçtiğimiz hafta işçilerin kazı çalışması esnasında tabyaların tavan kısmında toprak altından çıkan top mermisi,çalışanlar tarafından kazı sorumlusunun odasına getirildi.3-5 gün süre ile burada diğer bulgularla beraber bekletilen ve müze müdürlüğü yetkililerine haber verilmesi ile gün yüzüne çıkan gerçek şantiye çalışanlarını ve mermiyi yerinden çıkartan işçileri bir hayli tedirgin etti.

Top mermisinin 1912 yılından kalma olduğunu ve patlamamış durumda olduğunu belirten müze müdürlüğü yetkilileri durumu derhal askeri mühimmat olduğu gerekçesi ile Garnizon komutanlığı yetkililerine ilettiler.İmha konusunda yetkilinin Edirne Emniyet Müdürlüğü bomba imha ekibi olduğunun söylenmesi üzerine durumu Emniyet Yetkililerine bildirdiler.

Kısa süre içinde olay yerine sevk edilen Bomba imha ekibi,Sağlık ekipleri ve İtfaiye ekipleri önce Hıdırlık tabyada geniş güvelik tedbiri alarak,top mermisini şantiye şefinin odasından alarak güvenli bir alana götürdüler.

Bomba uzmanının titiz çalışması sonrasında fünye yardımı ile havaya uçurulan top mermisinin patlama sesi çok geniş bir alandan duyuldu.Yıldırım ve Yeniimaret semti sakinleri gürültüyü duyarken, yetkililer böyle bir olayda kimsenin burnunun kanamamasını şans olarak yorumladılar.Özellikle kazı ekibinin kazı esnasında çekirdek kısmına yanlışlıkla kazma veya kürek darbesi ile vurmaları durumunda top mermisinin patlamasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen yetkililer top mermisinin 3-5 gün şantiye şefinin odasında bekletilmesinin de risk olduğunu ifade ettiler.



banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30