banner137
banner25

Soğuk hava felç sonrası körlüğe kadar götürebilir!

Soğuk hava ve rüzgar özellikle yüz bölgesindeki sinirleri olumsuz yönde etkileyerek yüz felcine sebep olabiliyor. Bunun sonucunda da ağızdaki kaslar ve beyin fonksiyonları bozulabiliyor.

Aşırı soğuk ve yağışlı havaların vücudun açık kalan bölgelerinde özellikle yüz ve boyun bölgesinde felç etkisi yaratabileceği belirtiyor.

Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi Başhekimi ve Nöroloji Uzmanı Dr.Selahattin Kat

Soğuk havalarda yüz felci vakalarında artış olduğunu ve bunun başlıca nedenleri arasında rüzgar çarpması ile ıslak yüz ve saçlarla dışarı çıkılması olarak görüldüğünü belirtti.

Özelikle erkek berberlerinde saç ve sakal tıraşı olduktan sonra önlem almadan dışarı çıkan bazı vakalarda yüz felcinin daha sık görüldüğünü belirten Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi Başhekimi ve Nöroloji Uzmanı Dr.Selahattin Kat “yüz felci sıklıkla görülen bir rahatsızlık.Yüz felci ile alakalı özellikle şeker hastalığı ve gebeliği varsa bayanlarda da görülüyor.Soğuk havalarda soğuk çarpması çok sık görülebilmekte.Böyle durumlarda soğuklarda kar yağışında veya çok rüzgarlı havalarda Edirne bölgesi kuru ayaza tabi olduğu için sabah erken saatlerde yüzümüzü soğuktan korumak gerekiyor”diyerek bu tip rahatsızlığa kulak bölgesi ile yüz arasında bulunan ince ve hassas sinirlerin neden olduğunu belirtti.

Kulak bölgesi ile boyun bölgesinin soğuğa maruz kalmaması gerektiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr.Selahattin Kat “kulak bölgemizi özellikle kapatmamız lazım.Boğaz bölgemizi kapatmamız lazım.Çünkü yüzümüze gelen sinir çok hassas ve kulak bölgesinden kaynaklanan,rüzgar kaynaklı,soğuk kaynaklı,bir boğaz enfeksiyonu,bir kulak enfeksiyonu yaşadığımız zamanda kulak bölgesinden geçen yüz sinirimiz sıkışır ve yüz felcine sebebiyet verir”dedi.

Berberden çıkan erkeklere öneride bulunan Nöroloji Uzmanı Dr.Selahattin Kat “Soğuk yüz felcini tetikler.Berberden çıkanların yüzlerini mutlaka ısıtmaları,yüzleri eğer ıslaksa kurumasını beklemesi,saçlarını sarıp sarmalaması en doğru seçenek olacaktır.Aksi takdirde yüz felcine davetiye çıkartmış oluyoruz.”şeklinde konuştu.

Yüz felci vakalarının gözünü kapatamadığını,ağzının bir tarafa doğru kaydığını,yemek yerken tat almadığını ve kulak bölgesinin ağrıdığını söylemesi ile şikayetlerin başladığını aktaran Nöroloji Uzmanı Dr.Selahattin Kat bu tür rahatsızlıkları olan vakaların ilik beş gün içinde mutlaka bir hekime gözükmeleri gerektiğini belirterek “ilk beş gün içerisinde nöroloji doktoru veya kulak burun boğaz hekimine başvurması halinde genelde tedavisi mümkündür.Tedavi edildikleri takdirde 20 gün içerisindeki iyileşme süreçleri yüzde 78 dir.Tedavi edilmedikleri zaman ise 20 gün içerisinde yüzde 40 civarında iyileşmeler görülmekte”dedi.

Felç olması durumunda gözü rahat kapatamaması, felçli olan taraftaki kırpma hareketinin ciddi oranda azalmış olması,yüzün sağlam olan tarafının bariz bir şekilde sağlam olan tarafa doğru kayması gibi bulguların ciddi olduğunu hatırlatan Nöroloji Uzmanı Dr.Selahattin Kat “kişinin kaşında simetri bozulması başlamıştır.Felç olan taraf aşağıda sağlam taraf yukarıda kalmıştır.Böyle durumlarda kişi gece uyuduğu zaman veya gün ışığında göz kırpma hareketlerini biz birçok kez yapmaktayız gün boyunca.Gece göz kapalı şeklinde uyuduğunuzdan yüz felci olan insanlarda göz kapama olmayacağı için bu tedbir alınmaz ve tedaviye vakti ve zamanında gelinmezse körlüğe kadar götürebilen bir olay.Çünkü gözde ciddi anlamda kuruma başlıyor,o yüzden bu tür vakaları göz hekimine de yönlendiriyoruz.Göz hekimi gördükten sonra göz kapama bandajlarıyla tedavi başlıyor.20 günde de yüzde 78-80 civarında iyileşme gözlemliyoruz”dedi.

Erkek berberleri ise müşterilerini özellikle kış aylarında tıraş ettikten sonra oturup beklettiklerini ve sıcak havlu presi uygulayarak yüzü rahatlattıklarını belirttiler.


  

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30