banner78
banner25

Sinagog açılışa hazır!

Avrupa'nın en büyük 3'ncü sinagogu olarak bilinen ve 2010 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonuna başlanılan Büyük Sinagog yarın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,Sağlık Bakanı Dr.Mehmet Müezzinoğlu ve Türkiye Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh da katılacağı törenle resmen açılmış olacak.

Saat 14:00’da başlayacak olan açılış töreninde Kaleiçi semtinde adeta yoğun güvenlik önlemlerinden dolayı kuş uçurtulmayacağı belirtilirken,açılışa yaklaşık bin kişinin katılacağı belirtiliyor.Protokol Organizasyonunu Dış İşleri Bakanlığı yaparken, Vakıflar Genel Müdürlüğü ise açılışın organizasyon kısmı ile ilgilenecek.

Yurt dışından 300 kadar yabancı davetlinin katılımın beklendiği açılışa Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı’na bağlı Büyükelçi ve konsoloslarında katılması bekleniyor.

2010 yılında başlanılan onarım sonrasında,4 yıl gibi bir sürede tamamlanan ve kusursuz olarak restorasyonu tamamlanan Sinagog için Vakıflar genel Müdürlüğü 5 milyon 750 bin lira harcadı.

Açılış töreni öncesinde tarihi sinagoga getirilecek olan Tevrat, ilahi ve dualar eşliğinde özel bölümüne konacak. Ardından Tevrat'ın on emri okunarak, Ulus Özel Musevi Okulu mini bir konser verecek. Ardından Türkiye Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç birer konuşma yapacak.

1905'te yaşanan ve 'büyük yangın' olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine Padişah 2'nci Abdülhamid'in fermanıyla yaptırılan sinagog, 1907'de ibadete açıldı. Sinagogun tarihi 1492 yılında Avrupa'daki baskılardan kaçarak Osmanlı İmparatorluğu'na sığınan Seferad cemaatine kadar uzanıyor. İsrail ile Türkiye arasında tarihi bir bağı simgeleyen sinagog cemaati, Edirne'deki Yahudilerin İstanbul'a yerleşmesiyle azaldı. 1983 yılından bu yana kullanılmayan sinagogun mülkiyeti 1995'te Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçti. Kullanılmasa da tarihi açıdan Museviler için büyük önem taşıyan sinagog, Edirne'de doğan Türk Sinagog Musikisi'nin (Maftirim) de kaynağını oluşturuyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30