banner137
banner25

Sıcak hava süt üreticisini'de etkiliyor!

Son haftalarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi süt üretiminde düşüşe neden oldu.

Ortalama yüzde 20 seviyelerinde üretimde düşüşün yaşandığı bölgemizde Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez üreticiye yönelik bilgilendirmede bulundu.

Sıcak havadan dolayı hayvanların da etkilendiğini ve bunda en çok süt veriminde sorun yaşandığını belirten Suiçmez,asıl sorununun sütün sağımı sırasında meydana gelen bekleme süresinde olduğunu kaydetti.

Edirne Merkez İlçe Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez “Son bir haftadan bu yana bölgemizde mevsim normallerinin üzerinde bir hava sıcaklığı artışı gözlemleniyor.36-37 derecelerde hava sıcaklığı görünsede hissedilen 40 derece seviyelerinde.Bunlar ister istemez hayvanları doğal olarak olumsuz yönde etkiliyor.Biz burada bizim verilerimize baktığımızda aşağı yukarı sütte yüzde 20 seviyelerinde bir düşüş olduğunu görüyoruz. Bunun sebebinin de sıcaklar olduğunu biliyoruz”dedi.

Sıcaklıkların hayvanların psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini ancak asıl sorunun sütün tanka aktarım süresinde olduğunu ifade eden Suiçmez “Bu sıcakların neticesinde bakterilere üreme anlamında çok olumlu bir ortam oluyor.Bizim köylerimizin tamamında soğutma tankları var.Biz üreticilerimize özellikle buralarda çalışan işçilerimiz vasıtasıyla sütün hayvanlardan ineklerden sağılarak bu merkeze gelip soğutma tankına girmesi anlamında süreleri kısaltmalarını söylüyoruz.Normal şartlarda havaların serin olduğu anlarda 30-35 dakika olan süreyi sıcak havalarda 20-25 dakikaya indiriyoruz.Yani üretici 20-25 dakika içinde soğuk hava tanklarının olduğu alana gelmek durumunda.Bu konuda uyarılarda bulunuyoruz.Çünkü soğutma tankına gelmezden önce güğümlerde,kovada bekletilen süt bu sıcaklarda bakteri çok hızlı bir şekilde ürer ve sütteki ürün kalitesini ve verimini bozar.Bu anlamda uyarılarımızı yapıyoruz”dedi.

2014 yılının süt hayvancılığı anlamında çok bereketli bir yıl olduğunu vurgulayan Suiçmez bölgede yağan yağışların meralarda bulunan otların verimini arttırdığını, bununda özellikle dışarıda otlayan hayvanlar için doğal bir besin kaynağı olduğunu ve süt verimine de katkısı olduğunu kaydetti. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30