banner137
banner25

MS Hastalığı'na dikkat çekti!

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Çelik “Multiple Skleroz (MS)” hastalığı konusunda açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de aktif bir şekilde faaliyet gösteren Türkiye MS Derneği tarafından da sık sık yapılan bilgilendirme toplantılarıyla gündeme getirilen hastalık hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yahya Çelik hastalığın tanı safhasının çok önemli olduğunu ancak hastalığın öğrenildikten sonra Google’ye sorularak bilgi alınmaya çalışılmasının çok yanlış olduğunu kaydetti.

Nöroloji Anabilim dalı toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda gazetecilere açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yahya Çelik Multiple Skleroz hastalığının 20 ila 40 yaş arasında kendini gösterdiğini ve bununda en belirgin özelliklerinin görmede bulanıklık,çift görme,elde ve ayaklarda uyuşukluk,sakarlık,beceriksizlik,güçsüzlük ve dengesizlikle ortaya çıktığını söyleyerek hastalığın ilerlemesi ile idrar kaçırma,unutkanlık,yürüme bozukluğu ve düşmeler yaşandığını belirterek bu tür hastaların en kısa sürede hekime başvurması gerektiğini söyledi.

Erkeklere oranla kadınlarda görülme oranının daha yüksek olduğunu söyleyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Çelik “hastalık bağışıklık sistemindeki zayıflıkla ortaya çıkabiliyor.Ülkemizde hastalığın görülme sıklığı yüz binde 40 ile yüz binde 80 civarında.Şehir yaşantısı olan yerlerde daha çok görülebiliyor ve köylerde hijyenden yasak olan bölgelerde hastalığın görülme oranı çok düşük.Gribal enfeksiyon bu hastalığı tetikliyor. D vitamini eksikliği buna neden olabiliyor. Obezite MS’i tetikliyor.Sigara içenlerde de MS’e dönüşüm daha fazla. Tuzlu yada fast food yiyenlerde MS’e dönüşüm fazla. Genetik olarak ta geçebiliyor”diyerek tedavisinin kortizonlu ilaçlarla yapılmaya çalışıldığını ancak hasar kalabildiğini kaydetti.

Hastaların genelde Google’de arama yaparak hastalığı araştırdığını söyleyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Çelik “Türkiye’de MS hastalığı ile ilgili çok iyi hekimlerimiz var.Hemen hemen her üniversitede bir iki hekimimiz bu konuda uzman.Bu hastalıkta aile desteği çok önemli ancak Devletin desteği de çok önemli”diyerek daha önceki yıllarda bazı tedavi masrafların devlet tarafından karşılanmadığını ancak son yıllarda yapılan düzenlemeyle hastalıkla mücadele de önemli yol alındığını kaydetti.

Hastalıkla altın kuralın kilo almamak olduğunu söyleyen Prf.Dr.Yahya Çelik “Uykuya dikkat etmek gerekiyor. Doktor kontrolü dışında boşuna alternatif tıbba yönelmemek gerekiyor.Egzersiz ve spor çok önemli. Edirne de 2003 yılında yaptığımız bir çalışmada hastalığın görülme oranı yüz binde 30 dolayında”diyerek “nasıl kalp hastalarının yemesi ve içmeleriyle ilgili bazı hassasiyetler ekranlarda veya internet ortamında paylaşılarak bilgilendirme yapılıyorsa,beyin ile ilgilide yenilen gıdaların zazarları ve yararları konusunda da bilinç sağlanması gerekl”dedi ve tuz başta olmak üzere korbonhidratlar ve katkılı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini kaydetti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30