banner137
banner25

Marş krizi!

Ulusal Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Milleti'ne armağanı Cumhuriyet'in 92'nci yıl kutlamaları kapsamında Ekmekçizade Ahmetpaşa Kervansarayı'nda düzenlenen resepsiyona, pasta kesimi sırasında çalınan Plevne Marşı damgasını vurdu. Genellikle 10'uncu Yıl Marşı eşliğinde yapılan kutlamalarda bu yıl Osmanlı-Rus savaşı sırasında Plevne savunmasını konu alan Plevne Marşı'nın çalınması bazı davetlilerin eleştirilerine neden olurken, bazı konukların ise resepsiyonu terk etmeleri gözlerden kaçmadı.

Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda önceki akşam Vali Dursun Ali Şahin ve eşi Melahat Şahin'in ev sahipliğinde Cumhuriyet Resepsiyonu düzenlendi. Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Belediye Başkanı Recep Gürkan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Kamuran Ersan, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, şehit aileleri ve gazilerin yanısıra çok sayıda kamu kurum ve kuruluşlarıyla, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı resepsiyon Vali Şahin'in selamlama konuşmasıyla başladı.

Vali Şahin, Cumhurbaşkanı'nı temsilen o ilin valisinin her resepsiyonda konuşma yaptığını hatırlatarak, kendisi için bu konuşmanın son olacağına işaret etti. Aralık ayında görev süresinin dolacağı bilinen Vali Şahin, veda niteliğinde başladığı konuşmasında şunları söyledi;

“Saygı değer misafirler bu akşam benim için son derece önemli bir akşam. 39 yıldır her Cumhuriyet akşamında mutlaka konuşur kaymakamlar, valiler Cumhurbaşkanını temsilen. O ilde ve ilçesinde konuşmalarıyla halkın nabzını tutar. Benim için son derece önemli bir akşam. Cumhuriyet'in 92’nci yıl dönümü benim için son akşam ama görkemli bir son akşam. Hele bugünkü kutlamalarda insanların yüzlerindeki gülümseme ve coşku beni daha da mutlu etti. Edirne’de bayramlar çok farklı evet milli bayramların bu denli farklı olduğunu ben ilk kez bu bayramda gördüm. Bu bayramın güzelliği Edirneliler için daha bir önemli. Osmanlı devletine başkentlik etmiş bir şehirde cumhuriyetin 92’nci yıl dönümü kutluyoruz. Bu beni ayrıca duygulandırdı.”

Cumhuriyet kazanımlarının kolay elde edilmediğinin altını çizen Şahin, bir mücadelenin sonucu olduğunu söyledi. Şahin; “Eğer o mücadele kanla olan bir mücadele olmasaydı belki de bugün Roma Devleti’nin sonucu gibi olurduk. Ama büyük Mustafa Kemal Atatürk’ün himayelerinde buluşan erkek, kadın, çoluk çocuk hepsi bu mücadelede büyük bir paya sahip. Böylece güzel bir Cumhuriyet'in kazanımına vesile oldu. Tabi ki bu kazanım sadece Türkiye Cumhuriyeti için değil diğer zor durumda olan ülkeler için örnek bir davranıştı. İşte böyle bir gecede bizlerde bir araya gelmiş bulunuyoruz. Katılımından dolayı herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

CUMHURİYET RESEPSİYONU'NDA PLEVNE MARŞI TEPKİSİ

Devlet Türk Müziği Topluluğu'nun konseriyle devam eden resepsiyonda daha sonra 92'nci yıl Cumhuriyet pastası kesildi. Vali Dursun Ali Şahin ve Garnizon Komutanı Hidayet Arı'nın eşleriyle birlikte kestiği pastanın ardından Türk bayrakları eşliğinde Cumhuriyet tekrar anılırken bu sırada 10'uncu Yıl Marşı yerine Plevne marşının çalınması bazı davetliler tarafından tepkilere yol açtı. Her Cumhuriyet resepsiyonunda alışılagelmişin aksine Osmanlı-Rus savaşı sırasında Osman Paşa ve birliklerinin Plevne Savunması'nı konu alan Plevne Marşı’nın çalındığı duyan bazı davetliler tepki göstererek resepsiyonu terk etti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30