banner78
banner25

Kültür etkinlikleri başladı!
Edirne Belediyesi ev sahipliğinde bu yıl 651 nci kez düzenlenen ve 2-8 Temmuz tarihleri arasında kutlanacak olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası etkinlikleri programı Belediye Başkanlığı önünden başlayan protokol yürüyüşü ile başladı.
Belediye binası önünde oluşturulan kortej eşliğinde yürüyen protokol ve beraberindeki yerli ve yabancı halk oyunları ekipleri Atatürk anıtı önüne kadar gelerek burada anıta çelek sundular ve ardından da saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşımızı belediye bandosu eşliğinde okudular.Sözleri ve bestesi Beyazıt Sansı’ya ait olan Kırkpınar marşı ise Belediye bandosu eşliğinde çalınarak hep bir ağızdan söylendi.
Edirne Valisi Gökhan Sözer,Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi,CHP Milletvekili Recep Gürkan ,651nci Kırkpınar yağlı güreş ağası iş adamı Seyfettin Selim ve beraberindekiler daha sonra kortej eşliğinde Saraçlar caddesinden yürüyerek etkinliklerin yapılacağı 25 Kasım şehir stadına gelerek yerli ve yabancı halk oyunları ekiplerinin gösterilerini izlediler.
Gösteriler öncesinde konuşma yapan 4 yıldır üst üste Kırkpınar ağası olan Seyfettin Selim yağlı güreşleri ve Kültür haftası etkinliklerinin başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek kazasız belasız bir Kıakpınar geçirme dileğinde bulundu.
19 yıldır Kırkpınar yaptığını belirten Belediye başkanı Hamdi Sedefçi ise Edirne kentinin bir marka olduğunu ancak insanları olmadan marka olmanın bir anlamı olmadığını ifade ederek “Edirne Selimiye’si ile Kırkpınarı,köprüleri ve nehirleri ile bir kent olarak marka olmuştur”dedi.
Edirne Valisi Gökhan Sözer ise konuşmasında Kırkpınar’ın köklü bir gelenek olduğunu adının Edirne’yi ve ülkeyi aştığını belirterek “Uluslararası bir değer olarak artık Kırkpınar UNESCO tarafından da tescil edildi.Ama biz sadece yağlı güreş olarak kutlamıyor bir kültür etkinliği ve festivali olarak kutluyoruz”dedi.
Kırkpınar’ın olmazsa olmazlarından olan Davul zurna ekibinin şefi Fahrettin Zurna ise konuşmalarının ardından Kırkpınar ağası Seyfettin Selim, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Edirne Valisi Gökhan Sözer’e zurna hediye etti.
25 Kasım şehir stadında başlayan gösteriler çeşitli ülkelerin geleneksel halk dansları melodileri ve renkli görüntüleri ile son buldu.
UNESCO tarafından somut olmayan Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Kırkpınar yağlı güreşleri için çeşitli ülkelerden gelen halk oyunları ekipleri kenti değişik noktalarında hafta boyunca gösterilerini sürdürecek olup halka açık olacak.
Kırkpınar yağlı güreşleri ise Cuma günü yapılacak olan resmi açılış sonarsında start almış olacak ve davul ve zurnalar çayırda güreşecek pehlivanlar için çalmaya başlayacak.





banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30