banner137
banner25

Köprüler açıldı!

Bulgaristan’daki aşırı yağışlar sonrasında baraj su seviyelerinde yaşan anormal artış,bu topraklardan doğarak ülkemize girerek Saroz körfezine dökülen Arda,Tunca ve Meriç nehirlerinin yataklarını dışına çıkarak taşkın oluşmasına neden oldu.

Özelikle Arda nehrinden gelen yoğun su miktarı Meriç ve Tunca nehirlerinin su seviyesinin artmasına sebep olurken,taşkın sahası içinde bulunan ve nehir kenarına yakın bölgelerdeki bazı iş yerleri,çay bahçeleri ve resmi kurumlara ait tesislerin sular altında kalmasına neden oldu.

Nehirler üzerinden ulaşımın 3 bin kişinin yaşadığı Karaağaç mahallesine sağlandığı Meriç ve Tunca köprüleri ise sel nedeni ile 4 gündür kapalı tutulurken,bugün su seviyesinin iyice düşmesi ile ulaşıma açıldı.Büyük araçlar başta olmak üzere askeri araçlarla ulaşımın sağlandığı köprülerde bugün itibari ile küçük araçlarında geçişine izin verilirken,suyla kaplı olan Karaağaç yolundanda suyun çekildiği ve ulaşımın sağlıklı bir şekilde yapıldığı kaydedildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarihe bakıldığında ilk yaşanan sel felaketinin 1509 yılında yaşandığını ve Osmanlı dönemimde büyük periyodlarla seller yaşadığını ve 1960’lı yıllar sonrasında DSİ tarafından yapılan seddelerle taşkın riskinin ortadan kalktığını belirterek yaşanan taşkının kader olmadığını ifade etti.

Gürkan “AB projesin kapsamında 4 yıl önce Meriç nehri yatağının sadece sınırlarımız içerisinde kalan 12.5 kilometrelik bölümü temizlenmişti.Meriç ve Tunca nehrinin tümü ile temizlesek Edirne’yi sel ve su basması tamamen gündemden çıkacak.Bunuda yapacak kurum belli.Bu DSİ Bölge Müdürlüğü’nün imkanlarını aşan bir olay.Bu hükümetler arası bir mesele,bu bir devlet meselesi”diyerek çözümün Türkiye sınırları içerisinde kalan Meriç nehrinin 12.5 kilometrelik kısmının dışındaki yerlerinde Yunanistan hükümeti ile yürütülecek ortak bir proje kapsamında kapsamlı bir temizlikle yapılmasının söz konusu olabileceğini kaydetti.

24 Aralık günü Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bazı Bakanların Edirne’ye geleceğini belirten Recep Gürkan yaşanan sorunun Edirne yöneticileri olarak Başbakan’a iletileceğini,çözümü konusunda gerekeni yapacaklarını ifade etti.

Edirne Belediyesi olarak sel felaketi yaşandığı günden buyana yaptıkları hizmetleride anlatan Gürkan 15 kamyon dolgu malzemesi kullandıklarını ve 10 kişilik bir ekip ile 3 kamyon,2 kepçe ve servis aracı ile 7 gün 24 saat prensibine göre çalıştıklarını kaydetti.

Sular altında kalan ve halen debisi normal kotuna düşmediği için Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı ve Balkan şehitliğine ulaşımın sağlandığı Fatih ve Kanuni Köprüleri ise araç ve yaya trafiğine kapalı tutuluyor.Suların hafta içine kadar Sarayiçi alanında kalması bekleniyor. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30