banner137
banner25

Kadın girişimcinin yol haritası konuşuldu!
 Türkiye Odalar ve Bosalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu ve Trakya Üniversitesi (T.Ü.) Kadın Sorunları Uygulama Merkezi (TÜKSAM) işbirliğiyle 53 ve 54'üncü dönem Hükümeti Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz'ın konuşmacı olarak katıldığı 'Girişimciliğin Yol Haritası' konferansı düzenlendi. Konferansta konuşan Eski Devlet Bakanı Yılmaz; günümüz ekonomisinde refah yaratmak için hem erkeğin hem de kadın katkısının olması gerektiğini söyledi. Kadın girişimcilerin sayısının artmasının, ülkenin daha rekabetçi bir duruma gelmesi açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Yılmaz; “durduğumuz yerden kişi başına düşen 10 bin dolarlık geliri arttıramayız” dedi.

T.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof.Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı, 53 ve 54'üncü Dönem Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz'ın yanısıra, Belediye Başkanı Recep Gürkan, T.Ü. Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Mehmet Eren, Vali Günay Özdemir'in eşi Nurcan Özdemir ve çok sayıda kadın girişimciyle öğrenciler katıldı.

YARD.DOÇ.DR. BOYACIOĞLU: “TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE VAHİM DURUMDAYIZ”

Adana'nın Aladağ ilçesinde bir öğrenci yurdunda hayatını kaybeden öğrenciler için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan konferansta ilk olarak TÜKSAM Başkanı Yard.Doç.Dr. Ebru Boyacıoğlu konuştu. Boyacıoğlu, Türkiye'nin her gün şiddet, cinayet ve acı dolu haberlerle uyanmaya başladığını belirterek; “Kadınların halen bu olaylar maruz kalıyor olması bizim için en büyük acıdır. Bakıldığı zaman bu sorunlar sadece kadınların değil herkesin sorunudur. Aslında hiçbir ülke toplumsal cinsiyet eşitliğini çözebilmiş değil ama ülkemizde bu durum vahim düzeylerde” dedi.

ASLAN: “EZBER BOZAN GENÇLERE İHTİYACIMIZ VAR”

Daha sonra katılımcıları selamlayan ETSO Kadın Girişimciler Yönetim Kurulu Başkanı Elmas Aslan da genç girişimcilere seslendi. Aslan; “Ülkemizin şu anda ezber bozucu inovasyonlar yapan gençlere ihtiyacı var. Bunun buradaki gençlerimizde var olduğunu biliyorum. Önümüzdeki 5 Aralık'ta kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesini kutlayacağız. Bu kadınlar için en önemli günlerden biri. Bu nedenle kadınların her alanda güçlü olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmaları kapsamında girişimcilik konusunda öğrencilere seslenen ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren ise, girişimciliğin ülkenin ihtiyacı olan bir konu olduğuna değindi. Eren; “Ülkenin girişimciliğe ihtiyacı var. ETSO olarak bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Bunların meyvelerini ilerleyen yıllarda alacağız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

REKTÖR TABAKOĞLU: “GİRİŞİMCİLİK EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİMİZ”

T.Ü. Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu ise girişimciliğin Türk milletinin en önemli özelliği olduğunun üstünde durarak; “Biz bu önemli özelliğimizi günümüz koşullarına endeksleyerek gençlerimizi teşvik etmeye çalışıyoruz. Girişimcilik ruhunu kendine sindirebilmiş nesil Türkiye'yi inanılmaz yerlere götürecektir. Türk milleti buna uygun özelliklere sahip, yeter ki isteyelim” şeklinde konuştu.

GÜRKAN: “ARTIK EDİRNE KADIN MİLLETVEKİLİ ÇIKARSIN”

Konferansta geçmiş dönem Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz'ın sunumundan önce son konuşmayı yapan Belediye Başkanı Recep Gürkan da Türkiye'de kadına verilen özgürlükler konusunda Cumhuriyet döneminden örnek vererek; “Baktığımızda, Batı medeniyetinin kadını yok saydığı dönemde, Cumhuriyet'in 10'uncu yılında Türk kadını seçme ve seçme hakkını elde ediyor. Bu Mustafa Kemal Atatürk'ün gelecek vizyonunun ne kadar geniş olduğunu gösterir. Dolayısıyla o büyük insanın açtığı bu yolda Edirne Belediyesi olarak kadınların bizim için yeri bambaşka. Bu nedenle şu ana kadar 3 kadın merkezi açtık. Dördüncüsünü de çok yakın zamanda açmayı düşünüyoruz. Bu merkezlerimizden Dilaverbey mahallesindekinin açılışında oranın ismini ne koyacağımızı söyledim. Dr. Fatma Şakir Memik Kadın Merkezi olacak dedim. Kendisini kimse tanımıyordu. Kendisi Edirne'nin seçilmiş ilk kadın milletvekilidir. Ama yakın zamana kadar ben Edirne'den bir kadın milletvekili çıktığını hatırlamıyorum. Bu ayıp herkese yeter. Artık Edirne bir kadın milletvekili çıkarsın. Çıkarın artık” ifadelerini kullandı.

YILMAZ: “EKONOMİDE KADININ ROLÜ ÇOK ÖNEMLİ”

Daha sonra girişimci kadınlara ve girişimci adaylarına hitap eden TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz, günümüzde dünyada ekonomik ve siyasi tarihin yeniden yazıldığına dikkat çekti. Yılmaz; “Bugün dünyada ekonomik ve siyasi tarih yeniden yazılıyor. Bununla ilgili olarak kadınlarımızı ve üniversite öğrencilerimizin ruhlarını teşvik etmeliyiz. Nüfusun yarısını kadınlar oluşturuyor. Bunun için kadınların ekonomideki rolü çok önemli. Bir ekonomide refah yaratmak istiyorsanız hem erkeklerin hem de kadınların katkısı olması gerek. Aksi takdirde paylaşımda bir sorun yaşanır ve bu da geliri arttırmaz tam tersine azaltır” dedi.

“DURDUĞUMUZ YERDE KİŞİ BAŞINA GELİRİ ARTTIRAMAYIZ”

Kadın girişimcilerin sayısının artmasının, ülkenin daha rekabetçi bir duruma gelmesi açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Yılmaz; “Genç kızlarımızı, kadınlarımızı bu yönde bilinçlendirmeliyiz. Bunu yapmalıyız ki ileri gidelim. Durduğumuz yerde kişi başına düşen 10 bin dolarlık geliri arttıramayız. Orta gelir ve orta teknoloji tuzağındayız. Tüm bu tuzakları aşmanın yolu girişimcilikle birlikte yeni teknolojileri yakalayarak rekabete tekrar dahil olmaktan geçiyor. Girişimcilerimizi cesaretlendirerek ve destekleyerek onları bir şekilde bayrak yarışına davet etmeliyiz” ifadelerini kullandı. 

 
 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30