banner78
banner25

Gözler Arda nehrinde!

Bulgaristan’da yağan yoğun yağışlar sonrasında bölgede bulunan bazı barajlar ve havzalardan gelen suyun nehirlerde yarattığı debi artışı sona erdi derken Bulgaristan tarafından yeni bir uyarı geldi.

Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde bulunan ve bölgedeki en büyük barajlardan birisi olan Kırcaali barajından bugün saat 02:00 itibari ile kontrollü su salınacağı bilgisini veren Bulgaristan Yangın Güvenliği ve Nüfus Koruma Bölge Müdürlüğü,salınacak suyun Arda nehri üzerinde taşkın riski yaratacağını ve bununda Meriç nehrindeki su seviyesini otomatikman tetikleyeceğini belirterek Arda nehri kıyısındaki yerleşim alanlarını ,Yunanistan makamlarını ve Edirne Valiliği’ni uyararak tedbir alınmasını istedi.

Bulgaristan topraklarından doğan Arda nehri üzerinde bulunan Kırcaali barajının bölgedeki son yağışlardan dolayı SOS seviyesinde dolduğu ve salınacak suyla rahatlatma çalışmasının yapılacağını belirten Bulgar yetkililer, Edirne’ye Yunanistan sınırından giren Arda nehrindeki su artışının anormal derecede olabileceğini ve dolu olan nehir yataklarının gelen suyu taşımayarak debilerde ciddi artış yaşanmasının beklendiğini belittiler.

Meriç nehri ile Yunanistan sınırından girdikten sonra Edirne’de birleşen Meriç ve nehirlerinin su seviyelerinin henüz normal seviyesine dönmediği ve yatağından dışarıda akışını sürdürdüğünü belirten İl Kriz masası yetkilileri gelmesi muhtemel su ile taşkın riskinin artabileceğini düşünerek Tunca ve Meriç köprülerini gece saat 00:00 itibari ile yaya ve araç ulaşımına kapattı.Yunanistan’a açılan kara sınır kapısı Pazarkule sınır kapısıda yolcu ve araç giriş çıkışı yapılamayacağı için tedbir amaçlı kapatıldı.

Gece saat 02:00’da Kırcaali Barajından salınacak suyun etkisini 8-10 saat sonra Edirne’de göstermesinin beklendiği ve barajın kapasitesinin 497 milyon metreküp hacimle beklediği belirtildi.

Gece saat 00:00 itibari ile Meriç nehrinin debisi normal seyrinde 400 metreküp/saniye olması gerekirken bölgedeki yağışlar nedeni ile 1366 metreküp/saniye’de olduğu,Arda nehrinin ise 90 metreküp/saniye olması gereken debisinin 297 metreküp/saniye olduğu,Tunca nehrinin ise 60 metreküp/saniye olan debisinin 324 metreküp/saniye’de olduğu öğrenildi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30