banner78
banner25

Edirne'de yaşayan tek Musevi

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in Edirne’de bulunan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Yahudi Havrasına ilişkin yaptığı açıklamanın yankıları sürerken Edirne’de yaşayan ve yıkılmadan önce dini nikahı ve düğün töreni Havrada yapılan son kişi olarak bilinen iş adamı Rifat Mitrani Havra’nın onarım sonrasındaki fonksiyonunun ibadet yeri veya müze olarak kalmasının uygun olacağını belirtti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün özel izni ile bugün basın mensuplarına bir süreliğine kapılarını açan ve bugüne kadar çekim yapılmasına izin verilmeyen Havra için onarım sürecinin görüntülenmesine izin veren yetkililer gazetecilere olanak tanıdı.

Çekimler esnasında Havra’ya gelen ve içeri giriş yasak olduğu için giremeyen Edirne’deki tek Musevi Rifat Mitrani,verilen izin vesilesi ile hem Havrayı görme fırsatı buldu hemde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yaşanan süreci değerlendiren Mitrani 19 Ocak 1975 yılında Edirne’de yaşayan az sayıdaki cemaat ile eşi Sara ile nikahını burada yaptığını belirterek “o dönemde cemaat sayısı az olduğu için küçük Havra’da ibadet yapıyorduk.Ben düğünüm olduğu gerekçesi ile büyük Havra’yı temizlettim ve düğünümü burada yaptım”dedi.

Havra’nın onarılmasına geç kalındığını ve zamanında müdahale edilseydi bugünkü rakamlara onarımın yapılmayacağını söyleyen Mitrani “Havra’nın Vakıflar tarafından onarımının yapılması çok güzel bir şey. Bunun bir eşi Viyana’da vardı. Dünyada bu boyutlarda olan tek havra.Burada ibadette olabilir müzede olabilir.Hem ibadete açık olsun hem müze olur.Edirne’ye çok şey kazandıracağına inanıyorum.Çok sayıda Musevi buraya ziyarete geliyor.Açılması durumunda bu sayının artacağına inanıyorum.Visa kredi kartlarının başında bulunan kişi geçtiğimiz günlerde buraya ziyarete geldi.Burası çok takip edilen bir yer”dedi.

Mescidi-i Aksaya yapılan saldırıyı tasvip edip etmediği yönündeki bir soruya “tasvip etmiyorum.Anarşi olan hiçbir şey tasvip edilmez”şeklinde cevap verdi.

Yaklaşık 4 milyon TL bedelle ihale edilen Havra’nın önümüzdeki aylarda ibadete açılması bekleniyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30