banner78
banner25

Edirne ciğeri Yunanistan yolcusu!

Yunanistan’ın Gümülcine şehrinde yaşayan ve önemli bir restoran zincirinin sahibi olan Fikret Mustafa Edirne’ye gelerek Edirne Ciğerinin kursunu almaya başladı.

Namı son yıllarda giderek yaygınlaşan ve geleneksel Edirne tatlarından olan Edirne Tava Ciğeri artık komşu ülke Yunanistan’ın Gümülcine sokaklarını kokusu ve tadı ile saracak.

30 yıllık ciğerci ustası Niyazi Yavuz’dan Edirne Tava Ciğerinin kursunu almaya gelen Batı Trakyalı işletmeci Fikret Mustafa Yunanistan’dan Edirne’ye tava ciğer yemeye gelen çok sayıda insan olduğunu ve kendiside farklı olan bu tadı Yunanistan’a taşımak için ustadan kurs almaya geldiğini belirtti.

Haftada bir gün gelerek ciğerin doğranmasından, ciğerin pişirilmesine kadar pek çok püf noktasını Edirne Tava Ciğerine yakışır şekilde öğrenmeye çalışan Fikret Mustafa “bu tadı Yunanistan’da merak edenler var.Benim iş yerime gelen müşterilerimden bu yönde talepler var”diyerek işi ehlinden öğrenmeye geldiğini belirtti.

Haftada bir gün gelerek ciğerin seçimi,yıkanması,doğranması ve pişirilerek servise sunumuna kadar pek çok püf noktasını öğrenecek olan Fikret Mustafa 4 hafta süre ile kurs alacak.Özellikle işin en zor kısmı olan doğrama konusunda bir hayli zorlandığı görülen Fikret Mustafa, Niyazi ustanın yönlendirmesi ile pratik yapmaya çalışarak dana ciğerini zayi etmeden doğramanın yollarını öğreniyor.

Doğrama sırasında Niyazi ustayı sabırla ve merakla dinlediği görülen Fikret Mustafa’nın ciğerin sinirlerinide ayırma işlemini büyük bir titizlikle yapmaya çalıştığı görüldü.

Kursun ilk günü ciğer kıyma işini öğrenmeye çalışan Fikret Mustafa yaptığı açıklamada “Döner salonu işletmem var.Neden bir ciğerci salonum olmasın? dedim ve ciğerci Niyazi ustadan dersleri almaya geldim.Kendisinin methini duydum.Burada işi iyi öğrenip Gümülcine’de ciğerciliği devam ettirmek istedim.Bu Yunanistan’da bir ilk olacak.İnsanlarımız Edirne ciğerini biliyor ve beğeniyor.Olmayan bir şey olduğu içinde neden bizim orada da olmasın dedim ve bundan dolayı güzel bir şekilde dersimizi eğitimimi alıp orada iyi bir şekilde insanlarımıza,halkımıza bu ciğeri sunmak için çalışmalara başladım”dedi.

30 yıllık ciğer ustası Niyazi Yavuz ise Edirne ciğerinin son yıllarda Türkiye başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde namının duyulduğunu ve aranan bir tat olduğunu belirterek komşu ülke Yunanistan’da ciğerci dükkanı açılacak olmasının önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

Kurs talebinin kendisine gelince olumlu karşıladığını ve daha önce iki defa bu ülkeye özel davetlerde gidip Edirne Ciğerini pişirip ikram yaptığını belirterek “Batı Trakya’da 200 bin kadar Müslüman soydaşımız yaşıyor.Edirne ciğerinin burada çok ön planda olduğunu ve İskeçe ile Gümülcine’den Edirne’ye hafta sonları gelerek çok sayıda Yunanlı burada alış verişleri sonrası ciğer yemeye geldiğini biliyoruz”diyerek Gümülcine’ye ciğerci dükkanı açılmasından gurur duyduğunu belirtti.

Fikret Mustafa her hafta günde bir defa kursa gelerek öğrenmeye devam ederken Ciğerci ustası Niyazi Yavuz’da açılış sonrası zaman zaman kontrole giderek kaliteden ödün verilip verilmediğinin kontrolünü yapacağını kaydetti.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30