banner137
banner25

Bilinçsizce atılıyor!

Edirne’de tarım alanlarında üretim yapan çiftçilerin bazılarının doğayı ve çevreyi kirlettiği ortaya çıkan bu görüntülerle belgelenmiş oldu.

Doğanın verdiği nimetler sayesinde ayakta duran ancak doğaya saygısı olmayan bazı bilinçsiz çiftçilerin tarlasında kullandığı tarım ilaçlarının boş kutularını doğaya gelişi güzel atması çevre tahribatında alınan rolü gözler önüne serdi.

Ürettiği ürünün daha verimli olması veya olası zararlılara karşı mücadele için kullanılan kimyasal ilaçları tarlasına attıktan sonra boş kutularını insanların olduğu alanlara gelişi güzel bırakan üreticiler çevreye olan saygılarını açıkça göstermiş oldular.

Yetkililerin uyarılarına rağmen plastik ilaç kutularını doğaya bıraktığı görülen üreticilerin son duyarsızlığı “pes” dedirtti.

Önceki gün Değirmenyeni köyü yakınlarındaki Arkagöl olarak bilinen gölet’in içinde çok sayıda balık ölümünün gerçekleşmesi sonrasında yapılan araştırmada bazı üreticilerin tarlasına attığı ilaçların kutularını gölet’e dökülen su kanalına bıraktıkları ve içindeki ilacın gölet’e karışması sonrasında balık ölümlerinin yaşandığının anlaşılmasının üzerinden çok geçmeden benzer bir görüntü Üyüklütatar köyü yolu üzerindeki su yalağının yanında yaşandı.

Tarlada ot mücadelesinde kullanılan ilaçların kutularının yalak kenarına atılması ve vatandaşların çeşmeden su almalarının yanında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarında yalaktan su içmeleri olası tehlikeyi gözler önüne sererken üreticinin bu denli duyarsız olması şaşkınlık yarattı.

Doğada yüz yıllarca kaybolmayan plastiğin doğaya yarattığı tahribat bilinirken,kutuların içinde kalan ilacın doğaya ve canlıya yarattığı tahribattın kendisini zaman içinde göstermesinin kaçınılmaz olduğu ifade edildi.

Yetkililerin görüşü söz konusu ilaç kutularının İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen projede olduğu gibi ilaçların toplatılarak imhasının yapılmasının mümkün olabileceği yönünde olurken,bazı yetkililerde bu tür atıkların toplu olarak imhasının süreç açısından bir hayli uzun sürdüğü ve kimsenin ilaç kutularını teslim etmek yada bir noktada toplamak gibi bir gayretinin olmadığını ifade ettiler.

Söz konusu tarım ilaçlarının bir damlasının dahi toprakta yarattığı etkinin o alanda bir yıl süre ile ot çıkarmayacak güçte olduğu belirtilirken,insana veya bir canlıya teması ile olumsuz ve istenmeyen sonuçlar doğurabileceği kaydedildi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30