banner137
banner25

Basına kapadılar!

Balkan Gazeteciler Federasyonu tarafından düzenlenen ve “Balkanlarda Medyanın Rolü” konusunun işleneceği toplantı kısa bir bilgilendirmenin ardından basına kapatıldı.

Çeşitli Balkan ülkelerinden gelen yabancı gazetecilerin katılımıyla Lalezar tesislerinde gerçekleşen toplantıya Edirne Valisi Günay Özdemir,Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan konuşmacı olarak katıldı.

Balkanlardan gelen gazetecilere ülkemizde yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminin yanı sıra,yasa dışı göç ve göçmen konuların anlatılacağı toplantının açış konuşmasını Federasyon Başkanı Ali Soydan yaptı.Soydan konuşmasında Balkan coğrafyasından söz ederek Osmanlı döneminde Balkanlar’da barışın hakim olduğunu ve sonrasında göz yaşı,soykırım ve Birinci dünya savaşının fitilinin ateşlendiği bir coğrafya olduğunu aktardı.

15 Temmuz darbe girişiminin ana temayı taşıdığı toplantıda konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’da basının çok önemli bir güç olduğunu belirterek darbe gecesi sergilenen ortak tavrın darbeyi bertaraf etmekte önemli olduğuna dikkat çekti ve darbenin basın sayesinde atlatıldığını ifade etti.Gürkan “Türk Milletinin siyasi görüşüne bakmadan,inancına bakmadan bu kanlı darbe girişiminin karşısında tek vücut,tek yumruk olarak karşıya çıkması o darbe heveslilerinin önünü kesti.Bunun vatandaşlara iletilmesindeki basının rolünü hiç kimse yadsıyamaz ve yok sayamaz.Bugün eğer Türkiye’de bu darbe girişimi başarılı olamamışsa bunda Türk milleti ile beraber basının rolü ve öneminin çok büyük olduğuna hiç şüphemiz yoktur”dedi.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan ise konuşmasında FETÖ terör örgütünün partisi tarafından sürekli olarak anlatıldığını, o dönemde Hükümetin bunun üzerine pek eğilmediğini söyleyerek yaşanan süreçten Hükümetinde sorumlu olduğunu ifade etti ve Batı ile yaşanan komşuluk ve sıcak ilişkilerin maalesef doğu ile yaşanamadığına dikkat çekti.

Edirne Valisi Günay Özdemir ise FETÖ terör örgütünün dünya için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek Türk toplumunun demokrasi ve Cumhuriyetine sahip çıktığını kaydetti.

Vali Özdemir “Türkiye yıllardır terörle mücadele konusunda ciddi bir tecrübe kazanmış ve bu konuda terörün ne olduğunu ve nasıl mücadele etmesi gerektiğini çok iyi bilmektedir.Bu kadar problemli bir bölgede olmasına rağmen hem ekonomik,hemde insan haklarının korunması karşısında bölgemizde dünyaya örnek olacak bir sistem sergilemektedir”diyerek Türkiye’nin bölgedeki gücüne dikkat çekti.

Terörün Türkiye’ye sıçramasının Balkanlar ve Avrupa için büyük bir sorun olacağını ifade eden Vali Özdemir “Türkiye’deki barış ve huzur ortamı Avrupa ve Balkanlar için çok önemli.Bu bölgedeki barışı yine Avrupa ve Balkan ülkeleriyle beraber Türkiye’nin birlikte sağlamsı gerekmektedir”şeklinde konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminin ülkede bulunan basın mensupları tarafından etkisiz hale getirildiğine dikkat çeken Vali Özdemir “Türk halkı tüm kesimleriyle hiçbir ideolojik ayrıma takılmadan ve birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmiş, sadece ellerinde Türk bayraklarıyla tanklara, uçaklara, silahlara karşı durmuştur. İnsanlıktan çıkmış, ordu içerisine sızmış bu teröristlere karşı durmuştur. Canları pahasına mücadele etmiş, ordudaki vatansever insanlarla ve tüm güvenlik güçlerimizle beraber darbe girişimini önlemişlerdir”dedi.

Makedonya,Kosova,Arnavutluk,Sırbistan ve Yunanistan’dan gelen gazeteciler daha sonra basına kapalı olarak devam eden toplantıda konuları görüştüler.

Edirneli gazeteciler ise Balkan medyasına açık olan toplantının basına kapatılmasını anlam veremediklerini belirterek “yabancı meslektaşlarımıza anlatılan konuların kendileri için ne anlam ifade ettiğini öğrenmek ve onların bakış ve düşüncelerini öğrenmek en doğal hakkımızdı.Ancak basına kapatılması mantıksızdı”yorumların yapılmasına neden oldu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30