banner78
banner25

Balkanlar Edirne'de mercek altında!

Trakya Üniversitesi (T.Ü.) ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ortaklığında Türkiye'nin “Dışpolitikamızda Balkanların Yeri ve Önemi” isimli konferans 3 Mart 2015 Salı günü gerçekleştirilecek. Konferansa, Edirne'de 1981-86 yılları arasında Valilik yapmış Enver Hızlan'ın oğlu Büyükelçi Babür Hızlan ve Selimiye'nin UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesi'ne girdiği sırada UNESCO Dünya Miras Listesi Komitesi'nde Türkiye'nin heyet Başkanlığı yapan Büyükelçi Gürcan Türkoğlu gibi önemli iki isim konuşmacı olarak katılacak.

T.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof.Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu'nda saat 15.00'da başlayacak ve Prof.Dr. Sibel Turan'ın moderatörlüğünü yapacağı konferans hakkında Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük bilgilendirmede bulundu. Yörük, bu toplantının uzun süredir bölgede yapılmamış bir etkinlik olduğunu belirterek Balkanlar'ın uluslararası siyaset açısından olduğu gibi Türk dış politikası açısından da son derece önemli bir coğrafya olduğunun altını çizdi. Büyükelçi Yörük şunları söyledi;

“Esasen bizim temsilciliğimizin burada bulunması da bunun bir göstergesi. Yani Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'de 80 küsür vilayet varken Edirne'de bir temsilcilik açmış olmasının önemli sebeplerinden birisi bizim dış politika açısından Balkanlara verdiğimiz önemin bir diğer göstergesi. Buradaki temsilcilik aslında aynı zamanda Trakya ile tüm Balkanlar arasında bir eş güdüm, menteşe vazifesi gören bir temsilcilik. Bu verdiğimiz önem kapsamında Bakanlığımız'ın son derece kıymetli 2 Büyükelçisi Ankara'dan bu gerçekleştirilecek etkinlik için geliyorlar. Dikkat ederseniz toplantıda konu dış politikada Balkanların yeri ve önemi. Biz arzu ettik ki, dış politikamızda verdiğimiz önemin yine bir somut tezahürü olarak Edirne gibi bir yerde bu etkinliği düzenleyelim. Bunu İstanbul'da veya İzmir'de de düzenleyebilirdik. Biz Edirne'de yapmayı tercihe ettik.”

“EDİRNE BÖLGESEL BAŞKENT OLMA YOLUNDA”

Edirne'nin tarihsel ve kültürel birikimini arkasına alan Trakya'da ve Balkanlar'da lokomotif rôl oynamaya namzet bir şehir olduğunu belirten Yörük toplantıyı Edirne'de yapmalarının sebebini ise şu sözlerle açıkladı;

“Bu son dönemde de bildiğiniz gibi önemli, büyük ölçekli projeler gündemde Edirne için. Hızlı tren, havaalanı, Türkiye'de oluşturulacak serbest sağlık bölgelerinden bir tanesinin Edirne'de kurulacak olması ve diğer projeler gibi. Edirne farkındaysanız önümüzdeki dönemde sadece Trakya açısından değil, tüm Balkan coğrafyasında bir cazibe merkezi bir bölgesel başkent olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor. Bizim bir yerde amacımızda Edirne'nin bu pozisyonunu, yerini, önemini biraz daha ön plana çıkarabilecek bir farkındalık yaratmak. Yani bu toplantıyı burada yapmamızın sebeplerinden birisi de bu.”

Gerçekleştirilecek konferansa katılacak diğer iki Büyükelçi'den Gürcan Türkoğlu'nun Selimiye'nin UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesi'ne girdiği sırada UNESCO Dünya Miras Listesi Komitesi'nde Türkiye'nin heyet Başkanlığı'nı yürüttüğünü hatırlatan Yörük; “Gürcan beyi bizim bu konferansa davet etmemizin temel sebeplerinden birisi aslında bir mesleki geçmişte Edirne'yle bir bağlantısının da olması” ifadelerini kullandı.

Öte yandan toplantıya katılacak diğer Büyükelçi Babür Hızlan'ın ise Edirne'de 1981-86 yılları arasında Valilik yapmış Enver Hızlan'ın oğlu olduğu biliniyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30