banner78
banner25

Bakan Canikli

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli göreve geldiği süreden buyana ilk defa Türkiye’nin en büyük kara sınır kapısı Kapıkule’yi ziyaret etti.

Bakan Canikli Kapıkule’de düzenlediği basın toplantısında yıllardır yaşan tır kuyruklarının yapılan çalışma ile tarih olacağını ve bundan böyle gerek ülkeye girişte gerekse çıkışta tır kuyruğu manzaraları ile karşılaşılmayacağı müjdesini verdi.

Kapıkule Gümrük sahası VİP salonunda basına kapalı olarak gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Canikli tır kuyruklarının biteceğinin yanında, kaçakçılıkla mücadele kapsamında sınır kapılarına x-ray cihazı konulması ve sayılarının arttırılması yönünde de ciddi çalışma içinde olduklarını ve 2015 yılına kadar kara sınır kapılarından geçiş yapan tır ve yolcu otobüslerinin tamamının x-ray taramasına sevkinin yapılacağını ve araması yapılmadan bu tip araçların giriş ve çıkışlarının olmayacağını ifade ederek; gümrük işlemlerinin 6 nokta yerine tek memur ve tek durakta olacağını açıkladı.

Karayolu ile Edirne’ye gelen ve sorumluluk sahasında bulunan en önemli sınır kara sınır kapılarımızdan olan Kapıkule sınır kapısını incelemeye gelen Bakan Canikli ve Vali Dursun Ali Şahin’i Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ve Gümrük personeli karşıladı.

Gümrük hizmetlerinde kaliteye önem verdiklerini kaydeden Canikli, X-Ray cihazı konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek “X-Ray cihazları özellikle yasa dışı ticaretin önlenmesinde çok büyük imkan sunuyor. Fakat halen bu noktada kapasitemiz belirli bir seviyede, nihai hedefimiz Türkiye'ye giren tüm eşya ve insan taşıyan araçların X-Ray tarama sisteminden geçirilmesi. Aynı şekilde Türkiye'ye gelen tüm kargoların X-Ray taramasında denetime tabi tutulması ve konteynırlar, yaklaşık yılda 4.5 milyon konteynır geliyor. Tüm gümrük kapılarımızda yaklaşık 24 milyonun üzerinde TIR girişi söz konusu. Bunlarının tamamının X-Ray cihazından geçirilerek”dedi.

Yapılması planlanan alt yapı için 2 milyar TL olduğunu aktaran Bakan Canikli “2015 yılından itibaren yoğun bir şekilde bu cihazların alımını hızlandırıyoruz. Tabi tümünün taranır hale gelmesi için çok ciddi bir kaynak gerekiyor. Yaklaşık 1.5- 2 milyar liraya yakın bir kaynak gerekiyor. Onu birkaç yıl içerisinde sağlamamız mümkün değil ama olabilecek en kısa süre içerisinde bunu gerçekleştireceğiz.”dedi.




Uygulamanın Kapıkule Sınır kapısından başlayacağını kaydeden Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli “Kısa bir süre içerisinde Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giren otobüslerin tamamı X-Ray taramasından geçirilmeye başlanacak. Ona kapasitemiz müsait, önümüzdeki yıl 2 cihaz daha göndereceğiz. Kapasiteyi 2 katına çıkarmış olacağız. Çünkü bugüne kadarki yakalama ve kaçak tespitlerinde X-Ray cihazlarının çok büyük katkısı olduğunu, bize çok büyük imkanlar sunduğunu biliyoruz”şeklinde konuştu.

Gümürük işlemlerinin uzamasının ve ayrı ayrı noktalarda yapılıyor olmasının kendilerine sürekli iletildiğini ve bunun çözümü konusunda çalışma yaptıklarını kaydeden Bakan Canikli işlemlerin 6 noktada yapıldığına dikkat çekti ve bunu tek bir personelle yapmayı planladıklarını, artık gelen sürücünün tek bir peronda tüm işlemleri yapacağını belirtti.

Bir gazetecinin tır kuyruklarının nasıl eritileceği yönündeki sorusuna ise Bakan Canikli “Kapıkule için söylüyorum, Kapıkule önümüzdeki yaz döneminde bir daha basına özellikle kuyrukları nedeniyle haber konusu olmayacak. Hem girişler hem de çıkışlar için gerekli çalışmalarımızı kısa bir süre içerisinde tamamlayacağız. Amaçlarımızdan birisi de bu zaten, yerinde görerek gerekli tedbirleri almak. Yaz gelmeden giriş ve çıkış trafiği yoğunlaşmadan, biz inşallah projemizi sonuçlandırmış olacağız.”dedi

Bulgaristan tarafında alınan dezenfekte ücreti adı altındaki paranın aynısının ilerleyen günlerde Kapıkule sınır kapısında uygulamaya geçirileceğini kaydeden Bakan Canikli; bunun mütekabiliyet esasları çerçevesinde yapılacağını ve açık bir misilleme olarakta yorumlanabileceğini belirterek “ince bir ayar yapmaya çalışıyoruz. Mütekabiliyet kuralı uygulanması gerekiyor. Hassasiyetimiz var, bundan dolayı kendi TIR'larımıza, şirketlerimize ekstra bir maliyet gelmemesi gerekiyor. Mütekabiliyet gereği, aynı birebir, misillemenin de yapılması gerekiyor. Bu tamamen mütekabiliyet, uluslar arası hukukun niteliği olarak, devlet olarak yapmamız gerekiyor”diyerek dezenfektenin konulacağını kaydetti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30