banner137
banner25

Asansörünüz güvenli mi?

Edirne Belediyesi ile Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi arasında imzalanan protokolle Belediye sorumluluk alanında bulunan tüm asansörler denetime tabi tutulacak.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan protokol imza töreni öncesinde yaptığı açıklamada denetime tabi tuttukları 122 asansörden sadece bir asansörün denetimden geçtiğini belirterek 121 asansörün yeşil etiket alamadığını kaydetti.

Belediye Meclis salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Gürkan belediye olarak bugüne kadar ellerinde Edirne’deki asansörlerin 2000 yılından itibaren olanlarının kayıtlarının olduğunu bildiklerini ancak öncesinde kaç asansörün binalarda kullanımda olduğunu bilmediklerini belirten Gürkan son yıllarda ülkemizde meydana gelen asansör kazalarından dolayı ölümler yaşandığını ve bu nedenle denetim yapma kararı aldıklarını kaydetti.

Edirne Makine Mühendisleri Odası yönetimi ile bir araya gelen Başkan Gürkan gazetecilere Edirne’de ki durumu anlatırken durumun pekte iç açıcı olmadığını belirterek, Edirne’deki 122 asansörden birinin tam donanımlı ve kusursuz olduğunu belirterek “Ülkemizde zaman zaman ölümle sonuçlanan asansör kazaları meydana geliyor.Teknoloji insanın yaşamını kolaylaştırmak için var ama; denetlemediğiniz teknoloji bir zaman sonra insanın yaşamını kolaylaştırmak yerine yaşamınada mal olabiliyor.Bu yüzden bizde denetim yada kontrol itimada mani değildir yada teknolojiye mani değildir felsefesinden hareketle bu işin uzmanı olan ve A sınıfı yetki belgesine sahip olan Makine Mühendisler odamızla birlikte Edirne’de bulunan tüm asansörlerin denetimini hem bir anlamda reysen hemde zorunlu olarak yapmaya karar verdik”diyerek yetki protokolü imzalayacaklarını belirtti.

Edirne’de 2000 yılından buyana yapılan sayımlarda istatistiklerde, son 14 yılda belediye envanterinde bin 311 asansör kayıtlı.Çok acıdır ki 2000 yılı öncesi kayıtlarımız olmadığı için 2000 yılından önce yapılmış ve hala kullanımda olan 500 ila 1000 asansör olduğu biliniyor”diyerek yapılan kısa denetimin rakamlarını paylaştı.

Gürkan “2014 yılında toplamda 122 asansör kontrol ettik.Bu kontrollerde asansörlere 3 etiket vuruluyor.Bunlarda kırmızı etiket asansörün kesinlikle kullanılamayacağı anlamını taşıyor.Sarı etiket ufak tefek aksaklıkları var ama kullanabilirsiniz ama mutlaka kısa sürede bakımını yapmanız lazım,yeşil ise kullanabilirsiniz sorun yok anlamını taşıyor.Yaptığımız kontrollerden sonra 122 asansörden 114’ü kırmızı etiket alıyor yani hiçbir şekilde kullanılmaması gerekiyor.7 tanesi arı,bir tanesi ise yeşil etiket alıyor.Biz uyarımızı yaptıktan sonra tekrar denetime çıkıyoruz ve 114 kırmızı etiketli asansörden sadece 75’i kırmızı etikette kalıyor diğerleri ise yeşil ve sarı etiket almış”diyerek asansörlerin denetimlerinin ve bakımlarının sağlıksız yapıldığını kaydetti.

Bunların yaşanmaması için belediye olarak denetimleri sıklaştıracaklarını belirten Gürkan vatandaşın can ve mal güvenliğinin kendileri için önemli olduğunu vurgulayarak denetimler sonrası gereğini yaptırmayan asansörlerde bir kaza meydana gelmesi durumunda tüm sorumluluğun yöneticiye ait olduğunu belirtti.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yaver Tetik ise asansör bakımlarının önemli olduğunu belirterek yıllık bakımlardan ziyade oda ve belediye tarafından oluşturulan bir heyetin yapacağı denetimin aranılan ve istenilen standartlar için önemli olduğunu belirterek “bu konuda odadan yardım almaları gerektiğini söyledi.Buna göre yapılacak denetimde asansör yıllık kontrol bedeli 8 Durağa kadar - 130 TL. / 9 - 16 Durak - 150 TL. / 16 - 24 Durak arası 210 TL. / 24 Durak üstü 300 TL. olarak belirlenmiştir”dedi.

 

 

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30