banner78
banner25

Altın göl darphane gibi!

Karayolu ile Avrupa’ya gitmek isteyen her kara taşıtından dezenfekte ücreti adı altında ücret alan komşu ülke Bulgaristan’ın “altın göl” uygulamasından bir yıl içinde yaklaşık 6 milyon TL gibi bir gelir elde ettiği belirtildi.

Özellikle Bulgaristan’a Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarını kullanarak çıkış yapan ve Bulgaristan’ın sınır kapıları Kapitan Andreovo ile Lesova sınır kapılarında 3 auro veya 3 leva yada 12 TL ödemek zorunda kalan araç sürücülerinin bu yolla ülke ekonomisine yıllık inanılmaz bir para bıraktığı anlaşıldı.

Geçen yılın rakamlarına göre sadece Kapıkule sınır kapısından karşı sınır kapısı Kapitan Andreovo sınır kapısına geçiş yapan 503 bin 537 aracın 1 milyon 510 bin euro, 3 milyon 21 bin 222 leva, Hamzabeyli sınır kapısı karşısında bulunan Lesova sınır kapısına geçiş yapan 102 bin 17 aracın ise 306 bin 51 auro, 612 bin 102 leva para bıraktığı görüldü.

Geçen yıl sadece Kapitan Andrevo sınır kapısını kullanan 605 bin 554 araçtan 1 milyon 816 bin auro yani 6 milyon TL para toplayan Bulgaristan’ın bu sayede ülke ekonomisine inanılmaz bir katkı sağladığı ortaya çıktı.

Bu yılın ilk 10 aylık verilerine göre ise 2016 yılının Ocak ayı’ndan Ekim ayı başına kadar Kapıkule sınır kapısından çıkış yapan 375 bin 88 aracın dezenfekte ücreti adı altında 1 milyon 125 bin 264 auro, 2 milyon 250 bin 528 leva, Hamzabeyli sınır kapısından ise çıkış yapan 98 bin 025 aracın Lesova sınır kapısına 294 bin 75 auro, 588 bin 450 leva para bıraktığı görüldü.

473 bin 113 aracın çıkış yaptığı sınır kapsılarından bu sayede Bulgaristan tarafının 1 milyon 419 bin auro parayı ilk on aylık zaman diliminde kasasına indirdiği görülüyor.

Zaman zaman Türkiye’nin de aynı uygulamayı yapıp yapmayacağı konusunda fikirler tartışılırken, geçmiş yıllarda alınan bu tip paralarla başta Edirne ekonomisi olmak üzere ülke ekonomisine artı katkıları olduğu ancak Türkiye’nin büyük bir ülke olmasından dolayı böylesi bir ücreti alarak Bulgaristan tarafından gelen araç sayısını sekteye uğratıp günübirlik alış verişlerle esnafın işlerine ket vurmayı göz almadığı biliniyor.

Altın göl adı verilen uygulama bir ara kaldırılmış ancak Bulgaristan tarafı geçen yıl uygulamayı yeniden devreye sokmuştu.Uygulamada araç perona yaklaştığında ilaçlı su ile aracın altı kısımları yıkanıyor,bu sayede ülkeden gelecek bulaşıcı hastalıkların bu ülkeye girişi engellenmiş oluyordu.

Bazı vatandaşlar ise söz konusu dezenfekte adı altında yapılan uygulamanın saf su olduğu ve ilaç gibi bir muhteviyatı içinde barındırmadığını iddia ediyorlar.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30