banner78
banner12

Edirne’nin Toplu Ulaşım Sistemi ETUS.Yani namı diğer eski adıyla Serhad Birlik.O kadar çok eleştirildi, o kadar çok yazıldı, sosyal medya veya diğer platformlarda o kadar çok anlatıldı ki; yazmakla bitmez!...Kimsede haksız değil….

Siyasiler her seçim döneminde parti ayrımı gözetmeksizin Edirne için kanayan yara olan ulaşım sistemini programlarına aldılar. Vaatlerde bulundular!

Bugün gelinen noktada ise sözüm ona herkezin imrenerek baktığı sistem hem zarar eder halde, hemde kent için tam bir fecaat…Şehir içi ulaşım sistemini neredeyse çökertti.O büyük araçlarla adı üzerinde toplu olarak taşıyarak,toplı toplu para kazanma yolunu seçtiler.Ama evdeki hesaplardaki şaşma neticesinde sorunlar yaşadılar….Yaşamaya da devam ediyorlar.Yazmak için yazılacak çok şey var ama, beni ilgilendiren bir kısmı sizlerle paylaşmak istedim.

Kadına önem vermemiz gerektiği her platformda söyleniyor…Bir kadının toplu taşıma sisteminde nasıl taşındığı hiç düşündünüz mü?

Hani kadına çok önem veriyoruz ya!

Sabah saat 06:00 ile 09:00 arası veya akşam saat 16:00 ile 18:00 arasında ETUS otobüsleri tıka basa dolu.Elbette ayakta yolcu rezaletiyle.Kanuni taşıma sayıları belli.Zaman zaman bunun çok üzerine çıktıkları oluyor,ancak kimsenin umurunda değil.Ne kadar çok yolcu, o kadar çok para, az zarar demek elbette.Evet, bir bayan olarak kendinizi düşünün.Koltukta oturuyorsunuz ve ayakta yolcularla berabersiniz.Veya ayakta yolculuk yapan yolcular gibi bir bayan olarak sizde ayaktasınız.Akrabalık ilişkileri kaçınılmaz oluyor….Bir adam tutunma yerine tutunmuş ayakta yolculuk yapıyor.Bayanda oturmuş yolculuğun tadını çıkarıyor.Sürekli olarak aracın sağa sola hareketinden veya “dur-kalk” yapmasından dolayı bayanın omuz hizasına dokunup duruyorsunuz…Sürtünme kuvvetine karşı gelemiyorsunuz. Bayan başını öylesine çevirse göz hizasına gelen şey ürkütücü….Ve sürekli bu manzara ile bir bayanın toplu taşıma aracında seyri söz konusu.

Şimdi anlatmak istediğimi anlamak isteyenler anladı ve anlamak istemeyenler bastı kalayı.Dediğim gibi kendinizi bir bayanın yerine koyun.Veya bayanın yerindeki adam siz olun!....Rahatsız olmaz mısınız? Maalesef toplu taşımamızda acı ama gerçek bir durum bu! Evet kadına önem veren bir belediyeyiz.Evet kadınlar bizim her şeyimiz.Ama kadınlara hak ettiği ulaşımı da yaşatmalıyız…. Umuyorum ki; beni kimse yanlış anlamaz.Ama bir anlık kendinizi bir bayanın yerine koyun…Bu yüzden ayakta yolcu sınırını çok aşmayın.ETUS bu işi kıvıramıyorsa bu işi yapmayacak.Belediye sistemi iptal edecek ve otobüsleri devreye sokacak.Havalar soğuyor ve duraklarda bekleyen insanları gördükçe vicdanım sızlıyor.Paranla rezil oluyorsun.Bekleme sürelerini azaltmaya çalışsalar da, bence süre konusunda başarılı değiller.Bekleme süreleri bir hayli uzun.Duraklarda bekleme yoğunluğu olduğu zaman araçlar yeterli olmuyor.Ve bekleyen insanların sayısı hep aynı saatlerde artıyor…

Gelin örnek alındığını iddia ettiğimiz sistemi gözden geçirelim.Bu araçlarda hepimizin kızı,eşi,arkadaşı,annesi,babası bir yakını taşınıyor.Söylediklerimde hatalıysam özür dilerim ama değilsem sizden bu halk için özür beklerim….

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.