banner137
banner12

Anlamıyorum,anlamadımda!Ak Parti hükümeti döneminde çok fazlasıyla telaffuz ettiğimiz ve duyduğumuz bir kelime…Taşeron!...

Evet resmi dairelere kadro alımı yani KPSS ile alım olmadığı için başvurulan bir yol.İstihdama yönelik güzel bir yol.Ancak hak yeme anlamında da en çok mağdur edilen işçiler topluluğu…

Hükümet aldığı kararla resmi kurumlara özel şirketler (bunlar yandaş şirketler) adı altında elaman alımı yapıyor.Kimisine asgari ücret dayıyor kimisine vasfına göre biraz daha yüksek maaş ödemesi yaparak tabir yerindeyse bütün yükü bu insanlar üzerine yükleyerek işleri idame ettiriyor,çarkı döndürüyor.

İşe girdiğine sevinen çok var aralarında ancak maaş alamadığı veya çok geç aldığı gerekçesi ile işi bırakan hatta eyleme varan hak arama çalışması yapanlarda yok değil.İşte bunlardan biri bu sabah Sultan Birinci Murat Devlet Hastanesi’nde gerçekleşti.Hastanenin temizlik işlerini idame ettiren 170 kişi 53 gündür maaş alamadıkları gerekçesi ile küçük bir eylem yaptı.Haklarını aradı….

Şimdi buraya kadar her şey normal deyip geçeceğiz ama, aslında her şey anormal.Size anormal olan tarafları anlatmak isterim….

Birincisi Kurum ile özel şirket yani taşeron işçi çalıştıracak firma arasında sıkı bir sözleşme vardır.Bu sözleşme işçinin haklarını dahi açıkça kapsamaktadır.Maaşın gününde yatması şartı çok net ve açıktır.Bizi burası bağlıyor.Lakin; sözleşmenin tarafları arasında bazen öyle ilginç çıkar ilişkileri vardı ki;bunlar maddiyata dayanır,işte o noktada şirket elemana istediği gibi davranmakta ve kurum çalıştırdığı,kendi işini gören elamanının hakkını dahi arayıp sorgulayamamaktadır.Resmi kurum genelde maaşları eğer parayı bir başka yerde kullanmadıysa gününde şirket hesabına yatırır. (“Yatırmasında göreyim?”)

Fakat şirket banka hesabına yatan parayı gecelik repo adı altında baya bir uzun süre kullanabilir,bu zaman zaman 3 aya kadar olabilir.Çok basit bir örnekle bir işçi maaşı bin 500 TL olsa 170 kişi 255 bin TL yapar.255 bin TL geciktirilen her gün için şirkete artı yazar.Yani çalışan çokta önemli değildir bu noktada….Çünkü şirket hükümete yakındır haliyle yönetimde bu şirketi koruyup kollamak zorundadır.

53 gündür maaş alamayan bu kardeşlerimizin haklarını aramak bize düşmez.Ama genel manada konuya bakarsak sorgulamak en doğal hakkımızdır.Çünkü işimiz bunu gerektirmektedir.

Şimdi bu kardeşlerimiz yani maaşları geciken tüm taşeron kardeşlerimiz aldıkları üç kuruş parayı bir şekilde kiraya,elektrik,suya,senet,taksit vesaire ye yatıracaklar.Şirket 53 gün sallar ama işçi kardeşim senedini,taksidini yani ödemelerini,borçlarını bırakın 53 gün sallamayı 2 gün bile sallayamaz. Elektrik,telefon kesilir,senet icraya verilir,kredi katlanır ve derken ailede huzursuzluk başlar,anne ve babaya gidilir destek istenir veya arkadaştan borç para dilenilir ancak geçen ayın borcunu arkadaşa ödemediği için ya yüzü yoktur yada arkadaşı borcu ödemediği için “üzgünüm veremem”diyecektir.İşte tüm bu sosyo-psiko olaylar yaşanırken üst taraf klimalı odasında,rahatça yaymış oturmaktadır.Şirkete telefon açıp veya yetkiliyi çağırıp hesap dahi soramamaktadır.Neden? Çünkü göbekten bağlıdır…Hemde çok sıkı bağlıdır…

Yanılmıyorsam!Bu akşam hastane bahçesinde personele iftar var.170 kişi 53 gündür maaş alamıyorsa “ki bu sayı çok daha fazladır,diğer personellerinde maaşları gecikmeli yatıyor)bu iftarı nasıl ve hangi yüzle vereceksiniz?Hayır işi yaparken 53 gündür maaşlarını alamayan personele hayırsızlık yapmış olmayacak mısınız? Yani benim hep söylediğim bir şey var.Bu iftar sofralarında körler sağırlar hep birbirini ağırlamaz mı?

Burada her şey çok net ve açıktır.İşçi sizin ….ünüzü toplamakta,siz ise çalışanın hakkını savunmamaktasınız.Burada kimin ihmali varsa derhal kafasını koparmak gerekir diye düşünüyorum.Sözleşme ne diyor? Maaşı gününde ödeyeceksin diyor!Siz ne yapıyorsunuz? Hiç sordunuz mu? Personeliniz 53 gündür maaş alamazken hiç sordunuz mu?Bu tüm kurumlar için geçerli.Adam olup çalışanın hakkını savunsanız, bu sorunlar yaşanmaz.Şirket yöneticisinin karşısında esas duruşta siz değil şirket yöneticisi sizin karşınızda esas duruşta olacak ki o zaman anlayayım sizin adam olduğunuzu.Bu mübarek ayda günah işletmeyin insanlara,hayırlı bir ayda hayırlı işler yapın.İftar sofrası hayır işidir ama önce bu hayrı bir yapın derim.Önümüz bayram…….

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.