banner78
banner12

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB çatısı altında kurulan Kadın Girişimciler Kurulu’nun tanımlamasında “kadın girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari bir kuruldur”der.

Kadının her fırsatta yeri ve önemine değinen ve bunu her fırsatta da kullanan bazı mihraklar iş icraata geldiği noktada kayış atarlar. Tıpkı Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda olduğu gibi.

Hani “demokrasi” deriz ya, hani “kadın” deriz ya; işte hepsi laftadır.

Şimdi bu girizgahı neden yaptım?

Edirne’de Kadın Girişimciler Kurulu için seçim yapılmış, iki aday yarışmış ve bir tarafta ETSO Başkanı Sezai Irmak’ın adayı diğer tarafta ise bu işi 4 dönemdir yapan bir isim. Gerçekleşen ve adına sözde “demokratik” denilen seçimde kazanan taraf 8’e 7 oyla TOBB 9. Bölge Batı Marmara Temsilcisi-TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan olmuştu.

Elmas Aslan bir Balkan kızıdır. Slav dillerini bilen, ETSO’yu sınır ötesine taşıyan bir kişidir. İş insanı olmakla beraber TOBB’un 11 kişisinden biridir. Diksiyonu ile ilgili az biraz sorun olsada o mana buldukları diksiyonuna yurt dışında muhtaç olanların sayısı bir hayli fazladır. Olduğu gibi görünen göründüğü gibi olan bir insan olarak bildiğimiz Aslan’ın şan, şöhret parayla işi yoktur. Yatırımcı,girişken ve her şeyden önce aldığı sorumluluk ona fazla gelse bile çalışkanlığı ve cesareti,azmi ile başarıya imza atan bir kişidir. Kadınların ürettiği el emeği ürünlerin pazarlarda satılması için kurduğu yapıyı kıskanan ve çatlayan bazı kişiler o kuruluşu dağıtmakla kalmamış kopyasını yapmaya kalkmış ama ellerine, yüzlerine bulaştırmış ve dahası her iki girişiminde dağılmasına sebep olmuşlardır.

Şimdi siz ETSO çatısı altında sözüm ona demoktarik bir seçim yapacaksınız ve kazanan başkanı tanımayacaksınız. Bu ne etik nede ahlakidir. ETSO Yönetim kurulu başkanı Sezai Irmak başta olmak üzere bazı yandaşlar Elmas Aslan’ı tanımamakta, oda çatısı altında bile görmek istememektedirler. Yahu arkadaş kadın kazanmış. Sende çıkacaksın “adam kazandı diyenler gibi “kadın kazandı” diyeceksin! Dikkat ediyorum da; ayakların baş olmaya çalıştığı yönetim kurulu üyeleri (ki bunların büyük bir kısmı ağabeylerinin sözünden çıkmazlar ki onları oraya empoze eden o) gerçekleştirdikleri ziyarette başkan sıfatı bulunan Elmas Aslan’ı hiçe sayarak kafalarına göre protokol ziyaretlerinde bulunuyorlar. Peki sıfatları ne? Kadın Girişimciler İcra Komitesi veya kurulu üyesi. Yahu baş nerede baş? Başkan olmadan sizin sıfatınız ne? Yani siz demokratik olarak seçilen ve seçimlerde o listeye giren 7 kişi neden başsız hareket etme gereği duyuyorsunuz? Gerçekten çok merak ediyorum.

Kadını istifaya zorlamak, başarısını ayaklar altına almak neyin nesi? Daha geçtiğimiz günlerde Filibe Başkonsolosuna yapılan ziyarette başkan olmamasına rağmen bir üyeyi başkan diye nasıl tanıttınız?

8 7’den büyüktür ve çoğunluğun ifadesidir yani seçim sonucuna göre çoğunluğa göre hareket etmek zorundasınız. Arkanızda ağabeyleriniz olmasa acaba eğil bunları yapmak iş insanı sıfatı ile oralarda olabilir veya bu numaraları yapabilir miydiniz? Dominant bir kadın olan Elmas Aslan’ın elbette yapısı, davranışları size ters gelebilir. Ama bu seçim sonucunu değiştirmeyeceği gibi sizin de ona saygısızlık etme hakkını vermez.

Sezai Irmak burada aslında bir oda başkanı sıfatıyla seçime müdahil olmasına rağmen seçimi kaybeden taraftır. Ve bu iyi düşünülmelidir. Yani bugün seçim olsa evdeki hesapların çarşıya uymayacağı ortadadır. Sayın Irmak’ta bu inadı bırakarak bir an önce Aslan’ın seçim zaferini kabullenmek zorundadır. İstifasını beklemek baskıyla, boyun eğdirmeye çalışmak hoş bir tutum değildir.

15 kişiden oluşan icra kurulunun beklemeye değil öyle yada böyle çalışmaya ihtiyacı vardır. Çatışmaya değil. Yarının neler getireceği bugünden bellidir. O yüzden erken öten horoz olmamak lazım. Edirne birkaç kişinin tekelinde olan bir şehir değildir. Seçimlere müdahil olanlar bugün kendi seçimlerinin derdine düşmüştür. O yüzden kışı ayrı başı ayrı olan bir yönetim ne bağlı olduğu odasına nede şehrine bir yarar sağlar ve yapılan iş Türkiye Odalar Borsalar Birliği nezdinde bir disiplin suçudur. Çalışmak istemiyorsan istifa edersin. Vitrinde olma derdinde olanlar sadece o vitrini kirletmekten başka bir işe yaramazlar. Elmas Aslan’ın hataları, yanlışları,eksikleri olabilir ama hepimiz kuluz. Bunu kimse unutmasın! Herkes geçmişine baksın. Bazen geçmiş arkanızdan öyle bir gelir ki; yüzleşmeyi bırak insanların yüzüne bakamayacak hale gelirsiniz….O yüzden herkes aklına akıl koysun..Boş laf değil icraat üretsin. Orası üç beş kadın dedikodu yapacağı yer değil adı üzerinde İcra kuruludur ve icraatı gerektirir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.