banner137
banner12

Güneşin kendini göstermeye başlaması ile bizlerde gözümüzü ülkemizin incisi konumunda olan Saros’a çeviririz. Yaz aylarında gider geliriz. Denizinden, kumundan, güneşinden istifade ederiz. Plajlarında danalar gibi yattığımız, kumuna bulandığımız, suyunda serinleyerek yıkandığımız Enez, Yayla, Mecidiye, Vakıf, Danışment, Erikli, Sultaniçe ve devamı geçen yıllarda Anayasa’da açıkça “Kıyı alanları korunması gerekli, hassas bölgeler arasında özellik gösteren kamusal alanlardır”denilmesi, yazmasına rağmen Edirne Valiliği olası bir geliri göz önünde bulundurarak Saros’u biraz bulandırdı.

İlk etapta “disiplin gelecek, çeki düzen verilecek”diye umut ettik ama nafile…Alelacele yapılan ve adına ihale denilen bir sistem ile nokta atış birkaç kişi işi kaptı. Sahillerde gelişi güzel yapıların yerine, kıyı kenar kanunu hiçe sayılarak işletme adı altında ballı kaymaklı yerler verildi. Faaliyete geçen yerler oldu, geçmeyen yerlerde kanun hiçe sayılarak denetimsizlik fırsat bilinerek illegal bir şekilde işletmeye açıldı.

Aslında yapılmak istenilen oturmuş olsa güzel olacak belki ama maalesef oturmadı, oturtulamadı.

Valiliğimizin altın yumurtlayan tavuğu konumunda olan veya para kasası olarak bilinen ve en güzel işlerin, harcamaların yapıldığı Edirne Çevre Koruma Vakfı Ticari İşletmesinin 23 Haziran 2021 günü yapacağı ihaleler ile Keşan ve Enez sahillerinde bulunan 14 ayrı kıyı kesimi 3 yıllık süreyle kiralanacaktı. Dedik ya; istenildiği gibi olmadı.

Keşan'a bağlı Erikli Sahili'nde 6 parsel alan, Danişment ve Yayla sahilleri ile Mecidiye Köyü'ne bağlı İtalyan Koyu, Enez'de Gaziömerbey Mahallesi'nde kıyı kesiminde yer alan 3 parsel alan, Sultaniçe ve Vakıf sahillerindeki kıyı kesimi alanlarında özel ticari işletmelerin açılacağı toplam 127 bin 464,32 metrekare 14 ayrı kıyı alanı kiralanması işi ele yüze bulaştırıldı. Kurumun başında bulunan yani Edirne Çevre Koruma Vakfı başında bulunan Ali Eraslan ile bu konuyu enine boyuna bir aralar konuşma fırsatı bulmuştum…

2021 Temmuz ayında yaptığımız konuşmada Enez sahilinde bulunan ve tüm kumsalı kapsayan yerin bile 2021 Temmuz sonunda olmazsa 2022 yılında bambaşka bir şekilde ihaleye vererek işletmeye açacaklarını söylemişti. İhale işi o noktada biraz sıkıntılı oldu ki; maalesef istenen yapılamadı ve bahsettiğimiz yer geçen sene boş olarak durdu.

Eraslan 2021 olmazsa 2022’yi işaret ederek müthiş bir işletme açacaklarını, bunu Edirne Çevre Koruma Vakfı uhdesinde yapacaklarını ifade etmiş fakat geçen ve yaklaşan zaman içinde bunu görmemiz pek mümkün olmamış ve olmayacak gibi görünmeye başlamıştı.

Sahil hala bomboş ve birileri elerlini ovuşturarak orasını beklemeye başlamıştı. Eraslan’ın “biz işleteceğiz” demesinin üzerinde geçen zamana baktığımda o zamanki endişelerimi kendisine iletmiş, “inşallah işleteceğiz deyip birilerine vermesiniz” demiştim.

Allah’a çok şükür şu ana kadar bunu beceremediler. Becerdiyseler bile haberimiz olmamıştır diye düşünüyorum. Becerdilerse bu sene yetişmesi söz konusu bile değil. Ha yetişirse yine saçma sapan şezlonglar, gölgelikler, iki buzdolabı, ses sistemi ile al sana “beach” yani plaj. Tabi yersek… Siz gidinde aynı denizi paylaştığımız Yunanistan’ın Dedeaağaç (Aleksandrapoli) kıyılarındaki mavi bayraklı plajlarını görün.

Sonuçta bu yılda derme, çatma rezil görüntülerle plajlarımızda gerçek mandaların, ineklerin dolaştığı, tezeklerin bol olduğu bir ortamla baş başa kalacağız. Yani sizin anlayacağınız Valilik bir şey yapmak istedi ve maalesef halkın yararına olanı değil, müteşebbislerin yararına olacak bir şeyi yaptı. Gönül ister ki; sevgili vakıf şunu yapsın. Düzenle plajı, koy duşunu, sağla düzeni ve halka ücretsiz istifade edeceği alanlar yarat. Ama nerdee?

Ha Vakıf demişken! Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfımız var ve bu şehre hizmet aşkı ile yanıp tutuşuyorlar. İki vakıf bir araya gelsin de gönüllülük esasına göre kumsallarımız seyran olsun. Öyle adında gönüllülük olan ve maaş alan kişilerle bu iş nasıl oluyor bize göstersinler!...Ha unutmadan! Sayın Valim! Ben bu yaz oralardayım.Eğer bir durum olursa gönüllü olarak emrinizdeyim...Altını çizeyim gönüllü olarak...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.