banner137
banner12

Şu günlerde yeni polislerimizle ilgili haklı yada haksız bir sürü eleştiri yapılıyor.Ülke genelinde yaşanan bazı olaylardan dolayı Türk Polis teşkilatı üzerinde başlatılan bu yıpratma oyunlarını dikkatle izliyoruz.Bir elin parmaklarının eşit olmadığı gibi teşkilatta da zaman zaman uyuşmazlıklar,yanlış yapanlar,vatandaşa sert muamele yapanlar elbette vardır,olacaktır da.

Bugün gelinen noktada yeni mezun veya teşkilata bir şekilde girebilmiş kardeşlerimizin hal ve hareketleri çok zaman tartışılır olmuştur.Eski polislerimizle kıyaslamaya gittiğimiz zaman elbette arada bariz farklar olacaktır ama bunların teşkilat yapısından ziyade sistemle alakalı bir durum olduğunu hatırlatmakta yarar var.

Eskiden kanun,nizam ağırlıklı olarak polisin kontrolündeydi.Şimdi ise kanun ve nizamlar her zaman vatandaşın yanında yer alıyor ve polis bu noktada çoğu zaman yalnız kalıyor.Açığa alınma,görevden el çektirme,yer değişikliği,disiplin cezası ve daha sayabileceğim bir çok olumsuzluk polis için var olurken bu durum polisin işini yapmasına da aslında olumsuz yansıyor.

Elbette polis saygı ve hoşgörü çerçevesinde vatandaşla diyalogunu kurmak zorunda.Kaba kuvvet kullanarak,saygısızlık yaparak,karşısındakini ezerek,kendini göklerde görerek zayıf,garip vatandaşı ezme hakkını kendinde görerek işlem yapmayacak.Fakat bazı durumlarda işlerin çığırından çıktığını defaten görmekteyiz ve gözlemlemekteyiz.Polis vatandaşa ne kadar mülayim davranırsa,vatandaş bazı durumlarda polisin tepesine çıkabiliyor.Ellerinde cep telefonları ile görevi başında olan polisleri kayda almak, vatandaş için olası durumlar karşısında lehte bir durum olsada polis için aleyhte bir durum olabiliyor.

Eskiden ne cep telefonu,ne kamera nede başka etken vardı.Polis olay yerine gelir kaba kuvvetse kralını kullanır ve olayı çözüme kavuşturarak giderdi.Şimdi ise polis karşısındakini tanımıyor ve 1-0 yenik başlıyor. “Çünkü vatandaş her zaman haklı!”

Polisimizin aslında eli kolu bağlı…Sabırlı ve çabuk sinirlenmemeyi öğrenmesi gereken gençlerimiz var aralarında.Bazıları biraz burnu havada ama bunu bütün teşkilata mal etmek çok ahlaklı bir durum değil…

Polisimiz şefkat göstermesi gerektiği durumlarda göğsümüzü nasıl kabartıyorsa,bazı olaylara müdahale ederken de önce can güvenliğini alarak müdahalesini yapmalı ve bu durumlarda da göğsümüzü kabartmalı.Karşısındaki sonuçta elleri armut toplayan kişiler olmuyor genelde…

30 yıldır emniyet camiası ile iç içe olan biri olarak yakından tanıdığım çalışan veya emekli olmuş çok arkadaşım,ağabeyim,kardeşim var. “Polisten dost,ayıdan post olmaz”lafını her zaman her platformda tartışmışımdır.Bugüne kadar siz kimden dost,neyden post olmayacağına anlamadıysanız o sizin sorununuz…Benim için; göğsünde ay yıldızlı bayrağı taşıyor,kolunda kıdemi,omzunda rütbesi var ve o elbiseyi giydiğinde kanun adamı oluyorsa ve işini vicdanı ile yapıyorsa fazla tartışmaya gerek yok. “Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır.” boşuna demiyorlar.

Bu yüzden yazılacak aslında çok şey var ama; genç kardeşlerimiz biraz daha sakin ve sabırlı olmalı,olaylara müdahale ederken Türk Polisi olduğunu asla unutmamalıdır.Günlük siyasi akışa göre değil,kanunun kendilerine tanıdığı hak ve hukuka göre hareket etmelidirler.Onların başındaki amirleri de onlara üstleri gibi değil,bir baba,bir ana gibi davranarak destek olmalıdırlar.Sorunlarına,dertlerine eğilmeli,çözümü konusunda destek olmalıdır.

Benim polisim yalnız bırakılmamalı,intihar haberleri ile gündeme gelmemeli olaylardaki başarısı ile başarılarını taçlandırmalıdır.

Vatandaşlara gelince; kanunsuz işi varsa direnmeden teslim olmalı,ama alkol ama bir başka iradenin arkasına sığınarak sonradan pişman olacağı hal ve hareketlerden kaçınmalıdır.Her polis bir anne ve bir babanın evladı olduğu gibi bir evladında anne veya babasıdır….

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.