banner78
banner12

Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük kara sınır kapısı diye övünür dururuz…

Yurt dışına gidip gelenler birler gümrük kapılarımızın durumlarını ve en iyi onlar yaşarlar olası sorunları. Her gün binlerce kara taşıtı bu sınır kapılarını kullanarak yük taşır, yolcu taşır ve hayatı kolaylaştırdığı gibi zaman zaman zorlaştırır. Olumlu haberlerle pek gündeme gelmese de sınır kapılarımız bazı özverili personelin gayretleri ile sorunlar bertaraf edilir ve vatandaşın rahat ulaşımı sağlanır. Bazıları ise sorun üstüne sorun yaratır ki; bununda keyfini çıkarır.

Evet; bugün, yarın akın akın gurbetçilerin gelmeye başlayacağı biliniyor. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan binlerce gurbetçi 8 ila 24 saat arasında değişen zaman dilimlerinde karayolu ile Türkiye’ye giriş yapacak. Ancak sınır kapılarında da ortalama 4 ile 8 saat bekleyecek. Bunu bilmek için müneccim olmaya gerek yok. Yıllardır aynı terane çünkü… Siz istediğiniz kadar büyük gümrük kapıları yapın, övünüp durun ama işlevsel olmadıkça ve insan faktörü öne çıktıkça sınır kapılarında beklemelerin önüne geçemezsiniz. Aynı sınır kapısının Bulgaristan tarafında 6 peron açıkken 1 saat bekleyen araç bizim tarafta 13 peron açıkken 6 saat bekliyorsa burada bazı şeyler fazla ve azaltılması gerekliliği ortaya çıkıyor.

Şimdi bizim burada ele almak istediğimiz konu sınır kenti olan ve bunun avantajı ile dezavantajını yaşayan Edirne’nin durumu. Malum; komşu ülke Bulgaristan’dan şehrimize parasının karşılığı 12.50 TL olan vatandaşlar geliyor ve bunlar Edirne esnafını ayakta tutan kişiler. Ülkede ki ekonomik sıkıntının en az hissedildiği, esnafının yüzünün güldüğü sayılı şehirlerden Edirne. Ancak bu iki, üç aylık süreçte esnafın yüzü eğer önlem alınmazsa biraz asılabilir. Yarım veya 1 saatlik yoldan Edirne’ye alış veriş için gelen komşularımız sınır kapılarında 6 ila 8 saatlik beklemelere takılacağı için bu gelmeleri ertelemiş veya erteleyecekler gibi duruyor. İK ülkenin Valileri veya üst düzey yöneticilerinin bu konuyu aşmak için bir araya gelmesi şart. Daha önceki yıllarda benimde içinde bulunduğum bir çalışma ile Edirne ve Haskova Valileri bir araya gelmiş, gümrük kapılarında sadece Bulgar plakalar ve Türk plakalara özel yani ticaret yapan, alış veriş yapan gruplara özel bir peron açılmasını sağlamıştık. Her ne kadar geçmiş yıllarda bu sistem çalışmış olsa da gurbetçilerin AB vatandaşı olması sebebiyle yaptıkları şikayetlerden dolayı bu ayrıcalıklı peronlar kapatılmıştı. Şimdi buna benzer bir çalışma için Edirne Valisi H.Kürşat Kırbıyık bir görüşme yaparak buna bir çözüm bulabilir ve sistemin işlemesini sağlayabilir. Ve bu sayede Edirne’ye ve esnafının cebine sıcak para girmesi sağlanabilir.

Yine bir başka konu ise sınır kapılarından yaya geçişi maalesef Valiliğimizin aldığı karar ile hala devam ediyor ve Türk tarafı yaya geçişe izin vermiyor. Sebebi de zamanında yaşanan güvenlik ihlali. Yani birkaç sorumsuz kişinin yaptığı hatayı yıllardır yerli ve yabancı turistler başta olmak üzere sınır kapılarımızı yaya geçmek isteyen kişiler çekiyor. Bu yasağın yani seyahat özgürlüğünü kısıtlayan bu engelinde bir an önce kalkması yararlı olacaktır diye düşünüyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.