banner137
banner12

Ne Kırkpınar’dı be! 657 yıldır aralıksız olarak süre gelen gelenek yine farkını ortaya koydurdu ve geçen yıl 1 milyon 522 bin TL rekor bedelle ağalık ihalesi gerçekleşti.Bir anda herkesin gözü,kulağı söz konusu ihaleye ve Kırkpınarlara döndü.İnanılmaz bir para ve Kırkpınar’a verilen değerin açıkçası göstergesiydi.

Yıllardır Kırkpınar yağlı güreşlerini izleyen biri olarak ağalık ihalesinin de ne denli keyifli ve önemli olduğunu en iyi bilenlerden biriyim.Edirne Belediyesinin ev sahipliğinde hükümet desteği olmadan yürütülmeye çalışılan ve UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’nde yerini alan bir gelenektir yağlı güreş ve Kırkpınar.Haliyle ağalık ihalesi ve ağalığı mertebesi de tartışmasız bir o kadar önemlidir.

“Parayı verenin düdüğü çaldığı”makam olarak görülse de ağalık her baba yiğidin harcı değildir. “Para ile imanın kimde olduğu belli olmaz” denilse de her adamdan da ağa olunmadığı açıkça bilinmektedir.Geçmişte de bunun örnekleri vardır.

Ata sporu yağlı güreşin en önemli ananelerinden olan Ağalık makamı gerek etkinlileri düzenleyen belediyeler,gerekse yağ bulaşan çayıra salınan her pehlivanın başıdır.

Edirne Belediyesi sembolik olarak koyduğu koçu Kamu İhale Kanunu hükümleri gereği ihale şartnamesinde belirtilen hususlar dahilinde satışa çıkartır.Ağa adayları ihale komisyonu huzurunda açık arttırma usulü ile ihaleye katılır ve cazgır en yüksek rakamı veren kişiyi o yılın Kırkpınar ağası ilan eder.

657’nci Kırkpınar ağalık ihalesinde de 1 Milyon 522 bin TL rakamla Ahmet Çetin Kırkpınar ağası seçilmiş,omuzlarda taşınmıştı.

İnanılmaz bir rakamdı ve ödeyip ödemeyeceği konusu ilk akla gelen sorulardan biri olmuştu.Kamuoyu ağalık ihale bedelinde aksamalar yaşanacağını,ihaleyi alan kişinin bu parayı ödeyemeyeceğini iyiden iyiye tartışmaya başlamıştı.Zaman zaman yapılan basın toplantılarında Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a konu sorulsa da; iyi niyet çerçevesinde başkan konuyu ve sorulan soruyu hep ötelemişti.

Hatta o dönemde yazdığım bir köşe yazısında (linke tıklarsanız okursunuz http://www.edirnehaberci.com/aga-dedigin-makale,1728.html )ağanın bu işi kıvıramayacağını yazmış, hatta ağanın hedefi haline gelmiştim….Sonrasında yetmedi bir ikinci yazıyı daha kaleme alma gereği duydum.O yazıma da bir göz atarsınız http://www.edirnehaberci.com/agam-gunler-su-gibi-geciyor-makale,1738.html

Sonuçta Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belliydi!!!....Ağa maalesef parayı ödeyemedi.Ödememek için türlü kılıflar hazırladı.Ancak Başkan söz konusu ihale mevzuatı olunca geçte olsa uygulama kararı aldı ve ağalık ihalesini iptal etti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Ahmet Çetin'in bugüne kadar 658 bin lira yatırdığını belirterek, "864 bin lira ödenmeyen bir rakam var. Bugüne kadar bu para ödenmediği için Kırkpınar ağalığı ihalesini iptal ettik. Şimdi yeniden ihaleye çıkacağız" demiş ve bunuda yaparak Seyfettin Selim’e ağalık ihale ile verilmişti.Buraya kadar her şey normal.Ancak Ağa Çetin dur durak bilmeyerek düzenlediği basın toplantılarında ve hele yine son olarak sosyal medya hesabında öyle bir sallamaya başladı ki; konuyu bilmeyen izleyen veya okuyan biri inanın Edirne Belediyesini ve Başkanı Recep Gürkan’ı dar ağacında sallandırırdı.Bu güne kadar kimse yazmadı,kimse sesini çıkartmadı.Nedendir bilemem ama dayanamadım ve yazma gereği duydum.Ağa Çetin ile bir sorunum yok! Aksine oturur zaman zaman sohbet ederiz. Ancak burada Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek durumundayım.

Ağa Çetin 657’nci Kırkpınarların tarihinin 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümü olması sebebiyle ertelenmesini istiyor ve diyor ki; “ertelesinler parayı hemen ödeyeyim” Taahhüde göre 3 aylık eşit taksitlerle 4 Ağustos, 8 Eylül ve 9 Ekim tarihine kadar bu parayı yatırması gerekirdi.Ancak nafile…Başkan’da iyi niyet göstermesine rağmen artık bıçak kemiğe dayandı ve yasal yollara başvurdu.

Ahmet Çetin’in Facebook sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlara bakıyorum ve inanın şaşkınlık geçiriyorum…İnanılmaz iftiralar,inanılmaz iddialar ve dahası.Kişi iddiasını ispatla mükelleftir…Evet 15 Temmuz tartışmasız bu Ulusun en önemli günlerinden biridir.Şehitlerimiz,gazilerimiz vardır.Ancak geçen yıl Kırkpınarların hangi tarihte yapıldığını sayın eski ağamıza hatırlatmak isterim.O tarihte neredeydin ağam?Tutturdun bir 15 Temmuz gidiyon. “O gün davul çalınmaz,eğlence yapılmaz”diyorsun.O gün Edirne’nin düğünüdür.Ancak o senin eğlence dediğin dualı sporun ta kendisidir.Şehitler için saygı duruşunun her daim yapıldığı gündür.çalan davulda pehlivanların temposu içindir.Daha fazla Kırkpınar’a zarar vermenize izin veremeyiz, vermemeliyiz de! Yasal bir sorun varsa gidin hukuk çerçevesinde hakkınızı arayın.Bizde sizleyiz ama kir atmayın,karalama yapmayın,şaibe altında bırakmayın.Kırkpınar’ın geçmişine geleceğine daha fazla dil uzatmayın…Parayı ödeyemedim deyin ve çekilin…Gölge etmeyin….

Ha şunu da hatırlatmak isterim…Kırkpınar’ın ananeleri arasında bulunan kırmızı dipli mum ile ilgili söyledikleriniz kulaklarımdan gitmiyor.Bir restoranda basın toplantısı düzenliyorsunuz.16 dakika süren toplantıda hep aynı şeyleri tekrar edip durdunuz.Kırmızı dipli mumla ilgili “Kırmızı dipli mumu kendinize mi saklıyorsunuz?O mumun üzerine kendiniz mi oturacaksınız?”demekle aslında yapabileceğiniz en büyük gafı yaptınız.Ne demek o? Mumun üzerine oturmak.Davetin sembolü olan mumun üzerine kim oturacak?Neden oturacak? Bu sözler sizin gibi insanlara yakışmıyor…

Bence Kırkpınar’a saygınız yoksa insanlara saygınız olsun….Kırkpınar’ın tarihini Recep Gürkan koymadı.Federasyonundan tutun Spor Bakanlığına kadar herkes bu işin içinde….

O gün Erlerin meydanında o dualı çayırda Türk’ün gücü 15 Temmuz hainlerine nasıl gösterecek sizde göreceksiniz.O çayıra salınan 2 bin pehlivan Türk’ün kudretinin,gücünün göstergesidir.İstiklal Marşımız okunurken,Şanlı bayrağım o meydanda dolaşırken, cazgırın manileriyle gör bak o meydan nasıl inleyecek sende şaşacaksın….

Dün nasıl tarihte yaşanan onca olaya rağmen gelenek bozulmadıysa bu yılda bozulmayacaktır.İnşallah Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’da gelip o meydana güç verecektir…Hainlere Türk’ün gücü gösterilecektir….

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.