Kategoriler

Edirne Haberci

El emeği sepetler usta ellerde hayat buluyor!

4-5 saatte bir sepet yapılabiliyor

Edirne Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan bir çalışma ile Edirne’de yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarının yaşatılması için açılan atölyeler hem ilgi görüyor hemde üretilen ürünlerin satılması ve kursiyer yetiştirilmesi sağlanıyor.

Tarihi bir mekan olan Deveci Han’ın restorasyonu sonrasında çok sayıda el emeği sanatın gün yüzüne çıkarılarak yaşatılmaya çalışıldığı atölyelerden biriside sepet örücülüğü.

Eğitmen olarak faaliyet gösteren ve Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinden olan sepetçi Özlem Durmaz, el emeği sepetin geçmiş yüz yıllardan günümüze değil geldiğini ve Edirne’de Osmanlı Sarayları’nda o dönemde yapılan önemli sanat olduğunu belirtti.

Durmaz yaptığı açıklamada Edirne Valiliği’nin İl Kültür Müdürlüğü ile beraber unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının devamı ve sürdürülebilirliği için burada kendilerine atölyeler açtığını belirterek kursiyerlere eğitim verdiklerini söyledi.

Eğitim ile beraber satışta yaptıklarını belirten Durmaz “gelen turistlere Edirne’nin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını tanıtıyoruz”dedi.

Sepet örme işinin söğüt ağacı filizleri veya kestane ağacından olduğunu belirten Durmaz,atölyede bunları kullanmadıklarını bambu ağacını tercih ettiklerini belirterek “gelen hanımlarımız için sert oluyor daha yumuşaması gerekiyor. Uzun süre suda bekletilmesi gerektiği için şuanda bambu ile üretim yapıyoruz. Ürünlerimiz hem aksesuar hem ev içi kullanımlarında çok kullanışlı ürünlerimiz. Daha sağlıklı ve doğal ürünler”diyerek çok talep olduğunu ve yetiştirmek için uğraştıklarını ifade etti.

Deveci Han Kültür Merkezi’nde açılan atölyelerle insanların görerek anladığını ve tanıdığını belirten Durmaz; “Görünürlüğü ve tanıtımı arttı. İnsanlarımız sepetin Edirne kültüründe olduğunu çok fazla bilmiyormuş. Ama Edirne kültüründe baya yeri var.Yaptığımız sepetleri hem dekoratif amaçlı kullananda var, meyve sepeti olarak kullananda var. Her türlü evde kullanılabilecek ürünler. Hediyelik ürünler yapıyoruz”diyerek bir sepetin ortalama 4-5 saat içinde tamamlandığını belirtti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Edirne
591 Kez Görüntülendi.
ETSO Başkanı Sezai Irmak "İnsan kursağından geçsin çöpe gitmesin!"
Edirne
160 Kez Görüntülendi.
Trakya Birlik 2022/2023 İş yılı Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti
Edirne
251 Kez Görüntülendi.
İba;"Edirneyi yaşanabilir, sorunsuz bir kent haline getireceğiz"
Edirne
95 Kez Görüntülendi.
Suiçmez “Ulusal Süt Konseyi bir an önce toplanmalı!”
Edirne
662 Kez Görüntülendi.
Amatör denizciler Tuzladan ve ekibi ile devam kararı aldı!
Edirne
1432 Kez Görüntülendi.
Savcı Gürkan'ın 47 yıla kadar hapsini istedi!
Edirne
186 Kez Görüntülendi.
Suiçmez sanayicilere seslendi!
Edirne
305 Kez Görüntülendi.
Suiçmez "iğneden ipliğe tüm sorunları biliyoruz!"
Edirne
589 Kez Görüntülendi.
Ambulans şoförlüğünden TIR şoförlüğüne!
Edirne
460 Kez Görüntülendi.
Ecz.Ciravoğlu "Edirne'nin üzerindeki tozu kaldırmaya geliyoruz"