Kategoriler

Edirne Haberci

Enez Ayasofyası ibadete açılacağı günü bekliyor

Tarihi kaynaklara göre Doğu Roma İmparatorluğu tarafından 12. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen “Enez Ayasofyası” Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan kapsamlı restorasyon sonrasında ibadete açılacağı günü bekliyor.

Fatih Sultan Mehmet’in 1456 yılında Enez’i fethettiği yılda camiye dönüştürülen ve o günden 1700 yılına kadar ayakta gelen ancak gördüğü bir restorasyonla yeniden elden geçen cami 1965 yılında yaşanan büyük depremle yıkılmış ve kaderine terk edilmişti.

2015 yılında kapsamlı çalışma ile restore edilmeye başlanılan cami doğallığı korunarak hem ayağa kaldırılmaya çalışıldı. Hıristiyan Ortodoksların ve İslam aleminin objelerini içinde barındıran camideki çalışmalar bugün Edirne Valisi Ekrem Canalp ve beraberindekilerin katılımıyla yerinde incelendi.

Enez İlçesi Enez kalesi içinde bulunan camide yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Canalp “çevre düzenlemesinin bitmesi ile birlikte hem camimizin resmi açılışın yapacağız aynı zamanda burası ibadete de açılmış olacak. Tabi bu hem ibadet fonksiyonunu yerine getirecek aynı zamanda da gelen insanlara tarihe saygımızın da bizim tarihi ne şekilde algıladığımızın da ve geleceği de ne şekilde inşa etmek istediğimizde güzel bir eser olacak. Burası evveliyatında Türkiye’deki belli sayıdaki Ayasofyalardan bir tanesidir. Buranın evveliyatı bir kilisedir. Ayasofya olarak adlandırılan kiliselerden de bir tanesidir. Biz buraya restorasyon kararı vermiş olmakla burayı tekrar yıkıntı halinden aslına uygun şekilde yeniden inşa etmiş olmakla aslında tarihe olan saygımızı da bir şekilde milletimizin tarihi eserlere olan saygısını da net bir şekilde göstermiş olduk. Ve aynı zamanda bir şeyi daha gösterdik. Her türlü dine olan saygımızı da burada bir kez daha hepimiz göstermiş olduk”dedi.

Cami içinde yapılan çalışmalar hakkında Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Günören’den bilgi alan Vali Canalp restorasyonun kusursuz olduğunu ve aslına sadık kalınarak kaliteli bir onarımla gelecek kuşaklara taşınabileceğini kaydetti.

Caminin ibadete önümüzdeki aylarda çevre düzenlemesinin tamamlanması ile açılabileceği ifade edildi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Edirne
591 Kez Görüntülendi.
ETSO Başkanı Sezai Irmak "İnsan kursağından geçsin çöpe gitmesin!"
Edirne
161 Kez Görüntülendi.
Trakya Birlik 2022/2023 İş yılı Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti
Edirne
251 Kez Görüntülendi.
İba;"Edirneyi yaşanabilir, sorunsuz bir kent haline getireceğiz"
Edirne
95 Kez Görüntülendi.
Suiçmez “Ulusal Süt Konseyi bir an önce toplanmalı!”
Edirne
662 Kez Görüntülendi.
Amatör denizciler Tuzladan ve ekibi ile devam kararı aldı!
Edirne
1432 Kez Görüntülendi.
Savcı Gürkan'ın 47 yıla kadar hapsini istedi!
Edirne
186 Kez Görüntülendi.
Suiçmez sanayicilere seslendi!
Edirne
305 Kez Görüntülendi.
Suiçmez "iğneden ipliğe tüm sorunları biliyoruz!"
Edirne
589 Kez Görüntülendi.
Ambulans şoförlüğünden TIR şoförlüğüne!
Edirne
460 Kez Görüntülendi.
Ecz.Ciravoğlu "Edirne'nin üzerindeki tozu kaldırmaya geliyoruz"