Kategoriler

Edirne Haberci

Tuz'a müdahale geliyor!

Vali Şahin Tuz tüketimini azaltacak

 Edirne Valisi Dursun Ali Şahin başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, Lokantalar, kamu kuruları yemekhaneleri, toplu  üretim yapan  yemek firmalarında ve fırınlarda tuz kullanımının azaltılması kararı aldı.

            Valilik toplantı salonunda  Vali Dursun Ali Şahin'in başkanlık ettiği İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında  hipertansiyon ve böbrek hastalıklarına neden olan tuz'un  Türk toplumumda dünya ortalamasının üzerinde tüketildiği, Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalarda tuz tüketimin 15 mg/gün olarak belirlendiği ve bu tüketim miktarının azaltılması yönünde çalışmalar başlatıldığı belirtildi.  Normal sağlıklı bir insanın günde 5 gram tuz tüketmesinin yeterli olduğunun altı çizilen toplantıda  toplu olarak yemek yenilen yerler ve lokantalarda  tuzlukların kaldırılmasına, müşterinin talep etmesi halinde masalara tuzluk verilmesine, Kamu kurum ve özel işyeri yemekhanelerinde tuzlukların masalardan  kaldırılarak, yemekhanenin belirli bir noktasında bulundurulmasına, ihtiyaç duyanların oradan tuzluk alabileceklerine, toplu olarak üretim yapan yemek  firmalarında yemek yaparken tuz kullanımının 1/3 oranında azaltılmasına ve fırınlarda ekmek üretirken kullanılan tuz miktarının düşürülmesine karar verildi.

            Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, şeker ve tuzun tamamen yasaklanması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, “Biliyorsunuz daha önce şeker kullanımını azaltmak için bir çalışma yapmış ve bazı kararlar almıştık. Şeker konusunda çok olumlu tepkiler aldık, burada bizim amacımız şeker ve tuzu tamamen yasaklamak değil, böyle bir şey asla söz konusu olamaz, biz sadece şeker ve tuz kullanımının azaltılması için çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda yapılan çalışmalarda  Türk insanının dünya ortalamasının çok üzerinde günlük 15 gr/gün tuz tükettiği tespit edildi. Bir insanın günlük tuz ihtiyacının 5 gram olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiştir. Bu miktarıda biz zaten normal gıdalardan temin ediyoruz. Tüm bu bilgiler doğrultusunda İl Hıfzısıhha kurulu olarak kullanılan tuz miktarının azaltılması için bazı kararlar aldık. Bu aldığımız kararlarla tuzu tamamen yasaklamıyoruz, sadece kullanımını azaltmak istiyoruz” dedi. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Edirne
595 Kez Görüntülendi.
ETSO Başkanı Sezai Irmak "İnsan kursağından geçsin çöpe gitmesin!"
Edirne
162 Kez Görüntülendi.
Trakya Birlik 2022/2023 İş yılı Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti
Edirne
252 Kez Görüntülendi.
İba;"Edirneyi yaşanabilir, sorunsuz bir kent haline getireceğiz"
Edirne
96 Kez Görüntülendi.
Suiçmez “Ulusal Süt Konseyi bir an önce toplanmalı!”
Edirne
662 Kez Görüntülendi.
Amatör denizciler Tuzladan ve ekibi ile devam kararı aldı!
Edirne
1437 Kez Görüntülendi.
Savcı Gürkan'ın 47 yıla kadar hapsini istedi!
Edirne
187 Kez Görüntülendi.
Suiçmez sanayicilere seslendi!
Edirne
306 Kez Görüntülendi.
Suiçmez "iğneden ipliğe tüm sorunları biliyoruz!"
Edirne
590 Kez Görüntülendi.
Ambulans şoförlüğünden TIR şoförlüğüne!
Edirne
461 Kez Görüntülendi.
Ecz.Ciravoğlu "Edirne'nin üzerindeki tozu kaldırmaya geliyoruz"