Kategoriler

Edirne Haberci

50 yıldır o çayıra salıyor!

Cazgırlık özel bir yetenek ister!

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin olmazsa olmazlarından olan ve güreşlerin baş cazgırı olarak erlerin meydanında güreşçileri 50 yıldan buyana çayıra salan Şükrü Kayabaş 652 nci Kırkpınar’da 50 nci yılını doldurmanın haklı gururunu yaşayacak.

2011 yılında yaptığı açıklama ile jübile yapacağını ve yapılacak yerel seçimlerde Belediye Başkanlığına yaşadığı beldesinden aday olacağını açıklayan 70 yaşındaki Baş cazgır Şükrü Kayabaş beldesinin kapatılması ile adaylık hayalinin suya düştüğünü ve jübile yapmaktan vazgeçtiğini belirtti.

Pehlivanların peşrev çekmelerini ve çayıra salınmalarını sağlayarak güreş tutmalarına söylediği manilerle ön ayak olan cazgırlığın bir yetenek olduğunu söyleyen Kayabaş bu yıl Kırkpınarlarda 13 kişilik ekip ile görev alacaklarını ifade etti.

Sağlığı el verdiği sürece bu işe devam edeceğini söyleyen Kayabaş hem çırak yetiştireceğini hemde işini yapacağını belirterek “bunu iyi yaptığıma inanıyorum.Altın kemerli pehlivanlarımızı hep halkıma ben takdim ettim.Bu senede Ali Gürbüz’ü favori olarak görüyorum ve kendisini destekliyorum”dedi.

Yağlı güreşin dualı bir spor olduğunu ve İslami öğeleri taşıyan bir spor dalı olduğunu aktaran baş cazgır Kayabaş “bunların başında peşrev çekmek var.Peşrev pehlivanlar için ısınma hareketidir.Tokalaşmakta hakkını helal et demektir.Burada ölmekte var yenilmekte var.Sonra birbirlerini yoklarlar.İyi hazırlanıp hazırlanmadıklarını kontrol ederler.Sonra kıbleye doğru dönerek temenni ederler ve topraktan geldik toprağa gideceğiz derler.Bunlarda İslami öğelerdir”dedi.

 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Edirne
595 Kez Görüntülendi.
ETSO Başkanı Sezai Irmak "İnsan kursağından geçsin çöpe gitmesin!"
Edirne
162 Kez Görüntülendi.
Trakya Birlik 2022/2023 İş yılı Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti
Edirne
252 Kez Görüntülendi.
İba;"Edirneyi yaşanabilir, sorunsuz bir kent haline getireceğiz"
Edirne
96 Kez Görüntülendi.
Suiçmez “Ulusal Süt Konseyi bir an önce toplanmalı!”
Edirne
662 Kez Görüntülendi.
Amatör denizciler Tuzladan ve ekibi ile devam kararı aldı!
Edirne
1436 Kez Görüntülendi.
Savcı Gürkan'ın 47 yıla kadar hapsini istedi!
Edirne
187 Kez Görüntülendi.
Suiçmez sanayicilere seslendi!
Edirne
306 Kez Görüntülendi.
Suiçmez "iğneden ipliğe tüm sorunları biliyoruz!"
Edirne
590 Kez Görüntülendi.
Ambulans şoförlüğünden TIR şoförlüğüne!
Edirne
461 Kez Görüntülendi.
Ecz.Ciravoğlu "Edirne'nin üzerindeki tozu kaldırmaya geliyoruz"