Kategoriler

Edirne Haberci

Çay tiryakileri dikkat!

Özellikle Erzurum civarında sıkça bilinen ve ‘kıtlama’ diye tabir edilen, şekerin ağızda bekletilerek içilmesi yönetiminin, normal çay içme yönetimine göre daha riskli olduğu ortağa çıktı…


Türk Nefroloji Derneği Trakya Sorumlusu Doç. Dr. Sedat Üstündağ, sıcak içilen çayın mide hasarına ve kansızlığa yol açtığını belirterek, kıtlama yöntemiyle içilen çayın daha sıcak içildiğini, bunun da yemek borusu lezyonlarına zarar verdiğini kaydetti…
 
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nefroloji Derneği Trakya Sorumlusu Doç. Dr. Sedat Üstündağ, 8 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle bazı dernek üyeleriyle birlikte Trakya Birlik İlköğretim Okulu’ndaki öğrencileri ziyaret etti. Sınıfları gezerek bilgiler veren Üstündağ, böbrek hastalarının her geçen gün arttığını ifade ederek öğrencilere fazla tuz kullanmamalarını öğütledi.
Üstündağ, milli içecek haline gelen çayla ilgili olarak da birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çayın, kanser riskini azaltmasına karşın sıcak içildiğinde mide ve kansızlığa neden olabileceğini ifade eden Üstündağ, koyu içilen çayların vücuttaki demiri bağlayarak kansızlığa neden olduğunu belirtti.
Çayın olumlu olduğu kadar olumsuz yanları olduğuna da dikkat çeken Üstündağ, çayın damarları, solunum yollarını, böbrek ve idrar yollarını genişletici etkiye sahip olduğunu, günde içilen 3 bardak çayın, kanser oluşumunu yavaşlattığını kaydetti.
Sıcak içilen çayın yemek borusunda ve midede hasara yol açtığını kaydeden Üstündağ, Erzurumluları üzecek açıklamalarda bulundu. Başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu’da sıkça içilen ve ‘kıtlama’ diye tabir edilen, şekerin ağızda bekletilerek çayın içilmesi sisteminin zararlı olduğunu belirten Üstündağ, “Kıtlama şekerle çay içenler, normal içenlere oranla çayı çok daha sıcak içmek zorunda kalıyor. Oysa kaşık bile şeker karıştırılırken çayın ısısını bir nebze alıyor. Dolayısıyla iki türlü çay içme alışkanlığı arasında yemek borusu lezyonlarının çay kaşığı yoluyla çayı karıştıranlarda daha az olduğu belirlendi. Birincisi sıcak çay içmeyle ilgili bir tehlike, ikincisi ise çayın içerisinde demiri bağlayan bir takım maddeler var. Koyu çay çok içilirse mide bağırsak sistemindeki demiri bağlar. Dolayısıyla anemi dediğimiz kansızlık hastalığının gelişmesini kolaylaştırır” diye konuştu.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
Edirne
591 Kez Görüntülendi.
ETSO Başkanı Sezai Irmak "İnsan kursağından geçsin çöpe gitmesin!"
Edirne
160 Kez Görüntülendi.
Trakya Birlik 2022/2023 İş yılı Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti
Edirne
248 Kez Görüntülendi.
İba;"Edirneyi yaşanabilir, sorunsuz bir kent haline getireceğiz"
Edirne
94 Kez Görüntülendi.
Suiçmez “Ulusal Süt Konseyi bir an önce toplanmalı!”
Edirne
662 Kez Görüntülendi.
Amatör denizciler Tuzladan ve ekibi ile devam kararı aldı!
Edirne
1426 Kez Görüntülendi.
Savcı Gürkan'ın 47 yıla kadar hapsini istedi!
Edirne
186 Kez Görüntülendi.
Suiçmez sanayicilere seslendi!
Edirne
305 Kez Görüntülendi.
Suiçmez "iğneden ipliğe tüm sorunları biliyoruz!"
Edirne
589 Kez Görüntülendi.
Ambulans şoförlüğünden TIR şoförlüğüne!
Edirne
459 Kez Görüntülendi.
Ecz.Ciravoğlu "Edirne'nin üzerindeki tozu kaldırmaya geliyoruz"