banner78
banner25

Yorulmaz “tehlike çanları çalıyor“

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz hava sıcaklıklarındaki ani değişikliklerin Edirne’de bulunan meyve üreticilerini etkileyeceğini kaydetti.

Edirne ili olarak meyve üretimi açısından çok ciddi üretim yapan bir il olmadıklarını ifade eden Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, hava sıcaklıklarındaki ani değişmelerin son yıllarda görülmeye başlandığını belirterek üreticinin zarar görebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Meyve ağaçlarının hava sıcaklıklarının artması ile birlikte çiçek açmaya başladığını aktaran Yorulmaz “Badem ve erikler çiçek açıyor.Kayısılarda çiçek açmaya başladı.Her ne kadar bölgemizde meyvecilik az olsa da, bazı insanlar buradan gelir elde ediyor.Meyvecilikle uğraşan çiftçilerimizde var.Şu anki hava sıcaklığı 18 derece.Gece sıcaklıklar bir hayli düşüyor.Mesela önümüzdeki günlerde sıfır derecelere düşüyor.Bu tehlike arz ediyor mu? Evet tehlike arz ediyor.Kırağı düşerse çiçek açan meyvelerin hepsi olumsuz etkilenecek.Buda verim düşüklüğü ve kaybına sebep olacak.Çiftçide ekonomik yönden zarar görecek”şeklinde konuştu.

Meyve üreticisinin de yeni yapılan düzenleme ile ürününün don ve soğuk hava gibi etkenlerden zarar görmesi durumunda sigorta kapasamına alındığını ve üreticinin bir an önce başvuru yaparak mahsulünü sigorta kapsamına aldırması gerektiğini anlatan Yorulmaz “Don artık zirai zarar kapsamına alındı.Don olayından dolayı meyveleri zarar gören üreticilerimiz zararını sigortadan alabilecek.Bizim bölgemizde kırağı Nisan ayına kadar düşebiliyor.Zaman zaman hiç meyve almadığımız yıllar oldu.Bunun alternatifi de yok”diyerek sisleme sistemi ile bu gibi don olaylarından ürünlerin etkilenmemesi için yöntemler olduğunu ancak bunların çok yüksek maliyetlerle yapıldığını kaydetti.

Yorulmaz “Sisleme sistemi ile bunu önleyebiliyor ve don olaylarından kollayabiliyoruz.Gece meyvelerin üzerine verilen su sabaha kadar veriliyor buda don ve kırağı önlüyor.Ancak çok maliyetli sistem”dedi.

Bölgede en büyük sorunun kuraklık olduğunu da dikkat çeken Yorulmaz Türkiye’nin çeltik üretiminin yüzde 50 bölümünün Edirne ili tarafından sağlandığını ve beklenen yağışların olmaması durumunda çeltik için tehlike çanlarının çalmaya başladığını ifade etti.Şubat ayı başına kadar buğdayların kuraklıktan etkilenmeye başladığını ancak gelen yağışlarla beraber durumun iyiye gittiğini aktaran Yorulmaz “Şubat ayında bir yağış aldık.Buğdaylarımız kuraklıktan etkilenmeye başlamıştı.Şubat ayında aldığımız yağışla şu an iyi bir durumdayız.1,3 ve 5 Mart tarihlerinde yine yağış gösteriyor.Ama tehlike çanları çalıyor.Kuraklık tehlikesi var.Bizim için çeltik çok önemli.Ülkenin yüzde 50 üretimini biz yapıyoruz”diyerek Edirne’de bulunan Meriç ve Tunca nehirlerinin debi değerlerini vererek “Meriç nehrinde 77 metreküp/saniye su debisi var.Şu an olması gereken 400-500 metreküp.Tunca nehrinde ise 10-12 metreküp dolayında bir debi var.Normali 50-60 metreküp/saniye.Ağustos ayında bile bu debilerin üzerindeydi Tunca ve Meriç nehirleri.Çeltik açısından çok tehlikeli bir yıl.Önümüzdeki aylarda Nisan ve Mayıs ayı içerisinde yağışlar ne gösterecek? Çeltik üreticisi büyük sıkıntı içerisinde. Barajlar boş, nehirler boş. Hangisine güvenip çeltik ekecek insanlar?Çeltik çok maliyetli bir iş.Ektikleri anda geri dönüşte yok.Su olursa olur bu.120 gün sürekli su veriliyor bu ürüne.Sıkıntı çok büyük.Önümüzdeki aylarda iyi yağış alırsak sıkıntı biter”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30