banner78
banner25

Yorulmaz Ak partili yöneticiler sahip çıkmadı
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz düzenlediği basın toplantısında Trakya Birlik tarafından açıklanan avans fiyatı değerlendirdi.Fiyatın kendilerini memnun etmediğini belirten Yorulmaz Ak parti il ve ilçe yöneticilerinin kendilerine sahip çıkmadığını ve üzerlerine düşeni yapmadıklarını kaydetti.

Açıklanan fiyat sonrasında üreticinin beklentilerinin karşılanmadığını belirten Yorulmaz “

Bu fiyat bizleri üzmüştür.Geçen yıl 1.40 TL olan avans fiyatının bu yıl 1.17 TL olması bizleri üzmüştür ve üretici bu fiyatlardan rahatsız olmuştur”dedi.

Tekirdağ Ak parti ile başkanının gecesini gündüzüne katarak üreticisi ise mücadele verdiğini ve siyasi zeminde hak arama konusunda üreticiye destek verdiğini belirten Yorulmaz “Ak Parti İl ve Merkez İlçe başkanına sesleniyorum.Tekirdağ Ak parti il başkanı bu kadar çaba gösterirken, mücadele verirken ne yazık ki benim il başkanım, ilçe başkanım bu konu ile ilgilendiğini hiç duymadım ve sınıfta kaldılar”diyerek önümüzde yaklaşan yerel seçimler olduğunu ve insanlara gidip hangi yüzlü oy isteyeceklerini sordu.

Fiyatın üreticiyi memnun etmemesinin çiftçiyi üretime küstüreceğine dikkat çeken Yorulmaz “2005 yılında uygulanan politikadan dolayı o yıllarda Türk çiftçisi Mısır üretiminden uzaklaşarak kaçtı ve o yıllardan sonra yurt dışından mısır ithal etmeye başladık.Türkiye’de 1 milyon 500 bin ton üretim bekleniyor.Türkiye’de 2 milyon ton üretim olsa açık kapanacak.Türkiye 700-800 bin tonlardan 1 milyon 500 bin tonlara kadar çıkabildi.Buda Türk çiftçisinin üretebildiğinin göstergesidir.Tabiki bu insanları fiyat politikaları ile üzerseniz, bu insanların buradan uzaklaştırırsınız ve ithalata bağımlı kalırsınız”şeklinde konuştu.

Trakya Birliğin kendilerine ait bir kurum olduğunu ve açıklanan fiyat ile ilgili eleştirilmesinin doğru olmadığını ifade eden Yorulmaz Trakya Birliğin açıkladığı fiyat ile büyük risk aldığını ifade etti.

“Trakya Birlik risk aldı” diyen Yorulmaz. “Hiç bir sanayici bir yıllık kapasite ile çalışmaz.Ama Trakya Birlik bir kooperatif.Üreticinin malı, kimsenin malı değil.O mal bizim malımız.Ama bir yıllık kapasite ile çalışıyor.370 bin ton taahhüt vermiş çiftçi.Bunun yüzde 10 fazlası olur 400 bin ton.400 bin ton çiçek gelirse işleyebileceğinden bile fazla mal almış olacak.Buda çok büyük bir risktir.Tabii ki bu riski almak zorundadır.Üreticisinin malını almak zorundadır.Trakya Birliğe verilen tepkiler yerinde değil.Çünkü bu tamamı ile bir siyasi uygulamadır.Ne referans fiyatını Trakya Birlik verir nede Gümrük vergilerini koyabilir.Eğer farklı bir durum olursa Türkiye’de ilk 500 sanayi arasına giren o koca kuruluş batar”dedi.

Açıklanan fiyatın avans fiyat olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Yorulmaz fiyatın değişebileceğini ve bu yönde umutları olduklarını ifade ederek “Trakya Birlik bugün 1.170 TL verdiği avans fiyatı 10 kuruş geçtiği zaman çiftçiye 4 milyon TL fark öder çiftçiye.Buda çok büyük rakamdır.Kurumda büyüktür ama bu kurumu korumak ve kollamak bizim görevimizdir.Bu fiyat verilirken hem üretici hemde kurum düşünülerek bu fiyat verilmiştir.Bu verilen avans fiyattır daha farklı bir gelimle olursa bunun üzerine çıkabilirler”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30