banner78
banner25

Vali Duruer’den bir ilk!
Bulgaristan’da yaşayan toplumun inanışına göre her yıl kutlanan ve baharın müjdecisi olarak bilinen Baba Marta (Mart Bayramı) bu yıl Edirne’de bir ilke imza atılarak kutlandı.
Edirne’de yaşayan Bulgar diplomatlar başta olmak üzere Bulgar kilisesi papazı ve çalışanları tarafından da yapılan küçük etkinliklerle kutlanan Mart Bayramına EdirneValisi Hasan Duruer’de katıldı.
Sabah saatlerinde Edirne’nin Kıyık semtinde bulunan sveti Georgi Kilisesine gelerek burada bulunan Papaz Aleksandır Çıkırık ile görüşen ve bahar Bayramı kutlamasında bulunan Vali Duruer Papaz Çıkırık’tan günün anlamını ifade eden marteniçkasını da aldı.
Vali Duruer Papaz Çıkırık ve tüm Bulgar vatandaşlarının bu inanışlarına saygı duyduklarını belirterek bayramlarının kutlu olmasını diledi.
Vali Duruer daha sonra kiliseyi dolaşarak Papaz Aleks’ten sorunları dinledi.Kilisenin Romanların yoğun olarak yaşadığı bir mahalleye yakın olmasından dertli olan Papaz Çıkırık emniyet yönünden mahalle halkının tedirgin olduğunu ve zaman zaman bazı kendi bilmez kişiler tarafından kiliseyi ziyarete gelen vatandaşların eşyalarının çalınarak kap kaç olaylarına maruz kaldığını ve bazı evlerin ise camlarının taş atmak suretiyle kırıldığını ifade etti.Kilise içinde muhafaza edilen ve eski Bulgar askerlerine ait olduğu bilinen mezar taşları hakkında Vali Duruer’e bilgi veren Papaz Çıkırık taşların kilise yakınında bulunan Bulgar mezarlığına konulmasını talep etti.Vali Duruer ise “bunda bir sorun olmayacağını ifade ederek “mezarlık sizin ve istediğiniz şekilde koyabilirsiniz”şeklinde cevap verdi.
Vali Duruer ise yaptığı açıklamada hem ziyaret sebebine değindi hemde konu hakkında bilgi verdi.Vali Duruer açıklamasında “Edirne yüzlerce yıl çok çeşitli kavimlerin mutluluk içerisinde yaşadığı bir kent olmuştur.Bulgar vatandaşlarımızda Osmanlıdan bu yana bu bölgede huzur ve rahatlık içerisinde yaşamaktadır.ben kendilerinin bahar bayramını kutluyorum”dedi.
Kilise Papazı Çıkırık ise Edirne Valisinin yaptığı ziyaretin bir ilk olduğunu belirterek ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “inşallah dostluk ve barış böyle devam eder.”dedi ve kilisenin etrafının tellerle demirlerle çevrilmesinden çok üzüntü duyduğunu kaydetti.Güvenlik amacı ile yapılan tel örgülerin sadece kilise için olmadığı mahallede yaşayan vatandaşlarında cam ve duvarlarına yüksek tel örgü çekmesi dikkat çekti.
İnanışa göre Mart ayının başında başlayan ve beyaz kırmızı yün iplerden oluşan kurdele veya bileklikleri sevdiklerine ve tanıdıklarına dağıtan Bulgar vatandaşlar dilek tutarak leylek görene kadar bu kurdeleyi taşımak zorunda.Leyleğin görülmesi ile dilenen dilekle beraber kurdele çıkartılarak bir ağaca bağlanıyor ve dileğin gerçekleşmesi bekleniyor.
Marteniçkalarda kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise, sağlık ve gücü simgeliyor.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30