banner78
banner25

Vali Duruer Sofya'da!

Edirne Valisi Hasan Duruer ve beraberindeki heyet Bulgaristan’ın Sofya şehrine Sofya Bölge Valisi Emil İvanov’un davetlisi olarak gitti.İki günlük ziyaret kapsamında Edirne Valisi Hasan Duruer ilk olarak Sofya Üniversitesi Kütüphanecilik ve Bilgi Teknolojileri bölümünü ziyaret ederek burada Üniversite Rektörü Prf.Dr.Stoyan Denchev ile bir araya geldi.

Bulgaristan siyasetinde ve idaresinde önemli yeri ve görevi bulunan Rektör Denchev yapılan ziyaretten son derece memnun olduklarını belirterek Edirne’nin kendileri için önemli bir kent olduğunu ve Trakya Üniversitesi gibi önemli bir üniversite ile sürekli olarak iş birliği içinde olduklarını ve öğretim görevlisi bazında değişiklikler yaparak çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Edirne Valisi Hasan Duruer ise Rektör Denchev’in diplomatik kişiliği ve siyasi tecrübesi ile Türk Bulgar ilişkilerinin gelişmesine büyük katkı sağladığını bildiklerini ifade ederek “bu tür ziyaretler yapılan ziyaretlerle güçlü olabiliyor.Tüm dünyada olduğu gibi bizde de komşuluk ilişkileri çok önemlidir.Bizde bir Atasözü vardır.Komşu komşunun külünü muhtaçtır derler.Veya komşun zengin olursa evde rahat edersin.Dolayısıyla son yıllarda Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğu görülmekte.Zenginliği müşterek paylaştığımız zaman iki tarafın rahatlayacağını düşünüyorum.Burada yaşayan soydaşlarımız ilişkilerin devamını sıcak tutmasını sağlıyor.Sürekli bir şekilde öğrenciler Edirne’ye geliyorlar. Yıllarca iç içe yaşamışız.Biz buraya geldiğimiz zaman onlarda Türkiye’ye geliyor ve rahat ediyorlar.Aynı kültürün paydaşlarıyız ve gelecekte de bunun için birlikte olmalıyız”dedi.

Rektör Denchev ise Üniversitenin ve kendinsin Türk-Bulgar ilişkilerinde ne kadar önemli olduğunu göstermek adına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 27 Mart 2008 yılında gerçekleştirmiş olduğu ziyaretein anısına imzaladığı şeref defterini göstererek Edirne Valisi Hasan Duruer’in de defteri imzalamasını istedi.Vali Duruer şeref defterini imzalayarak Türk Bulgar ilişkilerinin gelişmesini gösterdiği katkıdan dolayı teşekkür etti.

Rektör Denchev ziyaretin anısına Edirne Valisi Hasan Duruer’e 24 ayar altın kaplı bir gül hediye ederek iyi niyet dileklerini iletti.

Buradaki ziyaretin ardından Vali Duruer ve beraberindeki 16 kişilik heyet Bulgaristan Müslümanları seçilmiş müftüsü Mustafa Hacı Aliş’i ziyaret ederek bir süre fikir alış verişinde bulundu.Yapılan görüşmede Sofya’da bulunan Müslüman ve Osmanlı dönemine ait eserlerin durumların ve yaşayan Müslümanların sayıları gibi konular konuşuldu.

Vali Hasan Duruer buradaki ziyaretini tamamladıktan sonra Sofya Bölge Valisi Emil İvanov’u ziyaret etti.Ziyarette Vali Yardımcılarının yanı sıra Sofya İl Emniyet Müdürüde hazır bulundu.Burada yapılan görüşmede Sofya Bölge Valisi Edirne’nin bir sınır kantı olduğunu bildiklerini ifade ederek Edirne Valisini ağırlamaktan son derece memnun olduklarını dile getirdi.Yapılacak iş birlikleri ile ilişkilerin dahada gelişeceğine dikkat çeken Bölge Valisi Edirne şehri ile Sofya şehrinin kardeş şehir olmasını önerdi.Vali Duruer ise Edirne’nin 92 yıl Osmanlı imparatorluğuna başkentlik yapmış bir payitaht olduğunu belirtti ve Sofya ile kardeş şehir olunması konusunda bir engel olmadığını bunun alt yapısının geliştirilmesi için çalışmalara başlanabileceğini söyledi.

Vali Duruer ve beraberindekiler ziyaretin ardından kısa bir şehir turu yaparak  şehirde bulunan Osmanlı dönemi cami ve kente ait bazı önemli eserleri gezerek yetkililerden bilgi aldılar.

Vali Duruer ve beraberindeki heyette Edirne İl Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, Trakya Gümrükleri Başmüdürü Müslüm Yalçın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhammet Öztürk,İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu,Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Serhad Ocak ve Valilik Balkan Danışmanı Fahri Tuna ile bazı gazeteciler katıldılar.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30