banner137
banner25

Vali Duruer Edirne’yi çözdü!
17 Ağustos 2012 günü Edirne Valiliği görevine başlayan ve göreve başladığı günden buyana kısa süre içinde birçok konuya el atarak yerinde çözüm sağlayan Vali Hasan Duruer “40 ım çıktı” diyerek basın toplantısı düzenlediğini ve Edirne’yi bu şekilde gazetecilerle konuşmak istediğini belirtti.
Meriç nehri kenarında bulunan Polis Bahçesine ait bölümde Edirneli gazetecilerle bir araya gelen ve kent ile ilgili sorunlar hakkında açıklamalarda bulunan Vali Duruer Edirne’deki tarihi değerler başta olmak üzere birçok konuda çalışmaların süreceğini, eski kültürümüzü ve ecdadımızın bizlere bıraktığı eserleri onararak gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacaklarını belirtti.
Balkanlara olan hassasiyetini de düzenlenen basın toplantısında belirten Vali Duruer Edirne’nin yüzlerce yıl Balkanların başşehri olduğunu belirterek “biz eski coğrafyamızı interlandımız olatak kabul ediyoruz.Burada yaşayan vatandaşlarımızın tamamı bizim insanımızdır.Farklı ülkede olmalarına rağmen orada eşit vatandaşlar olarak diğer vatandaşlarla aynı haklara sahip olması en büyük arzumuz.Bizde onlara destek amaçlı bütün gayretimizi göstereceğiz ve bir ayağımız bundan böyle Balkanlarda olacak”dedi.
Göreve geldiği günden buyana hiç durmaksızın dolaştığını ve birçok noktayı görerek değerlendirme fırsatı bulduğunu anlatan Vali Duruer ilimizde bulunan tarihi eserlerin yüzde 90 ını gezdiğini ifade ederek aksaklıkları yerinde gördüğünü ve estetik olmayan bazı şeylerin yıkılması yada sökülmesi talimatı verdiğini belirtti.
Edirne’de yüzün üzerinde tarihi çeşmenin olduğunu ancak bunların sularının akmadığını ve durumlarının bazılarının kötü olduğunu belirten Edirne Valisi Hasan Duruer gerekli çalışmaların en kısa süre içinde yapılarak suyu akabilecek olan çeşmelerin suyunun akıtılacağını,kötü durumda olanların ise onarılarak turizme kazandırılacağını kaydetti.
Selimiye caminin UNESCO Dünya kültür mirası listesine girdiğini ancak rölövesinin olmayışının Türkiye'nin ayıbı olduğunu belirten Vali Duruer rölöve çalışmalarına başladıklarını ve ''Selimiye Camisi'nin maalesef rölövesi yoktu, bu sadece Edirne'nin değil, Türkiye'nin ayıbıydı, bu sadece Edirne'nin değil, Türkiye'nin ayıbıydı. Selimiye'yi, Türk tarihinin belki de en önemli eseri olarak değerlendiriyorum. Şu anda Selimiye Camisi'nin rölövesini çıkartıyoruz. Rölöveyi çıkartırken İstanbul Metropolitan Planlama'nın (İMP) elemanları lazerli taramayla dünya çapında bir çalışma yapıyorlar. Sıfır hatayla önce taraması yapılacak, sonra rölövesi çıkartılacak.''dedi.
Tarihi eserlerin ışıklandırılması konusuna da açıklık getiren Vali Duruer onarımları sonrasında karanlıkta kalan köprülerin Ekim ayı sonunda kadar ışıklandırılacağını belirterek “projeleri kurul onayından geçti.Eğer siz düzgün proje sunmazsanız projeler kuruldan geçmez.Biz uzman kişilere proje yaptırdık ve kuruldan onayları alındı.Ayrıca yıllardan beri sürüncemede kalan saraçhane köprüsününde onarımı tamamlanarak Ekim ayı sonunda hizmete açacağız”diyerek Edirne halkına müjdeyi verdi.
Tarihi eserlerin önüne zamanında ekilen ve büyümeleri sonrasında tarihi eserlerin görünmelerine engel olan büyük ağaçlarında kesileceğini ifade eden Vali Duruer “dünyanın hiçbir yerinde tarihi eserlerin önünde büyük ağaç olmaz.Kısa ve bodur ağaçlar kullanılır.Kimse bizi ağaç kesiyor diye eleştirmesin.Kesilen ağacın yerine ağaç dikilir.Bir ağaç kesersek yüz ağaç dikeriz”dedi.
Üniversitenin şehirden ve halktan kopuk olduğunu ve şehir ile bütünleşmesi için Rektör ile birlikte gerekeni yapacaklarını belirten Vali Duruer Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervanasarayını Üniversite Kültür Merkezi olarak, Osmanlı saraylarından mutfak bölümünü ise Kırkpınar müzesi yapmak üzere Trakya Üniversitesine vereceklerini, Hıdırlık Tabyalarını ise onarımı sonrasında Göç müzesi haline getireceklerini ve kente bir kent müzesi kazandıracaklarını belirtti.
 
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30