banner137
banner25

Üstündağ
8 Mart Dünya Böbrek Günü etkinlikleri kapsamında Trakya Üniversitesi’ndeki Türk Nefroloji Derneği, Trakya Birlik İlköğretim Okulu’ndaki öğrenciler için bir etkinlik düzenledi. Böbrek maskotunun da yer aldığı etkinlikte dernek üyeleri öğrencilere boyama kitabı ve boyama kalemi hediye etti.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Üstündağ, sınıfları tek tek gezerek öğrencilere böbrek sağlığı hakkında birbirinden çarpıcı bilgiler verdi.
Böbreğin en büyük düşmanının tuz, sigara ve ağrı kesici ilaçlar olduğunu burgulayan Üstündağ, öğrencilere kesinlikle sigara içmemeleri ve sıkça ağrı kesici ilaç kullanmamaları yönünde nasihatlerde bulundu. Öğrencilere, annelerinin yemeklere aşırı miktarda tuz koymamalarını söylemeleri yönünde telkinlerde bulunan Üstündağ şunları söyledi:
 “Marketlerde alışveriş yaparken alacağınız ürünlerin sodyum (Na) oranına bakın. Sodyum oranı yüksek ürünler vücuda zarar verir. Tuz aslında zehir gibidir. Günlük tükettiğimiz besin maddelerinde tuz oranı var. Vücut, ihtiyacı olan tuz oranını bu besin maddelerinden alıyor. Üstüne bir de biz tuz kullandığımızda başta böbreklerimiz olmak üzere birçok organımız hasara uğruyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bir insan günde 6 gram miktarında tuz tüketmeli ancak ülkemizde bu oran 3 katı yüksekliğinde.”
Vücudun ihtiyacı olan iyotu balıktan aldığını da kaydeden Üstündağ, öğrencilere böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgiler verdi.
Üstündağ ve beraberindeki ekip, öğleden sonra da Plevne İlköğretim Okulu’ndaki öğrencilerle bir araya geldi.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30