banner78
banner25

Üretici beklentisini açıkladı!
Ayçiçeği üreticisinin taban fiyat açıklamasını beklediği şu günlerde, Türkiye Ziraat Odaları Birliğine bağlı Marmara Ziraat Odalarındaki 35 civarındaki oda başkanı Edirne’ye gelerek ortak bir açıklama yaptılar.

Türkiye Ziraat Odaları (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Marmara Bölge Temsilcisi Tuncer Başoğlu’nun da katıldığı basın toplantısında üreticinin beklentisi ve taban fiyat açıklamasındaki sıkıntılı ve sancılı süreç konuşuldu.

Türkiye’de şu an için yağ ihtiyacı diye bir konunun konuşulmaması gerektiğini belirten Türkiye Ziraat Odaları (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Marmara Bölge Temsilcisi Tuncer Başoğlu “Çiftçiye her yıl dediler.Bizde ürettik ve bu yıl 1,5 milyon tondan fazla ayçiçeğimiz var.İstenirse dahada üretiriz”şeklinde onuştu.

Edirne Ziraat Odasında yapılan basın toplantısında herkesin ayçiçeği konusunu konuştuğunu bildiklerini ifade eden Başoğlu “Herkes şunu soruyor, 'Ayçiçeği ne olacak, ayçiçeği fiyatı ne olacak?' İnanır mısınız bugünkü dengeler yüzünden şu anda üreticiler tarlalarındaki mahsulünü biçmiyorlar ve bir fiyat beklentisi içerisindeler. Bunun sebeplerinden bir tanesi ve en önemlisi yurt dışındaki ayçiçeği fiyatlarının çok düşük olmasıdır. Geçen sezon kilogramı 1 lira 50 kuruş olan ayçiçeği fiyatı, bugünlerde 95 kuruş ile 1 lira 8 kuruş arasında değişiyor”diyerek ayçiçeği üreticisinin bu fiyatlardan  dolayı sezona buruk başladığını kaydederek “İşimiz üzüm yemek, hiç birimizin bağcıyı dövmek gibi bir niyeti yok. Tek istediğimiz bir şey var. Alın terimizin karşılığını istiyoruz. Bundan başka bir şey talep eden varsa zaten o bu ülkenin çiftçisi değildir”dedi.

Başoğlu, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda üreticinin mağdur olacağını ifade ederek “Yurt dışında ülkemize yönelik ucuz ithalattan bu çiftçinin korunması gerektiğini ifade ediyoruz. Bir an önce gerekli tedbirler alınıp ülkemize ithal olarak gelen ayçiçeğinin önünün kapatılması gerekiyor. Bu yıl ürettiğimizi ve tahmin ettiğimiz mahsul bu ülkenin ayçiçeği ihtiyacını şubat ayına kadar karşılamaktadır. Eğer biz dışarıdan olan ithalata kapanmazsak bizim şu anki ayçiçeği fiyatlarımız beklediğimiz seviye gelmeyecektir. Bırakın beklediğimiz seviyeyi geçen seneki fiyatlara ulaşma imkanımız yok. 675 dolara çıkartılan gözetim fiyatı bizim sıkıntımızı çözmemektedir. Bu rakamın daha yüksek fiyatlara çıkması gerekiyor”dedi.

Türkiye’nin bu yıl ciddi manada ayçiçeği üretimine yöneldiğini ve bunda en büyük etkenin geçen yıl verilen fiyat olduğu düşündüklerini belirten Başoğlu “geçmişte ayçiçeğinin sadece Trakya'yı ilgilendiriyor gibi görünüyordu.Ancak bugün İç Anadolu Bölgesi'nde ayçiçeğinde 500 bin ton civarında rekolte var. Çukurova'da ise rekoltenin 150 bin ton civarında olduğunu biliyoruz”dedi.

Yaşanan sıkıntılı sütrecin aşılmaması durumunda üreticinin ayçiçeği bitkisi ekmeyeceğini belirten Bağoğlu “Eğer bu düşüş önlenmezse çiftçi önümüzdeki yıl ayçiçeği ekmeyecek. Bu sadece Trakya'da olması dolayısıyla Trakya Birlik'in de sorunu olmayacak. Bugün tarım kredilerinin de sorunu budur. Bugün Konya Şeker'in de sıkıntısı budur. Artık bu sıkıntı Türkiye geneline doğru gitmektedir. Geçmişte sanayicimiz 'Üretin ki biz dışarıdan ayçiçeği ithal etmeyelim' diyordu. Bugün ürettik. Önümüzdeki yıl Şubat ayına kadar yetecek ayçiçeğimiz var ancak hiç kimse 'Arkadaş niye sizin fiyatınız bu kadar düşük?' diye uğraşmıyor”dedi.

Türkiye’nin belini büken en büyük sorunun yurt dışından getirilen ayçiçeği olduğunu belirten Başoğlu yurt dışı gözetim fiyatının 675 dolar olarak belirlendiğini,kedilerinin 850 dolar civarında bir rakama çıkarılmasını istediklerini belirterek “bizim bir girdi maliyeti fiyatımız var.Biz onlardan her türlü fiyatı istemek durumundayız.Önemli olan bir dengeye oturtmak.Gözetim fiyatı yukarı çekilerek ilgili kuruluşların fiyat açıklamasını rica ediyoruz.Çok zor durumdayız.Biz şu an buğday ile olan pariteyi istiyoruz.2.2 veya 2 civarında bir parite bekliyoruz.Yurt dışından ithalat için kapılar kapatılmalı.Kapatılmazsa sıkıntı yaşanı”şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30