banner137
banner25

Üç ülkenin çöpünü ayrıştırıyor!

Edirneli bir iş kadını üç ülkenin çöpünü ayrıştırarak ekmeğini adeta çöpten çıkartıyor.

Edirne’de yaş sebze ve meyve ihracatı ile uğraşan ve 15 yıldan buyana ticaretin içinde bulunan ve aynı zamanda Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Bünyesinde kurulan Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanlığı görevinide yürüten Elmas Aslan, Bulgaristan’ın Svilengrad şehrinde adeta ekmeğini çöpten çıkartıyor.

6 ay önce kurduğu tesis ile çöp ayrıştırma işine Bulgaristan’da başlayan Aslan aylık 250 ton çöpü ayrıştırarak ekonomik anlamda kazanım sağlarken doğaya atılan pet şişe ve plastik maddelerinde ayrıştırmasını sağlayarak doğayada önemli bir katkı sağlıyor.

Edirne’ye 20 km uzaklıktaki komşu ülke Bulgaristan’ın Svilengrad şehrinde çöp ayrıştır a tesisi kuran ve yaklaşık bir milyon auroya mal ettiği tesisi ile üç ülkenin çöplerini toplayan iş kadını Elmas Aslan, ilerleyen günlerde aylık 250 ton kapasiteli fabrikanın kapasitesini 1500 tona çıkarmayı hedefliyor.

Bulgaristan’da işçiliğin ucuz olmasından dolayı bu bölgeye yatırım yapan ve kendiside Bulgaristan’ın Kırcaali şehri doğumlu olan Elmas Aslan, 1989 yılında geldiği Edirne’de başarıdan başarıya koşmuş.15 yıldan buyana ticaretle uğraşan Aslan 2008-2009 yılında Türkiye’de ilk on kişi arasına girerek vergi sıralamasında yerini alan Aslan Marmara Bölgesinde birinci, 2009-2010 yıllarında ise yine Türkiye onuncusu olmuş.

Son yıllarda yaş sebze ve meyve ihracatı konusunda AB kriterleri gereği gümrüklerde sıkıntı yaşadığını belirten Aslan bu işine ara verdiğini ancak yeni bir sektörde yer alarak Romanya,Bulgaristan ve Yunanistan’ın çöplerini alarak ayrıştıra fabrikasında ayrıştırdığını ifade etti.

65 kişinin çalıştığı firmasında kadın olmanın zorluklarınıda yaşayan Aslan yeri geldiğinde bir erkek gibi davrandığını belirterek “ben yıllardır tek başıma mücadele ediyorum.Erkeklerin yaptığı bir çok işte bir bayan olarak tek başıma mücadele ediyorum.Yeri geliyor tır aracını kullanıyorum,yeri geliyor günde üç defa iki ülke arasında gidip geliyorum”dedi.

Yaptığı iş hakkında bilgi veren Aslan Edirne’den Bulgaristan’a gelip giderken yol kenarında gördüğü plastik atıkların kendisinin ilgisini çektiğini ve böyle bir ayrıştırma tesisi kurarak para kazanmanın yoklunu aradığını belirterek “ben yol kenarında gördüğüm bu çöplerden para kazanabileceğimi gördüm.Svilengrad şehrinde aldığım bir fabrikaya getirdiğim makinelerle topladığım çöpleri ayrıştırıyorum.Paletlere atılan çöpler 8 bayan sayesinde ayrıştırılıyor.Plastik pet şişe,kapak ve benzeri maddeleri kırım makinesinde kırdıktan sonra 90 derece suda kaynatıp kostik yardımı ile ayırıyorum.Daha sonra ise çuvallayıp Türkiye’ye gönderiyorum ve elyaf yapımında kullanılacak malzeme üretiyorum”dedi.



banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30