banner137
banner25

Üç ülke Ticareti için Edirne'de buluştular!

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'ı “Kültür ve Ticaretin Başkenti Edirne” isimli organizasyonda bir araya getirdi. Açılışının ETSO Meclis Toplantı salonunda gerçekleştirildiği organizasyona üç ülkeden valiler, oda başkanları, bölge temsilcileri ve büyükelçiler katıldı.

ETSO, Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan'daki ticari temsilcilerini bir çatı altında toplayarak, karşılıklı komşuluk ilişkilerini geliştirmek, ortak işbirliği alanlarını görüşmek ve bölgesel ekonomik işbirliği oluşturmak, farkı sektörlerde yeni işbirliği sahaları yaratmak amacıyla komşu ülke temsilcilerini Edirne'de biraraya getirdi. Tarihinde ilk defa böyle bir organizasyona imza atan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt'un ev sahipliğini yaptığı organizasyonun açılış toplantısına Edirne Valisi Hasan Duruer başta olmak üzere, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, T.Ü. Rektörü Prof.Dr. Yener Yörük, Bulgaristan Odalar Birliği Başkanı Tsvetan Simeonov, T.C. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, Sofya Valisi Rosen Malinov, Doğu Makedonya Trakya Bölge Valisi Aristidis Giannakidis,Yunanistan'ın Edirne konoslosu Katarina Varvarigou,Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Lubomir Popov ile bölge oda başkanları ve temsilcileri katıldı.

Edirne Valiliği ve ETSO tarafından hazırlanan iki ayrı Edirne tanıtım filminin izlenerek başlandığı açılışta ilk konuşmayı ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt yaptı. Başkan Zıpkınkurt konuşmasında, kültür ve ticaretin başkenti, Türkiye'nin Avrupa'ya dönük gülen yüzü konumundaki Edirne'de ağırlamaktan büyük onur duyduğunu belirterek söze başladı. Gerçekleştirdikleri toplantının ülkeler arasındaki ticari, sınai ve ekonomik ilişkilerin ve işbirliklerin artmasında zemin oluşturacağına inandığını söyleyen Zıpkınkurt, aynı coğrafyanın dost insanları olarak komşuluğun önemine inandıklarının altını çizdi. Başkan Zıpkınkurt şöyle devam etti;

“Kültürümüzde komşuluğun önemi büyüktür. Bu anlamda Edirne Ticaret ve Sanayi Odası olarak dostlarımızla ilişkilerimizi güçlendirmek ve işbirlikleri oluşturmada büyük çaba sarf ediyoruz. Edirne; Balkanlar ile Anadolu'yu birbirine bağlayan bir ulaşım yolu ve sınır kentidir. Bulgaristan ile Yunanistan'a altı sınır kapısı ile açılan, tarihsel ve coğrafi olanakların sunduğu özelliklerle bir uygarlıklar geçididir. Dost bir komşu olmasının yanı sıra aynı zamanda seçkin bir ortak ve güvenilir müttefik olan komşu ülkelerimiz Bulgaristan ve Yunanistan ile daha fazla ticaret ve yatırım yaparak i1işkilerimizi daha üst seviyelere taşıma arzusundayız. Tüm dinamikleri harekete geçirerek,ortak hareketi tesis edecek fikirleri üretmek, bunları uygulanabilir, sürdürülebilir, yararlı projeler haline getirerek etkin işbirlikleri yaratmak Odamızın önceliği olacaktır.”şeklinde konuştu.

SİMEONOV: “DAHA SIK GÖRÜŞMELİ VE TİCARET YAPMALIYIZ”

Bulgaristan Odalar Birliği Başkanı Tsvetan Simeonov da, organizasyona davet geldiğinde çok sevindiklerini ve memnuniyetle kabul ettiğini kaydederken, bir ülkenin ticaretinin iyi olması durumunda, iyi işler çıkarması durumunda maddi kültüre yönelmenin mümkün olacağının altını çizdi. Simeonov, sözlerine şöyle devam etti;

“Yarın Edirne'yi gezeceğiz ve ben Edirne'nin kültürel mirasıyla buluşacak olmaktan çok mutluyum. Bizler de Sofya'nın bir kültür başkenti olması için uğraş veriyoruz. Fakat bu orada çok daha zor. Avrupa Birliği üyesi olduğumuz için yarıştığımız Avrupa şehirleri var ve bu şehirler çok iyi seviyede. Benim en büyük temennim daha sık görüşmemiz ve ticari ilişkilerimizi daha sık tutmamız yönünde.”

Başkan Simeonov konuşmasının sonunda ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt'a bir yağlı boya resim hediye ederken, Recep Gürkan'a da yeni seçildiğini öğrendiğini ve bu nedenle de bir madeni para hediye etmek istediğini söyledi. Gürkan hediyeyi aldıktan sonra “Belediye'nin borçları için mi verdi acaba?” diye espri yaparak karşılık vermesinden sonra aynı hediyeyi Vali Hasan Duruer'e de veren Oda Başkanı Simeonov'a Vali Hasan Duruer; “Hediye için teşekkür ediyorum ama devlet olarak bizim ihtiyacımız yoktu” şeklinde esprili bir yanıt verdi. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin de Türkiye ve Yunanistan arasında 4 milyon avroluk ticaret olduğunu söyledi.Bu rakamın 3 milyon avrosunun Türkiye'nin Yunanistan'dan aldığı mallar olduğunu aktaran Biltekin, şöyle devam etti:"Ne alıyoruz biz Yunanistan'dan. Yağ alıyoruz, tarımsal malzemeler alıyoruz. 'Yunanistan'da ekonomik kriz var' diyoruz. Buna inanmayın, buna kanmayın. Ekonomik kriz olabilir fakat son 6 yıl küçülmüş olmasına rağmen Yunanistan'ın ekonomisi sadece yüzde 20 küçüldü. Dolayısıyla hala kişi başına milli gelirleri bizim yaklaşık iki katımız. Alım gücü de var. Çok nitelikli bir insan gücü var. Biliyorsunuz, Yunanistan'dan Türkiye'ye gençler çalışmak için gelmeye başladı. Gençlerde işsizlik oranı yüksek. Dolayısıyla Yunanistan'da çok büyük bir potansiyel var. Ekonomik kriz olduğu fikrine kapılarak, iş yapılamaz diye düşünmeyin lütfen.Yunanistan’ın özellikle turizm konusunda önemli bir zenginliği var ancak alt yapı konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyorlar:Sizler yatırımcı olarak bu gibi yerlerde fırsatları değerlendirebilirsiniz”dedi.
Toplantı daha sonra Valiler ve Oda Başkanları'nın konuşmalarıyla devam etti.Top


 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30